Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Tamron 17-50 czy lepiej lampa 580EX ???

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zdecydowanie jasne szkło. Nie wolno się bać wysokiego ISO. Ja w kościele 1/3 zdjęć robię kompletnie bez lampy a jak widać nie mam 24-70/2.8 (niestety). Lampa oczywiście też jest bardzo potrzebna i generalnie oba elementy trzeba mieć. Tylko zdjęcia z kita na pełnej dziurze.... nawet z lampą nie będą ciekawie wyglądać. Samą lampą zdjęć nie masz co robić, bo fatalnie wyglądają zdjęcia z naświetlonym pierwszym planem i ciemną resztą.
    Namawiam do jasnego szkła i nauki doświetlania pierwszego planu lampą wbudowaną. Jeżeli zaś nie masz umiejętności by sobie bez lampy poradzić (bo faktycznie łatwe to nie jest, ale można) to kup 430 EX i stałkę 50/1.8. Tam gdzie trzeba będzie robić szeroko to założysz tego koszmarnego kita.
    FOTOINKWIZYTOR

Domyślnie

Pomyśl też może nad jakimś kompromisem np. używana lampa 380EX lub 420 EX i do tego np. używany Tamron 28-70 /2.8

Pomyśl czy brakuje ci tej zewnętrznej lampy. Do kośćiała napewno jest wymagana jeżeli nie masz jasnych szkieł. Jednak przy takich zwykłych zdjęciach jakoś można sobie radzić z wbudowaną lampą ( zrobić jakiś dyfuzor np.) Ja miałem podobne dylematy i zrobiłem tak, kupiłem sobie taki zestaw:

Lampa 550EX
    Lampa 420EX
    Canon 24-85 3.5-4.5 USM

taki zestaw wyniósł mnie ok 1650 PLN i jak na moje potrzeby to pewnie i tak jest za dobry

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Przychodzi taki czas kiedy iso brakuje nawet w 1Dmark3, przyslony nie mozna bardziej otworzyc nawet w 50 f/1.2 i wtedy lampa jest zbawieniem. A majac ciemne szkla i nieco bardziej szumiace puszki lampa da jeszcze wiecej. Nie tylko jest jasniej ale i ostrosc trafia gdzie nalezy znacznie czesciej

A wbudowana... Prawie robi wielka roznice. Wbudowana jest "prawie tym prawie"
    ...

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

No a ja mam taką propozycję - lapka 430EX a do tego co zostanie (z 580) troche dołożyć i kupic obiektyw np. 17-50 2.8.
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ecki74 Zobacz posta
    No a ja mam taką propozycję - lapka 430EX a do tego co zostanie (z 580) troche dołożyć i kupic obiektyw np. 17-50 2.8.
    Nawet 420EX by wystarczyła (ale unikać 380EX). Za 500zł da radę ją kupić, więc 1000 zostałby na obiektyw. Sprzedać KITa za 150, dołożyć jeszcze 2-3 stówki i mamy na Tamrona :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    kup 430 EX i stałkę 50/1.8
    Najlepsza rada jest Marantza! Córka ma 400D z kitem i 430ex. Zestawik jest bardziej, niż OK. Do tego 50/1.8 i da się żyć :-D . W każdym razie do reportażu lampa musi być. 430ex brakuje jedynie trybu master.

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000 Zobacz posta
    Najlepsza rada jest Marantza! Córka ma 400D z kitem i 430ex. Zestawik jest bardziej, niż OK. Do tego 50/1.8 i da się żyć :-D . W każdym razie do reportażu lampa musi być. 430ex brakuje jedynie trybu master.
    No ale na ślubie, to z 50 za wiele nie zawalczy - portrety ok, ale jak będzie chciał zrobić całą sylwetkę?
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tam gdzie trzeba będzie robić szeroko to założysz tego koszmarnego kita.

EDIT: znalazłem coś takiego http://www.pstryk.com.pl/opis.php/6266

To taki pomysł na jasne szkło i lampę wbudowaną.
    Ostatnio edytowane przez MARANTZ ; 09-03-2007 o 19:44
    FOTOINKWIZYTOR

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

...
    Namawiam do jasnego szkła i nauki doświetlania pierwszego planu lampą wbudowaną. ...
    Marantz - ja tego nie rozgryzłem i dlatego kupiłem 430 i stofen, ale nie zawsze jest czas i możliwość ją dokręcić. Jeżeli masz czas to napisz na temat doświetlania pierwszego planu trochę (albo podaj linki do wątków na ten temat na forum).

PZDM Jarek

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000 Zobacz posta
    No z tym bardziej niż O.K. z KITem to trochę przesada, chyba że nie oczekujesz jakiejś lepszej jakości lecz tylko przeciętną.

Podobnie jak Marantz robię sporo zdjęć w kościołach bez lampy, ale też nie wyobrażam sobie życia bez niej. Wysokie ISO pociągają za sobą długie godziny przy obróbce zdjęć ale taka już jest fotografia. Z moimi zoomami minimalna przysłona to F4 i z doświadczenia wiem, że jaśniej nie trzeba. Tamrona i tak trzeba przymknąć do F4 żeby było ostro i żeby wogóle AF trafił przy 17mm.

Pytanie: czy lampa czy jasny obiektyw bez sprecyzowania do czego zestaw będzie wykorzystywany jest bez sensu. Jeżeli robisz zdjęcia w ciemnych kościołach, to niestety ale obydwa elementy są niezbędne.
    Moja propozycja to: kupić tamrona i 430EX. Będzie to niewiele ponad 2k. Na początek wystarczy, też zaczynałem z 430EX i chociaż do 580EX trochę jej brakuje to z powodzeniem możesz zdziałać z nią naprawdę wiele.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów