Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Tamron 17-50 czy lepiej lampa 580EX ???

Mieszany widok

Miasto
    Pleszew

Question Tamron 17-50 czy lepiej lampa 580EX ???

witam,
    uzbierałem 1500 zł i jak zwykle mam problem na co wydać .... czy wymienić kitowy obiektywa na np wspomnianego Tamrona czy może pokusić się o lampę 580EX. Nadmienię tylko że w tym roku czekają mnie dwa rodzinne śluby (oczywiście nie będę tam jako super fotograf tylko jako podglądacz "superfotografa") i wg Was co bardziej się sprawdzi w małym kościółku zewnętrzna lampa i kitowy obiektyw czy może jasniejszy Tamron i wbudowana lampa???

pozdrawiam,
    Mariusz
    5D Mark II + GRIP, Canon 35/1.4 L USM, Canon 24-105 L IS USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, CANON Speedlite 580EX II, 16GB Extreme III

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wbudowana lampa to na imprezy a nie na poważne foty...poważnie stary nie ma sensu focic przy użyciu tego małego cuś
    Ja powiem tak: obiektywy już jakieś masz...moim zdaniem czas na lampę 8)
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Tu był bardzo podobny temat:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=18255

Jak widać w stopce autora tamtego wątku, człowiek wybrał szkło (mimo iż nawet wbudowanej lampy nie miał :-))

Ode mnie tylko tyle, że gdybyś wybrał Tamrona, to przy uzywaniu go wraz z wbudowaną lampą koniecznie nie zapomnij zdjać tulipana :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez infosman Zobacz posta
    witam,
    uzbierałem 1500 zł i jak zwykle mam problem na co wydać .... czy wymienić kitowy obiektywa na np wspomnianego Tamrona czy może pokusić się o lampę 580EX. Nadmienię tylko że w tym roku czekają mnie dwa rodzinne śluby (oczywiście nie będę tam jako super fotograf tylko jako podglądacz "superfotografa") i wg Was co bardziej się sprawdzi w małym kościółku zewnętrzna lampa i kitowy obiektyw czy może jasniejszy Tamron i wbudowana lampa???

pozdrawiam,
    Mariusz
    Stałem przed takim samym wyborem i.... kupiłem jedno i drugie

A tak serio to ciężko jest doradzić, ale moim zdaniem - z kitowym obiektywem, jeśli masz dobre światło to zrobisz dobre zdjęcie. Tamronem w gównianym świetle (a takie często jest w kościele) może Ci za dobrze nie pójść...
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Coś już napisał
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Gdybym stał przed takim wyborem to zdecydowanie wziąłbym lampę.
    Większa radość i pożytek. A kitowym obiektywem da się robić zdjęcia.
    Następnym razem dozbierasz na lepszy obiektyw.
    Naprawdę będziesz zadowolony z takiego wyboru.
    Zniknie tez problem czerwonych oczu co często zdarza się przy wbudowanej lampie.
    580 lepiej pokryje szeroki kąt.
    Ostatnio edytowane przez Focus604 ; 08-03-2007 o 22:11

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Popieram przedmówców.
    Lampa przydaje się w wielu sytuacjach...również w ciągu dnia np w plenerze.
    A kit we współpracy z zewnętrzną lampą potrafi robić znacznie lepsze zdjęcia niż przy użyciu wbudowanej.
    Moim zdaniem jednak powinieneś się porządnie zastanowić co bardziej czego bardziej ci obecnie potrzeba z częgo częściej korzystasz i na bark czego bardziej narzekasz - jednakże niezależnie co kupisz pierwsze i tak uzupełnisz je o te drugie.

A tak na marginesie - ja zacząłem od lampy...a później wymieniłem kita na lepsze szkła.

Pozdrawiam
    Pucha i słoki

Uzależniony

Domyślnie

Kupisz obiektyw i nadal będziesz miał tylko słabą wbudowaną lampkę. Kupisz lampę i z kitem, jeśli oczywiście nie jest felerny i się nie rozlatuje (ale to przecież wiesz, uzywasz tego obiektywu), obsłuzysz to samo co tamronem. Te dwa śluby na pewno. Tip: fotografuj to, na co akurat "super fotograf" nie będzie zwracał uwagi, nie dubluj go tylko uzupełniaj. Rodzina będzie zadowolona.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Tamron ma lepsze światło, zwłaszcza przy 50 mm.
    Jednak lampa zewnętrzna daje więcej możliwości.
    Wbudowana świeci tylko "na wprost" a zewnętrzna "na wprost", 45stopni do góry lub odbicie od ściany, +stofen.
    Przy wbudowanej miałem zawsze jasny pierwszy plan i ciemny drugi, przy zewnętrznej, przy świetle odbitym od sufitu, oba były odpowiednio doświetlone. Do tego dochodzą diody wspomagające AF, które działają lepiej i dyskretniej niż błyski wspomagające AF z lampy wbudowanej.

Ja na początek dokupiłem 430 i 50/f1,8.

I ostatni plus lampy zewnętrznej z zabarwieniem humorystycznym ... na imprezach czy weselach czasami trudno przebić się przez tłum z "małpkami". A z zewnętrzną lampą wygląda się taaak profesjonalnie, że sami robią mi miejsce :wink:

Pzdm Jarek

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

Lampa!!! Też miałem podobne wątpliwości co zrobić z moją "kupką". Fakt, nie była to 580'ka,ale...430 - jak dla mnie jest bomba. Zgadzam się z w/w opiniami. KIT nie jest taki zły. Na lepsze szkło to przyjemność zbiereć dudki. A jak sobie zafundujesz 580EX, to problem lampy masz z głowy na dłuuugie lata. Mi ostatnio bardziej brakuje flasha niż jaśniejszego obiektywu*.

*nie chodzi o tele
    Ostatnio edytowane przez szycho ; 09-03-2007 o 01:01
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zdecydowanie jasne szkło. Nie wolno się bać wysokiego ISO. Ja w kościele 1/3 zdjęć robię kompletnie bez lampy a jak widać nie mam 24-70/2.8 (niestety). Lampa oczywiście też jest bardzo potrzebna i generalnie oba elementy trzeba mieć. Tylko zdjęcia z kita na pełnej dziurze.... nawet z lampą nie będą ciekawie wyglądać. Samą lampą zdjęć nie masz co robić, bo fatalnie wyglądają zdjęcia z naświetlonym pierwszym planem i ciemną resztą.
    Namawiam do jasnego szkła i nauki doświetlania pierwszego planu lampą wbudowaną. Jeżeli zaś nie masz umiejętności by sobie bez lampy poradzić (bo faktycznie łatwe to nie jest, ale można) to kup 430 EX i stałkę 50/1.8. Tam gdzie trzeba będzie robić szeroko to założysz tego koszmarnego kita.
    FOTOINKWIZYTOR

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów