Ostatnio na Allegro pojawiły się obiektywy Canona 18-55, pierwotnie sprzedawane w zestawie razem z EOS 300d i 20D, ale z bagnetem "przerobionym" z EF-S na EF.
Czy ktoś ma doświadczenia z używaniem takiego obiektywu?
Na czym ta przeróbka polega?
Ostatnio na Allegro pojawiły się obiektywy Canona 18-55, pierwotnie sprzedawane w zestawie razem z EOS 300d i 20D, ale z bagnetem "przerobionym" z EF-S na EF.
Czy ktoś ma doświadczenia z używaniem takiego obiektywu?
Na czym ta przeróbka polega?
http://www.bobatkins.com/photography...s/efs-10d.htmlZamieszczone przez tomalxx
a jak wyglada to od strony praktycznej ?
czym spilowac ten kawalek plastiku ?![]()
5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8
Moze przyrzadami do tego celu stworzonymi jak np pilnikiem i papierem sciernym ?Zamieszczone przez Klosiu
a ja wole Sigme 18-50 3.5-5.6 :P .Zamieszczone przez tomalxx
jakosc optyczna porownywalna. Cena porownywalna. Jakosc i solidnosc wykonania (ciezar, metalowy bagnet) zdecydowanie na korzysc Sigmy.
Wprawdzie moje body lubi z Sigmami robic FF ale to szkielko trzeba przymykac by cos znosnego z niego uzyskac wiec niezauwazalny FF na szerokim kącie/przymknietej przyslonie.
Witam.
Szczerze mówiąc wg mnie takie zabiegi na obiektywie to profanacja i głupota. Raz że podczas takiego zabiegu można uszkodzić tylną soczewkę oraz zasyfić wnętrze obiektywu, dwa to przecież badziewny obiektyw, nie wart takiej męczarni. Już lepiej sprzedać za pół ceny i dozbierać do czegoś lepszego.
Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0
Nie do końca zgodzę się z Wami
Canon 18-55 na Allegro chodzi po ok 250zł Sigma 18-50 po ok 400zł
Różnica między nimi to ok. 150zł co w przypadku kita jest ok 60% ceny.
Do tego dostępność Sigm na rynku wtórnym jest sporo mniejsza.
Co do "głupoty i profanacji"To głupota to owszem, ale jak ktoś nie umie. Profanacja... eee to nie religia czy wiara
![]()
Jak ktoś ma odpowiednią wiedze, umiejętności i narzędzia to przeróbka nie zajmie mu wiele i nic nie uszkodzi. Dzieki temu wyda 250zł a nie 400zł.
Wydaję mi się że ryzyko nie jest tak duże, a zysk 150zł kuszący. Owszem jak ktoś wydaje na szkła 10k zł to 150zł może wydać sie małym wydatkiem.
Dla niektórych wydawanie na sprzęt foto 10kzł to "głupota", no chyba że się zarabia zdjęciami i zysk rekompensuje wydatek.
Ale jak mawiają niektórzy: mieć 150zł, a nie mieć to razem 300zł
Pozdrawiam Yablon
ten platisk wykreca sie bez problemu i nie ma obawy o szkloZamieszczone przez Leprekan
z drugiej storny wersje EF tego obiektywu na allegro chodza czasem po 400 zl![]()
![]()
![]()
5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8
czyli kupic, odkrecic i sprzedac z zyskiem
"tanio kupie drogo sprzedam ..."![]()
No i popyt na kitowce jest taki, ze ceny poszly w gore. Chodza juz pow. 350![]()
A juz chcialem kupic kitowca...