Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: 17-85mm f/4-5.6 IS USM

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Generalnie zgadzam się z wcześniejszymi opiniami, można kupować byle nie za sklepową cenę (bo tyle raczej nie jest wart), na allegro można trafić używane egzemplarze w cenie ok. 1200-1300zł, dodatkowy wydatek to osłona (jak zwykle nie dołączona do obiektywu).
    Zalety: to IS i dobry AF i uniwesalny zakres ogniskowych.
    Wady: abberacja chromatyczna, jak zdjecie ma być dobre technicznie to trzeba waczyć softem do usuwania abberacji np. DXO robi to doskonale (sam z siebie bez kręcenia suwaczkami).
    Używam od jakiegoś czasu, kupiłem niestety nowy i najczęściej jestem zadowolony . Do rzeczywiście szerokiego kąta jest trochę za wąski (ale to już kwestia gustu i potrzeb).
    Sumując ten przydługi opis jak bym jeszcze raz kupował to poważnie przemyślałbym zakup 17-40L zamiast (szczególnie w przypadku zakupu nowego sprzętu). Idealny byłby 17-40L z IS - gdyby był, ale pewnie wtedy kosztowałby tyle co EF-S 17-55 IS .
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Mam i generalnie polecam osobom, które zaczynają przygodę z fotografią i chcą mieć jednocześnie szkło do krajobrazu i portretu, we w miarę solidnej obudowie i pewnym, szybkim i cichym AF. Owszem, ma wady (aberracja i dystorsja na szerokim kącie), ale jak się nie jest maniakiem pikseli i oglądania obrazków w 100% skali to nie będą one mocno przeszkadzać. Na odbitkach 10*15 i 15*21 będzie ok. Do wycieczek i do cioci na imieniny MSZ wystarczy.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Gdyby nie brak IS'a, to najnowszy i tańszy Tamron 18-250 podobno daje zakres 18-85mm lepszej jakości:

http://www.bobatkins.com/photography..._18_250_3.html

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli dobrze się przyjrzeć testowym obrazom tego tamrona to wyraźnie widać że jak na razie nie udaje się (niestety) zrobić taniego "spacerowego" zooma 18-200 z przyzwoitą jakością zdjęć w całym zakresie ogniskowych. To co widać w tym teście na długiej ogniskowej to raczej porażka. Dodatkowo 17-85 ma silnik USM oraz stabilizację obrazu.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów