Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: za ciemne zdjęcia w canon a530 w manualu

Mieszany widok

Bywalec Awatar pietro.s
    Miasto
    Wrocław/Lubrza

Domyślnie za ciemne zdjęcia w canon a530 w manualu

Witam!
    Mam problem z robieniem zdjęć w trybie manual, mianowicie:
    przy ustawieniach np iso 80 czasie migawki 1/125 przysłonie f2.6 zdjęcia w dzień wychodzą ciemne, patrząc przez monitor przy włączonej lampie przełączając na lampę wyłączona obraz sam sie przyciemnia na monitorze praktycznie nic nie widać, probowałem przy różnych czułościach i dalej to samo, jedynie trochę sie rozjaśnia gdy zwiększę czas otwarcia migawki, nie wiem co mam źle ustawione że tak sie dzieje. Prosiłbym o jakieś wskazówki co robie źle, czy u kogos może występuje to samo.
    Mama nadzieję ze jasno przedstawiłem problem.
    Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Zwiększ czułość matrycy do ok 400 iso czas migawki do 1/40 i przysłona tak jak miałeś 2.6 i powinno być dobrze pod względem światła. Inna sprawa czy przy 1/40 uda Ci się zrobić ostre zdjęcie. Ustawienia, które podałeś są po prostu nie wystarczające dla warunków w których chciałeś zrobić zdjęcie. Może wypróbujesz na początek tryb Av lub Tv i przeczytasz coś o ekspozycji??
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

W dzień to znaczy o której godzinie?
    o tej porze - 17.42 to raczej nie zrobi sie dobrego zdjęcia.
    chyba że chodzi o zdjęcia nocne ze statywu to już można zaczynać sie bawić.

Sądząc po podanych parametrach powinno być OK jeśli fotka była robiona około 15.w pełny słoneczny dzień to ja nawet zjeżdżam do 1/800.

Zrób fotke na auto bez lampy i zobacz jaki czas zaproponuje aparat w tych samych warunkach w których chciałeś zrobić to na manualu.

Ja w słoneczne dni to raczej korzystam z trybów automatycznych (choć miałem parę wyjątków), a z ręcznych przy nocnych fotkach , lub na halach i innych takich.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    acha , jeszcze co do monitorka - zrzuć fotki na komputer i zobacz .
    Nie wiem czy mam rację ale w tych canonach a5xx to te monitorki są jakieś lewe.
    ostatnio fociłem moim canonem a610 i właśnie a530 bodajże (ew 520) i ten drugi strasznie ściemniał te fotki .(na tym monitorku) a specjalnie przestawilem go na auto jako że nie miałem z nim doświadczenia wiec nie chciałem czegoś spaprać, a na manualu to jeszcze ciemniejsze wychodziły więc wróciłem na auto .- acha fociłęm chórek kościelny z lampą błyskową z niedużej odległości tak więc jeśli chodzi o doświetlenie to było oki , a poza tym na a610 wszystko było dobrze widać i tak samo na kompie (no może troche ciemniejsze na kompie)
    Ostatnio edytowane przez Makudonarudo ; 10-03-2007 o 18:51 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar Hallgerd

Domyślnie

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam autora wątku - te zdjęcia oglądane na monitorku aparatu są za ciemne? Czy potem na monitorze komputera lub po wywołaniu? Ustawienia wydają się OK. Mi na dworze przy f2,8 ISO100 zwykle wychodzą znacznie krótsze czasy (chociaż to zależy o pogody). Może problem tkwi w jasności monitorka LCD?(to też się gdzieś tam ustawia, trzeba zajrzeć do instrukcji) Jeśli jednak to zdjęcia są za ciemne, to za kolegami, podnieść ISO, skrócić czas.

Oj Makudonarudo mnie wyprzedził

Bywalec Awatar pietro.s
    Miasto
    Wrocław/Lubrza

Domyślnie

zdjęcia próbowałem robić koło 15, ale pokasowałem. Natomiast teraz zrobiłem tyle ,że przy oświetleniu sztucznym

migawka 1/40 iso 400 f2,6---> http://www.wro.vectranet.pl/~zbigniews/IMG_9909.jpg

migawka 1/125 iso 400 f 2,6 ----> http://www.wro.vectranet.pl/~zbigniews/IMG_9910.jpg

migawka 1/100 iso 80 f 2,6---> http://www.wro.vectranet.pl/~zbigniews/IMG_9911.jpg

i tak to wygląda. na automacie sa lepsze, ale dziwi mnie to ze z na monitorku pokazuje tak samo jak na zdjęciu a w pokoju jest jasno, czy to kwestia tego ze pokazuje aparat od razu jak będzie wyglądało zdjęcie?
    Odnośnie trybu Av Tv to nie mam takich w tym aparacie, mam ustawienia ekspozycji Ev co 1/3 ale nie mogę zmieniać w manualu tego.
    Dziękuje za pomoc, przydała sie sugestia śledzenia tego jak ustawia czas na programie automatycznym.

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

mhm , to raczej są za ciężkie warunki do zdjęć bez lampy
    nie wiem jak tam masz z oświetleniem , ale jak ja odpaliłem lampy w swoim pokoju i sprawdziłem na a610-tce to dobrze doświetlone zdjęcie wyszło mi na czasie 1/5 iso 50 .f najniższe

heh i dobrze zgadłem bo na automacie zaproponował mi taki sam czas

Tylko że trudno zrobić nieporuszone takie zdjęcie z ręki - pomaga położenie aparatu na czymś, statyw , lub tryb zdjęć seryjnych.
    W tym ostatnim przypadku jest prawdopodobieństwo że 2 , 3 lub 4 zdjęcie będzie nieporuszone.

nie wiem jak masz jasno w pokoju ale mi na tych samych ustawnieniach zdjęcia powychodziły troche jaśniejsze
    migawka 1/40 iso 400
    migawka 1/125 iso 400

Widzę że aparacik używany?
    zaraz łyknie 10000 zdjęć
    IMG_9911.jpg
    chyba że licznik już przeskakiwał wcześniej.

jest jakoś tak że soft w aparacie stara sie mniej więcej pokazać jak będzie wyglądało zdjecie po zrobieniu.

Bujal
    Guest

Domyślnie pozwoliłem sobie na małą amatorską korekte

ciekawy jestem czy da się z tych zdjęć wyciągnąć jeszcze lepszą jakość ?

migawka 1/40 iso 400 f2,6

migawka 1/100 iso 80 f 2,6

migawka 1/125 iso 400 f 2,6

zdjęcia w prosty i szybki sposób przerobiłem banalnym progsem bo niejestem kotem w tej dziedzinie, dodatkowo ździebko odszumiłem

Kto jest w stanie je lepiej przerobić i mógłby się pochwalić ? Bo ciekaw jestem jakie są wasze możliwości przy użyciu zapewne PS.

Dziękówa i pozdrawiam.

urban1982
    Guest

Domyślnie

a może wybierzesz tryb P przysłone i czas naświetlania wybierze ci automatycznie a ty tylko utaw sobie iso i ekspozycje. no i do zdjeć w pomieszczeniach najlepiej lampa

Bywalec Awatar pietro.s
    Miasto
    Wrocław/Lubrza

Domyślnie

no i chyba tak będe robił chciałem popróbować jakie stosować ustawienia do danych warunków, zawsze warto wiedzieć"

a odnośnie poprawiania to lepiej zrobić dobre zdjęcie niż sie bawić w programach choć nie twierdze ze nie korzystam

Docent68
    Guest

Domyślnie

Witam
    Co prawda kilka dni po czasie, ale mam kilka uwag, które może się przydadzą.

Po pierwsze w Canonie A 530 - a takim zdjęcia są robione, jesli nie jest włączona lampa, to na LCD faktycznie, w źle dobranym naświetleniu (za małym), pokazuje b. ciemne lub czarne zdjęcie.

Po drugie - i chyba wazniejsze - te zdjęcia są po prostu niedoświetlone. Automatyka dobiera sobie takie warunki ekspozycji, aby zdjęcie było poprawnie naswietlone. Przy manualu to TY decydujesz jaką dasz przysłonę i jaki czas naświetlania. Aby dobrze to zrobć potrzebny jest albo swiatłomierz, albo tabela naświetlań, albo - wreszcie - doświadczenie. Ja ma wszystkie trzy, a w tej chwili korzystam praktycznie tylko z tego trzeciego. Już na oko widać, że wnętrze pokoju przy 1/40 i przysłonie 2,6 wyjść dobrze nie może.
    Albo zwiększysz czas, albo zmniejszysz przysłonę. W tym aparacie to drugie nie wchodzi w grę, więc trzeba - NAJLEPIEJ przy ISO 80, najlepsza jakość - dać czas naświetlania dużo dłuższy np. coś ok. 1s. (tak na prawdę nie wiem, bo nie znam siły tego oświetlenia). No i statyw.
    Poza tym źle jest ustawiony balans bieli...

Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów