Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Wątek: Prognozy pogody

Domyślnie

ja bym pana Kreta z tv słuchał. dobrze mu z oczu patrzy....

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Ja oprócz lokalnych przepowiadaczy, korzystam jeszcze z http://www.wunderground.com/. Jest "raczej OK", ma tylko wnerwiającą manierę znajdowania najpierw miejscowości w "jedynym słusznym kraju" (wpiszcie 'Warsaw' )
    No! W końcu znalazłam Olsztyn. Ale o mgłach nic nie ma, a to jedyna rzecz, której sama nie potrafię przewidzieć... Zostaje ICM...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Nie mam telewizora...
    Ostatnio edytowane przez ewa_olsztyn ; 07-05-2008 o 22:51 Powód: Automerged Doublepost

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    No! W końcu znalazłam Olsztyn. Ale o mgłach nic nie ma, a to jedyna rzecz, której sama nie potrafię przewidzieć...
    nagrzana ziemia + deszcz + nocne ochlodzenie + brak wiatru = mgla jak w morde misia
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar P_i_t_t

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

bo jak sie mieszka na wybrzezu Morza Polnocnego (a nie daj BIOS-ie w jakiejs Szkocji) to charakterow dziennie moze byc z 5

a jak przepowiadasz pogode, to mozesz w ciemno walic, ze bedzie slonce i ze bedzie lalo, bo w 90% przypadkow tak to bedzie wygladalo
    Hehe :razz:

W rzeczy samej
    Prognoza pogody w tym kraju to po prostu śmiech na sali
    Może właśnie dlatego tyle się tu o tym rozmawia

Jeśli o mnie chodzi to poza kilkoma typowymi stronami meteo wspomagam się nieco podglądem na żywo z kamerek internetowych - szczególnie przy wypadach na zachodnie wybrzeże.

Przy ok 1 godzinnym czasie dojazdu jest jakaś szansa dobrze trafić - choć i czasem to już jest za długo :-D

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nagrzana ziemia + deszcz + nocne ochlodzenie + brak wiatru = mgla jak w morde misia
    Akustyk! Warmii nie znasz - tu się mgła pojawia jak diabeł z pudełka, zupełnie wbrew zasadom. A gdy wszystkie warunki są spełnione, żeby była - świt wstaje przejrzysty jak brylant. Przewidzieć da się mgłę zwyczajną, ale takie mgły gęste jak mleko, snujące się zakrętasami nad wodami i między drzewami - pojawiają się nie wiadomo skąd, czasem nawet godzinę po wschodzie słońca i potrafią zniknąć zupełnie nagle. Mam takie trzy zdjęcia robione na 50mm na otwarte jezioro w ciągu 3 minut. Na pierwszym ledwie widać wyspę w takiej mgle, na trzecim po mgle nie ma śladu. A wszystko bez wiatru...
    Tych mgieł nawet na ICM nie przewidują...

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Akustyk! Warmii nie znasz - tu się mgła pojawia jak diabeł z pudełka, zupełnie wbrew zasadom. A gdy wszystkie warunki są spełnione, żeby była - świt wstaje przejrzysty jak brylant. Przewidzieć da się mgłę zwyczajną, ale takie mgły gęste jak mleko, snujące się zakrętasami nad wodami i między drzewami - pojawiają się nie wiadomo skąd, czasem nawet godzinę po wschodzie słońca i potrafią zniknąć zupełnie nagle. Mam takie trzy zdjęcia robione na 50mm na otwarte jezioro w ciągu 3 minut. Na pierwszym ledwie widać wyspę w takiej mgle, na trzecim po mgle nie ma śladu. A wszystko bez wiatru...
    Tych mgieł nawet na ICM nie przewidują...
    Bo to taka trochę inna mgła jest.

Dla wystąpienia mgieł z wyparowania musi być spełniony następujący warunek - istnienie silnie nawilgoconego lub wodnego podłoża, cieplejszego od kilku do kilkunastu stopni od zalegającego nad tym podłożem powietrza.
    Mechanizm tworzenia się mgieł z wyparowania jest (w uproszczeniu) następujący:

* znacznie chłodniejsze od podłoża powietrze ogrzewa się (oczywiście od podłoża),
    * w trakcie ogrzewania tego powietrza rośnie w nim gwałtownie niedosyt wilgotności,
    * wzrost niedosytu wilgotności prowadzi do gwałtownego wzrostu parowania z podłoża,
    * ciepłe i wzbogacone w parę wodną powietrze odrywa się od podłoża i unosi,
    * w trakcie unoszenia się tego powietrza zachodzi turbulentne mieszanie się z powietrzem otaczającym i temperatura "wymieszanego" powietrza spada,
    * w momencie, gdy temperatura wymieszanego powietrza spadnie poniżej temperatury jego punktu rosy, rozpoczynają się procesy kondensacji i tworzą się mgły lub zamglenia.

(teks zaczerpnąłem ze strony Akademii Morskiej jest też dobry opis innych rodzajów mgieł.
    podpis...

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Ja tam o mgle wiem tylko tyle, że zapowiada fantastyczną, wyżową pogodę.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Jak ważne są światło i przejrzystość powietrza w fotografii, zwłaszcza pejzażowej, tłumaczyć nikomu nie trzeba. Wyjazd w plener, przy kiepskich warunkach, to pieniądze wyrzucone w błoto i kupa nerwów więc jego planowanie zawsze warto oprzeć o prognozowaną, z możliwe najwyższą dozą prawdopodobieństwa, pogodę. Opieranie się o jedno źródło jest dość ryzykowne, prognozy nie zawsze się sprawdzają, dlatego też dobrze je zweryfikować.
    I tu pojawia się moje pytanie: z jakich prognoz korzystacie? Ja obecnie zaglądam przed każdym wyjazdem do:
    Prognoz numerycznych IMGW
    Meteorogramów dla gmin w Polsce
    Brakuje mi natomiast dobrego źródła prognoz długoterminowych, takich na 3 - 4 tygodnie, ktoś z Was zna może takie?

Jak wiadomo, wszystkie prognozy pogody na okres dłuższy niż 3 dni są palcem na wodzie pisane.
    Nawet najszybsze współczesne komputery nie są w stanie poradzić sobie z modelowaniem pogody na dłuższy okres czasu.
    Prognozy pogody na okres 4 tygodni, to zwykłe wróżby warte tyle, co wieszczby starego górala na podstawie łamania w kościach.
    Polecam lekturę książek na temat teorii chaosu.
    Pozdrówka
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta

Nawet jak mu prognoza nie wyjdzie, to tak ujmująco się uśmiecha...
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 08-05-2008 o 11:41 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zonk Zobacz posta
    http://umold.meteo.pl/ to jest lekarstwo
    Jest Olsztyn i informacja o mgle :-)
    Model UM w wersji 4.5 został wyłączony. Prognoza z 7 października 2008 roku z godz 06 UTC jest ostatnią prognozą.

teraz jest takie:
    http://new.meteo.pl/php/gpp/search.php

tylko właśnie z mgłą coś przekombinowali...??:
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Jak wiadomo, wszystkie prognozy pogody na okres dłuższy niż 3 dni są palcem na wodzie pisane.....
    Hmmmmm... rzekłbym niekoniecznie. Bardzo zależy od tego co usiłujemy przewidzieć. Niektóre zjawiska meteo są trudne do prognozowania inne łatwiejsze. Sporo prognoz średnioterminowych w odniesieniu do niektórych elementów pogody jest rewelacyjnie trafna. Zawodowo korzystam z prognoz 10 dniowych. Sprawdzalność bardzo duża.

z ciekawych stron to:
    http://www.pogodynka.pl/radary.php - obraz radarowy opadów nad Polską.
    http://new.meteo.pl/ - podawane już new meteo
    http://meteo.icm.edu.pl/ - ogólna strona ICMu

http://www.weatherpage.se/ - ciekawa, sporo zdjęć satelitarnych pozwalających samemu zobaczyć co się święci

http://www.nhc.noaa.gov/satellite.shtml - jw.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów