Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Geil czy Kingston??

Domyślnie

Goodramy jak narazie bezawaryjnie, mysle ze mozna smialo rownac z kingstonami, nie wiem dlaczego kingston wyroslo na niby dobra marke w pamieciach komputerowych, to przecietny producent nie umywa sie do Geil i innych markowych producentow. Chcialbym takze cos sprostowac dla przecietnego zjadacza bajtow nie ma roznicy czy ma kosc kingston, goodram czy takeMS. Problemy zaczynaja sie gdy bawimy sie w o/c wtedy widac wyzszosc marki Geil na Kingston (przykladowo).

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Feelip Zobacz posta
    Goodramy jak narazie bezawaryjnie, mysle ze mozna smialo rownac z kingstonami, nie wiem dlaczego kingston wyroslo na niby dobra marke w pamieciach komputerowych, to przecietny producent nie umywa sie do Geil i innych markowych producentow. Chcialbym takze cos sprostowac dla przecietnego zjadacza bajtow nie ma roznicy czy ma kosc kingston, goodram czy takeMS. Problemy zaczynaja sie gdy bawimy sie w o/c wtedy widac wyzszosc marki Geil na Kingston (przykladowo).
    Wszystko OK., tylko że pamięci Geil ultra nie bardzo nadają się do podkręcania (oczywiście można, tylko że efekt jest znikomy!). Ich przewaga nad produktami konkurencji polega przede wszystkim na stabilnej i niezawodnej pracy.

Bywalec Awatar viTo
    Miasto
    Kędzierzyn - Koźle

Domyślnie

No tak... dzieki wielkie... Wybor padl na Geil Ultra. Jutro zamawiam u szefa.Dzieki.
    PS. moim zdaniem Kingston nie jest zla firma ale nie wiem czemu jakos stracilem do niego zaufanie - gdy klient przyszedl z gwarancja...
    Jeszcze raz dzieki. Pozdro...
    EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
    Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Kingstony mam od zawsze i nigdy nie miałem z nimi problemów, ale czytając posty powyżej, chyba powinienem się uważać za szczęściarza.:-D
    Nie mowie ze sa awaryjne. Zero problemow przy standardowych ustawieniach. Ale juz przy jakiejkolwiek probie manipulacji, nawet mimo posiadania wersji HyperX z radiatorkami - niezbyt ladnie sie zachowuja i wg opinii sporo gorzej sie kreca niz tytulowy Geil czy wspomniane juz Patrioty. Opinie zbierane z forow overclockingowych (pclab, frazpc, oc-forum).
    Przyklad wlasny - sprzetowe (na plycie, w opcjach automatycznego overclockingu) ustawienie OC nawet na ledwie 5% skutkuje niestabilna praca/nie wlaczaniem sie kompa. A w menu biosa mam niby do 20% mozliwosc OC . Wina podobno wlasnie pamieci (reagowanie na mnozniki i napiecia).
    A Core2Duo na plycie Asusa to az sie prosi o lekkie, bezproblemowe podciagniecie... niestety przy Kingstonach czeka mnie dluzsza walka w opcjach manualnego oc, bo sa dosc delikatne w tym temacie (napiecia vs taktowanie) .

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pomyśl tez o TwinMOS. Miałem juz kilka modeli tej pamięci i zawsze były tanie, bezawaryjne i ładnie się kręciły. Nie wiem czemu ludzie tak pogardzają tą marką.
    Co do GEILa to IMHO przereklamowane pamięci. Co innego Corsair i Patriot, to są pamięci z górnej półki, tylko czy na prawdę komuś takie są potrzebne?
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

"Od zawsze" jadę na Kingstonach i nigdy nie miałem problemów. Zważywszy na naprawdę niewielkie różnice w prędkościach pamięci, gdzie najwolniejszym ogniwem i tak jest dysk - to jedynym motywem kupna drogich, dobrych pamięci jest bezawaryjność przy pracy 24/7. Nie jestem overclockerem i sprzęt kręcę rzadko więc moja wypowiedź jest zbiasowana.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Bleh, kombinuję nad dołożeniem RAMu do laptoka.
    Na allegro z pamięci DDR w zasadzie jest tylko Kingston (309zł za 1GB/333Mhz) lub Goodram (210zł za 1GB/333Mhz). Na obie gwarancja wieczysta.
    2x 512 wychodzi taniej ale już chyba nie warto się w takie coś pakować.
    Obecnie mam 2x 256MB .
    I teraz pytanie: czy warto dokładać 100zł do Kingstona?
    Najchętniej to bym od razu kupił 2x 1GB.
    Ewentualnie 1GB a na drugi slot dołożył stare 256MB
    No chyba, że to nie będzie działać ze sobą bo to jakaś firma NANYA.

Jakieś najświeższe opinie? plissss

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A Core2Duo na plycie Asusa to az sie prosi o lekkie, bezproblemowe podciagniecie...
    Vitez to zmień ratio cpu:dram tak żeby ram miał niższe takty i leć z procem, aż dociągniesz ram do standardowej częstotliwości. Jak już będziesz miał stabilnego procka to dopiero się baw z ramem. Ustaw timingi na stałe nawet jeśli masz cl4 to ustaw 5,5,5,15 na początek, podwoltuj i może pójdą.

Jeśli chodzi o kupno ramu to jeśli nie podkręcam to kupiłbym najtańsze i nie sugerował się firmą. Ram jest mało awaryjny i na standardowych takatch po prostu musi działać. Czasami się zdarza że płyta źle wykryje timingi lub da za małe napięcia i komp nie wstaje, ale to rzadkie przypadki. No chyba że się pomiesza różne modele na różnych slotach to czasem też mogą być kwiatki
    Ostatnio edytowane przez qNick ; 12-10-2007 o 04:37

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Potwierdzam to co powiedzial qNick. Ja mam MoBo Asus P5B-E Plus, Core2Duo E4300 i dobre pamieci Patriot DDR2 800MHz LLK i okazalo sie, ze najwieksza wydajnosc w PS uzyskuje poprzez podkrecenie procka. Podkrecanie pamieci nie przynosilo prawie zadnego zysku szybkosci a pogarszalo stabilnosc pracy systemu. Ja mam ustawione FSB=333MHz , przy mnozniku 9x, co daje 3000MHz (nominalnie powinno byc 200MHz co daje 1800MHz), DDR2=833MHz (nominalnie powinno byc 800MHz wiec pamieci prawie niekrecone). Timingi na pamieciach mam 5-5-5-15 i tak jak z taktowaniem zmiana timingow na nizsze nie skutkowala poprawa szybkosci a pogarszala stabilnosc.
    Jak widac procek jest naprawde mocno podkrecony dlatego mam na nim Scythe Infinity i w trybie Idle grzeje sie na 43C i 46C (na dwoch rdzeniach wg programu Core Temp 0.95). Wszystko dziala bardzo stabilnie juz od pol roku.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

lepiej więcej ramu i może być tańszy
    niż mniej a droższy
    ja kupuję zawsze Geila
    do laptopa jak kupujesz to trzeba włożyć i zobaczyć czy pójdzie
    bo to różnie bywa niezależnie od firmy

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów