Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Przeróbka bagnetu z EF-S na EF

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Właśnie przerobiłem swojego kitowca - banał. Zwykłą piłka do metali (a raczej brzeszczotem).

Tak na prawdę to zamieniłem plastiki ze starego 28-90mm (już go chyba nie sprzedam
    Odkręcić trzeba 4+2 śrubek. Zajęło mi to coś 5 min. i wcale nie trzeba mieć jakiś niezwykłych zdolności.

A potem z ciekawości lub raczej po to by 28-90 nie stał rozkręcony, odpiłowałem nadmierny plastik z EF-S-owego (tak jak opisane jest to na wielu stronkach).
    30 min pracy (stary zardzewiały brzeszczot od piłki do metalu).

A i nie zapomnijcie wypełnić wcześniej klejem. Chociaż nie wiem czy jest to konieczne, ale zrobiłem jak w opisie, żeby środkowe "kółko" nie wypadło.

Wystarczy mieć śrubokręt, niewielką piłkę, klej i papier ścierny (do wyrównania). Zero ryzyka dla szkła. Piłuje się plastik _odkręcony_ od obiektywu!
    Teraz kit pasuje mi też do analoga (oczywiście wineta jak cholera ) A stary Canon 28-90 jest tylko troszkę brzydszy.

Pozdrawiam Yablon

ps. a wszystko przez to ze przez weekend testowałem telekonwerter (jakiś g... - 1.7x Promaster Spectrum 7 - nie polecam) i to było jedyne szkło jakie nie mogłem do niego podłączyć.

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Teraz kit pasuje mi też do analoga (oczywiście wineta jak cholera ) A stary Canon 28-90 jest tylko troszkę brzydszy.
    Tylko UWAGA !!! Według opisu, przy dołączaniu przerobionego obiektywu do analoga, można sobie uszkodzić lustra w analogach (ponoć lustro obija się o tył obiektywu).

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Właśnie. Yablon, próbowałeś cykać analogiem?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Tak. Cykałem na EOSie 300 (bez kliszy). Zarowno Canonem 18-55 jak i Sigmą 18-125. Ale robiłem to raczej losowo. Przy 18mm nic sie nie działo (też sie bałem czy nie uderzy o lustro). Jednak nie próbowałem przy maksymalnych ustawieniach fokusa.
    Jak wrócę z pracy, to sprwadze przy maksymalnych ustawieniach zoom i AF (o ile nie zapomne, bo po drodze z pracy planuję zachaczyc o jakąś knajpke %-))
    Tak więc popieram tomalxxa. Bądzcie ostrożni z takimi doświadczeniami! Z innymi analogami może nie zadziałać. Minimalnie inna budowa może poskutkować uszkodzeniem lustra. Jak dokładniej przetestuję na EOS 300 to dam znać.

Pozdrawiam Yablon

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yablon
    Jednak nie próbowałem przy maksymalnych ustawieniach fokusa.
    Jak wrócę z pracy, to sprwadze przy maksymalnych ustawieniach zoom i AF
    akurat w EF-S 18-55 fokus nie ma wplywu na tylna soczewke ...tylko ogniskowanie zmiania jej polozenie (przy zwiekszaniu tylna soczewka przesuwa sie do przodu), nie ma wiec obawy, ze lustro sie uszkodzi.

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

No i przetestowałem dokładnie. Faktycznie w Canonie 18-55 przekręconym do oporu na 18 mm lustro w EOSie 300 lekko zahacza o szkło. Dokładniej plastikowa obudową samego lustra. Nie zawiesza się tylko zsuwa po nim. Na bulb najlepiej słychać nierówna prace lustra w czasie podnoszenia. Lustro całe, na szkle nie ma śladów (obejrzałem dokładnie, na szczęście to tylko plastikowa obudowa), ale nie będę próbował więcej
    Wystarczy minimalnie zwiększyć ogniskową (ok. 1 mm od kreski oznaczającej max) i lustro już nie ociera. Prawdopodobnie dlatego nie zauważyłem bawiąc się wcześniej tym zestawem.
    Sigma 18-125 oczywiście pracuje bez żadnych problemów. Tam szkło cofnięte jest znacznie głębiej.

