no a ruskim obiektywem, co na to ci ktorzy twierdzą że nadaja sie jedynie na złom i smiech pusty ich ogarnia ?
no a ruskim obiektywem, co na to ci ktorzy twierdzą że nadaja sie jedynie na złom i smiech pusty ich ogarnia ?
faktycznie bokeh przedni, ale pokaż jakieś zdjęcia typowe (zdjęcie w mieście np. - zwykły portret) zrobione tym szkłem. Wtedy można oceniać i przyrównywać do elek
Pkt 8 regulaminu forum
hihi zaczelo sieteraz zacznie sie udowadnianie co i jak
sluchajcie ja nie mowie ze wolna lepsza jest od L bo sam mam i uzywam i wiem jakie one sachodzilo mi tylko o pokazanie ciekawego bokehu i tyle - a jak ktos szuka czegos taniego do macro na poczatek to lepszego nie znajdzie...
a fotka to poki co taka (jeszcze z kliszy i z dynaxa 5):
wiecej bedzie jak wroce do domku - bedzie i portrecik bedzie i cos z miasta :8
pozdr
no to dojechalem i prosze zamieszczam kilka zdjec - ujecia moze nie sa super wyszukane ale dobrze widac jak rozmywane jest tlo - na drugiej fotce popatrzcie jak rozmylo kolesia w prawym dolnym rogu
1.
2.
3.
na portretach ma moim zdaniem przy 5.6 taka ostrosc jak moje 70-200 f4 przy 4 ktorym mozna zrobic na przyklad taka fote:
Wolna 9 50mm f2.8 macro to przede wszystkim obiektyw do makro wiec musi miec dobra rozdzielczosc - dzieki tej przyslonie mozna tez porobic rozne efekty a rysuje porownywalnie moim zdaniem ze szklami 10x drozszymi.
Ja lubie wszystkie obiektywy... bo przeciez uzywa sie ich do robienia zdjec a nie liczy sie ilosc pln na nie wydanych - bez USM w sporcie wolna sie nie powalczy... tak jak 70-200 nie zrobi "gwiazdek" - dlatego mam oba i oba sobie chwale:cool:
Witajcie
coś w tym stajlu mam i ja
z tym że sprzęt zupełnie innej klasy bo to klasa A(Powershot A530)
Piotrek S.
Tokina AT-X PRO SV 28-70/2,8
na cropie - f/4, 50mm
Smacznego : )
Interesujące porównanie BOKEH obiektywów:
EF 85/1.2L,Contax 85/1.4, Minolta 85/1.4
Drugi link
I jeszcze jedno (trochę tu zapożyczeń ze znanej strony Castleman'a):
Canon EF 85/1.2 L 、Nikon 85/1.4 AF-D和Canon EF 85/1.8
Przepraszam za off-topic - ale uznałem, że dla osób porównujących 85mm - 1.2 i 1.8 moze byc to pomocne - test autofocusa
Wniosek jest dość prosty - o ile generalnie uważa się wersje 1.2 za dość wolną - o tyle podpięcie pod "jedynkowy" korpus znacznie poprawia sytuację.
Rozmawiałem o tym ostatnio (niezadowolony z dość sporej ilości "pudeł AF" 1.2 na 5D) ze znajomym, który używając tego obiektywu na 1d mkIIn jakoś niespecjalnie narzekał na AF (był zdziwiony moimi kłopotami w tym zakresie)
Ostatnio edytowane przez adalbert ; 11-11-2007 o 22:27