Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: 50 mm 1.2 L test na szybko

Uzależniony

Domyślnie

Witam brac fotograficzna I dzieki za rady. Powiem Wam dlaczego chce L-ki stalki. Wlasnie sprawa sie zaczela od Ciebie, Hofi66. Pamietasz podeslales mi foty z 35/1.4. I napisales, ze sa 3D. Bo sa. Podpinalem 85/1.8, wprawdzie pod moja puszeczke, ale nie bylem oczarowany.
    Stalki L-ki daje taka plastyke, za ktora zaplace. I wiecie o czym mowie. I korci mnie to. 50/1.2 L na 5D da mi uniwersalna ogniskowa. Na 5D moge poczekac ale 50/1.2 kusi
    Pewnie mnie skarcicie ale moje L-ki i inne szkla niestalkowe poza L-kami (stalkami) daja nieco plaski obraz.
    Ostatnio edytowane przez ArturBonoVox ; 06-02-2008 o 01:36

Dopiero zaczyna Awatar mrSaint
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Moja opinia

Wez 5D plus 1.8.....

Na 5d II mozesz czekac i czekac...........a 50L na cropie ciut traci.............

pzdr

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Witam brac fotograficzna I dzieki za rady. Powiem Wam dlaczego chce L-ki stalki. Wlasnie sprawa sie zaczela od Ciebie, Hofi66. Pamietasz podeslales mi foty z 35/1.4. I napisales, ze sa 3D. Bo sa. Podpinalem 85/1.8, wprawdzie pod moja puszeczke, ale nie bylem oczarowany.
    85 1.8 na 5D to inna bajka niż 20, 30D. I właśnie zaczyna się tzw. 3D W przypadku 50 1.2 czy 85 1.2 dostaniesz mniejszą GO i trochę lepsze kolory, dynamikę. Tego, czego brakuję 85 1.8 na body, które posiadasz, właśnie 5-tka doda i będziesz zadowolony
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Wspomnę, że na FM 50mm 1.2 ma ocenę 8,4 a 85mm 1.2 II - 9,7. Warto poczytać opinie.
    ...i tyle jest mniej więcej wart. Żadna rewelacja. Miałem z 5d i już nie mam - wolę 50/1.4 - przynajmniej 1.4 nie udaje, że jest e-Lką, a 1.2 takie pozory stwarza
    Pentax K-5 II, Leica M9

Coś już napisał
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    ...i tyle jest mniej więcej wart. Żadna rewelacja.
    Dla Ciebie.
    Zapomniałeś dodać. ;-)

50/1.4 sprzedałem dopiero po dokładnym poznaniu się z wersją 1.2
    Moja wersja 1.4 nie była akceptowalna przy pełnej dziurze. Dopiero od 1.8 miałem z niej satysfakcję.

Lka jest bardzo ostra dla mnie od 1.4. Z 1.2 bywa różnie. Jak trafię to jest bajecznie. Bardzo ciężko jest opanować f1.2.
    Natomiast kolory i tzw plastyka obrazu... wybacz Arkan ale jeśli nie widzisz między nimi różnicy to faktycznie miałeś rację, że już się jej pozbyłeś :wink:

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czumba Zobacz posta
    Dla Ciebie.
    Zapomniałeś dodać. ;-)

50/1.4 sprzedałem dopiero po dokładnym poznaniu się z wersją 1.2
    Moja wersja 1.4 nie była akceptowalna przy pełnej dziurze. Dopiero od 1.8 miałem z niej satysfakcję.

Lka jest bardzo ostra dla mnie od 1.4. Z 1.2 bywa różnie. Jak trafię to jest bajecznie. Bardzo ciężko jest opanować f1.2.
    Natomiast kolory i tzw plastyka obrazu... wybacz Arkan ale jeśli nie widzisz między nimi różnicy to faktycznie miałeś rację, że już się jej pozbyłeś :wink:
    Eeee tam..., ze wszyskich eLek jakie mam/miałem (w zakresie do 200m nie miałem 14/2.8, 24/3.5 i 200/1.8 ), to jedynie 50/1.2 znacząco odstaje od peletonu (no może jeszcze 24/1.4, ale to jest jednak szeroki kąt o świetle 1.4 i daje b.fajne możliwości). Problemem w przypadku 50/1.2 jest to, że 50/1.4 jest bardzo dobry. Nie wiem jak Twój egzemplarz 50/1.4, ale mój jest b.dobry i zadowala mnie od pełnej dziury. Wydawanie 3000 PLN więcej za znikomą przewagę w zakresie 1.2-1.8 i gorsze wyniki po mocniejszym przymknięciu niż 1.4, to imo niezbyt dobry interes. Dodatkowo, jeśli ktoś używa 5d bez gripa, to 1.4 daje lekki i nie rzucający się w oczy, dobrze wyważony zestaw. To samo 5d + 50/1.2 (bez gripa) wygląda jak pudełko fajek do którego przyklejono 0,5 litrowy słoik z dżemem I tak też jest wyważony. Na body serii 1 to już inna bajka...(również z powodu dokładności układu AF)

Co do plastyki http://www.pbase.com/arkan69/thea Ta galeria została zrobiona dwoma szkłami 50/1.4 i 50/1.2 (może zaplątało się jedno 24/1.4) Nie będziesz miał pewnie problemu z przypisaniem 50-tek do zdjęć. Ponoć widzisz różnicę...

P.S.
    Znalazłem, że jedno było 85mm :-) Ale reszta to 50mm - słowo
    Ostatnio edytowane przez Arkan ; 06-02-2008 o 19:06
    Pentax K-5 II, Leica M9

Domyślnie

slepe testy niestety rozbilyby w proch swiatopoglad wiekszosci tutejszych masturbatorow...
    pozdrawiam,
    zby

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja osobiście tylko troszkę pstrykałem 50 1.2, ale bardzo często powtarzająca się opinia jest taka, że ciężko nim trafić na 1.2 z ostrością.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    ENie będziesz miał pewnie problemu z przypisaniem 50-tek do zdjęć. Ponoć widzisz różnicę...
    Jasne, rozpoznaj szkło po odbitkach wielkości znaczka pocztowego w sinych szpitalnych kolorach. Równie dobrze mogłeś 50/1.8 użyć

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ja osobiście tylko troszkę pstrykałem 50 1.2, ale bardzo często powtarzająca się opinia jest taka, że ciężko nim trafić na 1.2 z ostrością.
    Tak jak pisałem wyżej.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czumba
    Jasne, rozpoznaj szkło po odbitkach wielkości znaczka pocztowego w sinych szpitalnych kolorach. Równie dobrze mogłeś 50/1.8 użyć
    Eeee tam...marudzisz Mówimy o plastyce, a nie o ostrości - do tego wdruków A2 nie potrzeba ;-) Ale podoba mi się konkluzja odnośnie kolorów. Do sinych szpitalnych kolorów używamy 50/1.8 (bo jak powszechnie wiadomo zdjęcia szpitalne są piętą achillesową 50/1.2 ) W przypadku tej galerii masz jednak rację - robiłem zdjęcia w zakresie 2.0 - 2.8, i wobec braku silnie kontrastowych elementów w tle, to 50/1.8 też byś nie odróżnił.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów