HP Pavilion dv8000t polecam, lub nowszy dv9000t ~1000$ ze standardowa konfiguracja.
Matryca xBright z rozdzielczoscia 1680x1050, odbija tylko w dzien, ale mnie to nie przeszkadza.
http://www.shopping.hp.com/webapp/sh...17.0%26quot%3B
Ostatnio edytowane przez bhk ; 08-03-2007 o 13:37
Mi to odbijanie dość mocno przeszkadza, szczególnie w słoneczny dzień.
Mam 15" i jakoś tam sobie daję radę, czasami tylko słychać, że procek chciałby już odpocząć, a tu jeszcze tyle fotek do obróbki![]()
Ogólnie wolałbym 'zwykłego' kompa, ale laptop w moim przypadku był najrozsądniejszą alternatywą:-(
Ja twierdzę że się nadaje,Tak po prostu.Może za wiele napisałem ale czytajac odpowiedzi na posty początkujacych mam nieodparte wrazenie że po 1:zazwyczaj mają za dobry sprzęt jak na początkujących (powinni fotografowac najprostszą zabawką za 50 zl a nie wywalac tysiące na sprzęt)
a jak już opanują zabawkę to muszą pokazać swoje zdjęcia czy aby napewno już umieją
2. Jesli nie daj Boże mają jakiś problem ze sprzętem to oczywiscie ich wina bo nie umieją a sprzęt jest w porzadku
3.Jesli padnie pytanie jaki kupić obiektyw to wynika z wypowiedzi że w sumie to żaden bo wszystkie są do d... nawet slynna "L"ki
4. Uważam że Twoje odpowiedzi są wielce pouczające i masz naprawdę wielką wiedzą i ciągle z niej korzystam,no tylko w tym jednym wypadku się niezgadzam
Pozdrawiam
Janusz
Ja tam widzę sporą różnicę pomiędzy nadaje się i można.
Z tym się zgadzam (że można) ale podtrzymuje, że nadaje się mniej niż średnio. To zupełnie nie oznacza, że sam tego nie robięZamieszczone przez Vresviik
Jak zwykle "do what I say, not what I do"
Korzystam z laptopa do obróbki i widzę kolosalną różnicę w odwzorowaniu kolorów pomiędzy tym co mam na ekranie notebooka a tym co widzę na zupełnie przeciętnym domowym CRT. Jakiekolwiek porównanie do displayu z gatunku semi-pro po prostu nie wytrzymuje krytyki.
Chodzi mi tylko i wyłącznie o precyzję sformułowań. Nic więcej.![]()
![]()
Pozdrawiam
EDIT: Wydając 4.5k PLN to naprawdę warto się zastanowić "do czego" ma być ten notebook bo nie wykluczone, ze można mieć przyzwoity komputer z niezłym dużym monitorem w domu i notebooka w teren za te same pieniądze![]()
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 08-03-2007 o 15:18
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Nic dodać, nic podzielić. Btw. o laptopach 17" mówi się (nie bez kpiny) "przenośne komputery stacjonarne". Gwoli wyjaśnienia: na codzień korzystam i ze stacjonarnego i z typowego latopa 15", na tym drugim obrabiam większość zdjęć (tak się akurat składa), a i - mam wrażenie z powodzeniem - prezentuję obrazki ewentualnym klientom.
Ostatnio edytowane przez rolaj ; 08-03-2007 o 15:31
Trzeba rozróżnić laptopy przewoźnie i przenośne. Rozkladanie takiej 17 w samochodzie to niezla zabawa. Mialem wolna 12 przesiadlem sie na szybszą 15. To tragedia. Do zdjec za mala, do noszenia za duza. Wymyslilem kupno malej 12 z dodatkowym monitorem w domu 17-19 calowym ( jakość zależna od funduszy). Najlepiej wiekszej panoramy zeby narzedzia programów graficznych poupychac na bokach. Niestety za 4.5k nie znalazlem. Zbieram dalej. Tak kolo 6k bedzie chyba OK. Chwilowo do 15 podlaczylem flata z kinolem 20 ( koszt to 150 zl) i wreszcie cos widac na ekranie.
20D SIGMA 18-50 EX Canon 50/1,4
Ja się z jednym zdecydowanie zgodzę: 17" to nie laptopW mojej klasyfikacji laptop "przewoźny" to 15", a "przenośny" od 14" w dół ;-)
Natomiast co do "nie nadaje się"... zasadniczo do np. focenia ptaków podobno "nie nadaje się" nic poniżej 1D2+500/4 :-D A jednak 20D+100-400 można to też robić z bardzo dobrym skutkiem ;-) Ale fakt, że mój Dell D420 ekran ma po prostu fatalny![]()
A ja czasami obrabiam zdjęcia na laptopie fujitsu siemens 15" ze "szklanym" ekranem i efekt jest zadowalający. Osobiście porównując z pracą na domowym desktopie z 21" CRT efekt jest podobny, jak nie identyczny.
Co innego komfort pracy, tu nie ma porównania.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty