Cytat Zamieszczone przez slawi_3000 Zobacz posta
Najlepsza rada jest Marantza! Córka ma 400D z kitem i 430ex. Zestawik jest bardziej, niż OK. Do tego 50/1.8 i da się żyć :-D . W każdym razie do reportażu lampa musi być. 430ex brakuje jedynie trybu master.
No z tym bardziej niż O.K. z KITem to trochę przesada, chyba że nie oczekujesz jakiejś lepszej jakości lecz tylko przeciętną.

Podobnie jak Marantz robię sporo zdjęć w kościołach bez lampy, ale też nie wyobrażam sobie życia bez niej. Wysokie ISO pociągają za sobą długie godziny przy obróbce zdjęć ale taka już jest fotografia. Z moimi zoomami minimalna przysłona to F4 i z doświadczenia wiem, że jaśniej nie trzeba. Tamrona i tak trzeba przymknąć do F4 żeby było ostro i żeby wogóle AF trafił przy 17mm.

Pytanie: czy lampa czy jasny obiektyw bez sprecyzowania do czego zestaw będzie wykorzystywany jest bez sensu. Jeżeli robisz zdjęcia w ciemnych kościołach, to niestety ale obydwa elementy są niezbędne.
Moja propozycja to: kupić tamrona i 430EX. Będzie to niewiele ponad 2k. Na początek wystarczy, też zaczynałem z 430EX i chociaż do 580EX trochę jej brakuje to z powodzeniem możesz zdziałać z nią naprawdę wiele.