Mówisz, że 28-200 czy tam 300 to czerstwo do apsc ze względu na "wąski szeroki koniec" . Wytłumacz mi wobec tego dlaczego ludzie, którzy posiadają kompakty (a tych jest 328742897 razy więcej niż tych z lustrami) nie marudzą, że max mają 28-35mm na szerokim końcu.

Mój ojciec ma takiego znajomego, co wierzy iż posiadanie 350D + uniwersalny zoom daje lepszy efekty niż profi kompakt. Kupil sobie jakaś sigme i sie cieszy. Nawet nie wiedział, że da się z pomocą przejściówki zamontować szkła na M42 to o czym mu tu mówimy. A takich ludzi jest wiele. Starają się dopasować do każdego segmentu rynku. Szkła są wypuszczane na cały świat. W innych państwach można sobie pozwolić na kupno lustrzanki - bo kogoś stać i też myśli, że już są fajniejsze foty bo to lustro. Nie wyznaje natomiast dźwigania tony szkieł tylko sie cieszy jak szczerbaty na cukierki ze ma lustro i nie musi zmieniać szkieł. Do takich ludzi adresowany jest ten obiektyw.

Czy gówno opakowane w złotą folie? Nie wiem. Przy 70-200L to ta ISka wychodzi cholernie dobrze na optykę