Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Rubinar 500 czy Kenlock 400???

Bywalec Awatar bartolomic
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Rubinar 500 czy Kenlock 400???

Mam pewien problem, potrzebuje jakis dluzszy obiektyw do focenia samolotów.. mam 70-200, ale chce miec cos dluzszego do przyziemien, na ktore z reguly brakuje mi troche mm...

i tutaj moje pytanie, czy lepiej sprawdzi sie TO czy TO

I dlaczego ten Kenlock ma f5,6 do 32, skoro to stalka 400mm.

I czy ktos ma moze pojecie co do jakosci optycznej samych szkielek? Wiem ze Rubinar jest dos OK, ale tego drugiego zupelnie nie znam.

Pozdrawiam
    40D, 70-200L /f4; 17-40L /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Kenlock ma przesłony bo to "normalny obiektyw". Rubinar jest lustrzany i przesłony nie ma, więc ma tylko jedną wartość "przesłony", tj. te 5.6.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Rubinar do samolotów to porażka. Na f/6.3 nigdy nie ustawisz ostrości... W "normalnym" przynajmniej domkniesz sobie do f/11 i są jakieś szanse
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Rubinar do samolotów to porażka. Na f/6.3 nigdy nie ustawisz ostrości... W "normalnym" przynajmniej domkniesz sobie do f/11 i są jakieś szanse
    Tutaj nie byłbym taki pewien. Przyziemienia tzn. że można sobie wstępnie wyostrzyć na punkt pasa? A obiektyw przymknięty do f/11 będzie być może dawać zbyt długie ekspozycje dla samolotu znajdującego się w ruchu.
    Ale są na forum specjaliści od takich foto, to się wypowiedzą.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Dodatkowo po Kenlocku spodziewałbym się sporych aberracji chrom., a samoloty zwykle są mocno kontrastowe.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 08-03-2007 o 20:04 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Może nie jestem Muflonem, ale wiem, co mówię - przyziemienia na przesłonach od 22 do 11:

http://tomaszg.pl/foto/04szwajcaria/.../img_2345.html
    http://tomaszg.pl/foto/05goraszka/pano/img_1909.html
    http://tomaszg.pl/foto/05goraszka/pano/img_2159.html

Z krótkim czasem nie warto, bo psujesz cała zabawę. Również nie wyostrzysz wcześniej, bo wątpię, czy obejmiesz cały pas w GO. Chyba, że planujesz robić tylko jedno zdjęcie w czasie całego lądowania.

Co do aberacji to zgoda, ale Rubinar z kolei ma paskudny bokeh i zdjęcie na jakimkolwiek tle wyjdzie koszmarnie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta

Co do aberacji to zgoda, ale Rubinar z kolei ma paskudny bokeh i zdjęcie na jakimkolwiek tle wyjdzie koszmarnie.
    Na jakimkolwiek nie. Tylko tam, gdzie nieostrości są jasne, mocno odbijają światło. Na jednolitym tle (murawa, beton) obwarzanków nie będzie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Ale fakt, że głębia ostrości w lustrzanym może okazać się zdecydowanie za mała. Myślałem o samolocie w kategoriach płaskiej sylwety, a on ma przecież jeszcze skrzydła
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 08-03-2007 o 20:21 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Na jakimkolwiek nie. Tylko tam, gdzie nieostrości są jasne, mocno odbijają światło. Na jednolitym tle (murawa, beton) obwarzanków nie będzie.
    Ale jednak tło bardzo rzadko jest idealnie jednorodne, jakieś słupki, hangary, śmieci.

Ale fakt, że głębia ostrości w lustrzanym może okazać się zdecydowanie za mała. Myślałem o samolocie w kategoriach płaskiej sylwety, a on ma przecież jeszcze skrzydła
    Akurat o skrzydła bym się nie bał. Powinny się zmieścić, ale nawet jeśli nie, to byłoby tylko fajniej.

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przed tym Rubinarem do cyfry to przestrzegam - mam, nie ma szansy na uzyskanie ostrego obrazu. Nie chodzi o ostrzenie, a o jakość optyczną tego obiektywu. Być może problem jest z moim egzemplarzem, ale ostrzegam - dobrze by było założyć szkło i po prostu sprawdzić. Za to z analogiem obiektyw się bardzo dobrze sprawuje. Cóż, nie na darmo mówi się, że matryca jest o wiele bardziej wymagająca od kliszy.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uprawnienia umieszczania postów