Jakby ktoś planował własnoręczną przeróbkę służę moim skromnym doświadczeniem w tej dziedzinie i przyda mu się kilka linków gdzie są zdjęcia bardzo dobrze obrazujące całą modyfikacje. Zwłaszcza ze EF-Sów jest kilka i przy niektórych przeróbka jest więcej warta. Jak ktoś czyje niechęć do piłowania plastiku, może wymienić sam plastik. Zero ryzyka kwestia odkręceniu 6 śrubek. A plastik można zdobyć np. z uszkodzonego obiektywu (allegro - może mięć nawet potłuczone szkła i zwaloną mechanikę), albo kupić w jakiś serwisie foto. Na pewno znajdzie się coś takiego za niewielką cene. A dla posiadaczy Canona D30,D60,10D to może być jedyne wyjście.

http://members.cox.net/byteseller/EFS-WEB/EFS-WEB.html
    http://www.robgalbraith.com/ubbthrea...o=&fpart=1
    http://www.bobatkins.com/photography...s/efs-10d.html

Tu jest podobny "opis" (no może raczej zdjęcia) przeróbki Canona EF-S 17-85/4-5.6 USM IS
    http://avbuzz.com/new_home/w/200501/.../yesun0105.php

Yablon

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzisiaj w Interfoto powiedzieli mi, ze serwis Canona na Żytniej w Wa-wie wymieniał im bagnet w 18-55 z EF-S na EF. Koszt usługi 200 PLN. Przy 18-55 to sie nie opłaca, ale przy 10-22 do 10D - to juz może warte zapłacenia.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Przy 18-55 to sie nie opłaca, ale przy 10-22 do 10D - to juz może warte zapłacenia.
    10-22 ma zupelnie inna konstrukcje niz 18-55. 18-55 ma pusta przestrzen przy bagnecie i to mozna "spilowac" /wymienic. 10-22 ma w tym miejscu soczewke - raczej nie do ruszenia, wiec raczej nie bedzie pasowac do EF... mozna zapytac serwis Canona co oni na to, ale jakos nie ufalbym ich odpowiedzi .

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Oczywiście, Arkan masz racje! Jasne że oryginalny serwis Canona sporo weźmie za wymianę. Nie po to wprowadzili EF-S Jednak zwykły serwis foto albo jakiś gość co naprawia może mieć na zbyciu bagnet za 20-30zł. Albo można na allegro kupić uszkodzony obiektyw. Fakt dla 18-55 to zysk może być niewielki, dlatego wielu „piłuje”. Jednak w przypadku pozostałych EF-Sów to IMHO warto nawet kupić uszkodzony czy najtańszy Canon EF (za kilkadziesiąt złotych) i wymienić bagnet. Zwłaszcza ze roboty nie jest za wiele. Byłem zaskoczonu ze to takie proste:

http://a0.cpimg.com/image/14/32/3241...-01F40190-.jpg
    http://avbuzz.com/new_home/w/200501/.../IMG_2690a.jpg

Vitez: 10-22 nie miałem okazji dokładnie obejrzeć więc się nie wypowiadam. Ale możliwe ze przy tak szerokim koncie szkło jest cofnięte jeszcze bardziej.

Yablon

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Przy 18-55 to sie nie opłaca, ale przy 10-22 do 10D - to juz może warte zapłacenia.
    10-22 ma zupelnie inna konstrukcje niz 18-55. 18-55 ma pusta przestrzen przy bagnecie i to mozna "spilowac" /wymienic. 10-22 ma w tym miejscu soczewke...
    Tak! Podobno jedynym obiektywem poddającym się tej adaptacji jest EFS 18-55.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów