Nie bardzo rozumiem ideę zastąpienia średniego zooma szkłem UWA??: .
Mam tę Tokinę i jestem z niej bardzo zadowolony, ale w życiu nie pozbyłbym się spacerzooma (24-85/3.5-4.5) na jej rzecz.
To jest mimo wszystko dość specyficzny obiektyw, z charakterystycznie przekłamaną perspektywą i z praktycznego punktu widzenia bardzo krótkim zakresem zooma. Zakładam go tylko tam, gdzie brakuje mi szerokości w spacerzoomie bo nie można się cofnąć (wnętrza, architektura w ciasnych przestrzeniach). Nawet do landszaftów - jak dla mnie - jest za szeroka. Ale ja mam tu specyficzne upodobania, bo nie przepadam za landszaftami, na których widać "wszystko i nic".
Stojąc wobec Twojego wyboru wziąłbym T.17-50.
Prawda jest taka, że aby wszystko "obskoczyć" dwoma zoomami, to trzeba kupić pełną klatkę(z analogiem dwa mi wystarczały w zupełności). Z cropem, jakbyś nie liczył wychodzi, że trza mieć trzy zoomy - wtedy dopiero nic nie brakuje. No, jeszcze jakaś jasna stałka. Ale to w obu przypadkach będzie na miejscu.
Ja co prawda mam Sigmę, ale się zgadzam, niestety nie ma lekko, albo akwarium albo rybki![]()
Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to proponowane już w tym wątku czyli zostawienie Tamrona i dokupienie Tokiny (jeśli interesuje cię zakres 20-24 i fotografowanie ludzi). Mnie akurat średnio ten zakres interesuje i chciałem zejść niżej na szerokim końcu, więc mam Sigmę ale do "reporterki" Tokina z 20-24 pewnie będzie lepsza.
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II
Ja mam podobna idee.
Na wyjazdy w gory.
Tokina 12-24 + Canon 70-200/4 + ewentualnie 50.
Oczywiscie spacer zooma (T17-50) sobie zostawie, ale brac go nie bede
Niestety. Dla mnie wymarzony zestaw to 5D + 24-105/4 + 70-200/4.
Dwa zoomy i pokrywaja cala potrzebna ogniskowa.
Czyli utrzymaliście mnie w przekonaniu, że się raczej nie da.
Zakładając ten wątek myślałem, że być może się mylę, jednak na nieszczęśie sie nie myliłem.
No nic w takim okładzie.
Dziękuję za wszelkiego rodzaju sugestie i pozdrawiam.
5D + L
P{lecam szczerze Canona 10-22 , to naprawdę swietne szkło.. sam niedawno mialem zgryza z wyborem szerokiego i wybor padl na 10-22. Nie zaluje zadnej zlotowki wydanej na niego.. ostre jak żadne inne tak szerokie, pięknie znieksztalca na szerokim końcu, naped ultrasonic, autofocus nie mysli sie i swietnie trafia z ostroscia.. borkomar Tobie też.. Polecam![]()
Ostatnio edytowane przez jazzY ; 11-03-2007 o 22:30
moje digarty
EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.
a jak ten canon ma sie do 17-40/4 L np. dla 17mm?
________
Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
Immanuel Kant
świetnie się ma.. polecam test http://www.optyczne.pl/index.php?tes...st_ob=24&roz=1
i to zestawienie http://www.optyczne.pl/index.php?tes...=26&przetest=1
moje digarty
EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.