Fotoooooszooop ;-) tak się nie daaaAle tak serio, to szacuneczek dla autorów tych fotek biegaczy - samolot czy samochód to jest przy tym pestka, bo one aż tak nie "zmieniają geometrii" w ruchu ;-)
No to ja też się pochwalę. Na początek klasyka czyli 1/60s. 400mm x crop
Teraz dużo gorsze jakościowo, ale czas 1/6 sekundy przy prawdziwych 200mm. Robione w kompletnych ciemnościach, samolot sobie sam musiał świecić.
Co do panoramki to muszę się z Muflonem zgodzić z jednym, dużo łatwiej jest zrobić jednostajnie jadący samochód lub lecący samolot niż biegnącego człowieka lub zwierzaka. Problem się zaczyna, jak samolot młynki w powietrzu zaczyna kręcić, ale to opowieść na inną bajkę... ;-)
FOTOINKWIZYTOR
a ja niestety mam odwrotne zdanie.
na ludziach i zwierzakach z racji ich obłości łatwiej 'ukryc" poruszenia, nieostrości.
na autach i samolotach już nie jest tak łatwo. a jeśli dodatkowo występuje na nich jakis napis to od razu demaskuje fuszere
co z tego ze człowiek rusza rękami ? skoro jego korpus porusza się ruchem jednostajnym w odległości niezmiennej od aparatu czyli tak samo jak samolot / auto ? wiec w czym problem / różnica ?![]()
W tym, żeby mieć ostre i korpus i ręce. Tak naprawdę w samolotach też ten problem występuje, ale dopiero przy zupełnie ekstremalnych czasach i bliżej szerokiego kąta - kiedy różne fragmenty obiektu poruszają się z różnymi prędkościami kątowymi względem obserwatora. Wtedy jest np. dziób ostry a ster kierunku już nie (jeśli robi się zdjęcia z półprofilu). Ale to tak dopiero poniżej 1/30s i dla naprawdę dużych obiektów widać. Podejrzewam, że dla samochodów ten "threshold" może byc trochę bliżej, bo chyba często się rajdy robi spod bandy, jakimś 24-70 albo i szerzej.
Aha, z mojego doświadczenia: im szybszy ruch tym łatwiej o ostre fotki w panoramowaniu ;-)
Dzygit-Dublin i MARANTZ jestem pod wrażeniem Waszych zdjęć i chyle przed Wami czoła. Chciałbym kiedys cos podobnego zrobić ale nie wiem czy przy pomocy sprzetu, którym aktualnie dysponuję jest to w ogole mozliwe?
Gratuluje i pozdrawiam
Canon 350 D, Canon EF-S 18-55 Kit, SIGMA 70-300 APO DG, Helios-44M-4 2/58
imho, mniejsza odległość łatwiej przy mniejszych prędkościach panoramować(łatwiej uzyskać smugi tła) lecz trudniej z ostrością całego obiektu...niech mnie ktoś poprawi, jesli nie tak jest
Zibite, pod wrażeniem to będziesz jak sobie zdjęcia Muflona obejrzysz. Ja jak je oglądam mam ten sam problem zawsze... co zrobić by mi ciągle szczęka z podziwu nie opadała![]()
FOTOINKWIZYTOR