Mam małe pytanko, czy też wam tak lekko chodzi pierścień od MF??
Pzdr.
Mam małe pytanko, czy też wam tak lekko chodzi pierścień od MF??
Pzdr.
Ostatnio edytowane przez towersivy ; 16-06-2007 o 12:48
Witam. Nie wiedzialem gdzie to zapodac wiec zapodalem tu. Mam maly dylemat. Canon 5D czy 50/1.2 L. Duzo robilem zdjec na 50/1.8 i pasuje mi ta ogniskowa. Do tego chcialem miec swietne szklo stalkowe na wypelenienie luki w moim zestawie. Dlatego mysle co pierw? Czy zakupic szklo i za rok, dwa zakupic juz 5D MkII czy kupic teraz 5D? Jak sadzicie?
1.4 i full frame...Ja poza podstawowymi zoomami (17-40,70-200) Nie pcham się w eLki z systemem 400D. Więc moim zdaniem kupić 5D.
Bo ja wiem? Cena body spada, elek raczej nie, zalezy wszystko od Twoich docelowych wymagan co do sprzetu, ja bym poczekal na nastepce 5d a teraz inwestowal w szklarnie...
Może i bardziej zadowolony, ale trochę biedniejszy...8) Ja nie zastanawiałbym się nawet chwili i wybrałbym 50/1,2. Dlaczego?
- z dowolnym aparatem uzyskuję świetne zdjęcia z małą GO, choćby było to 350D
- Odpowiada Ci ogniskowa 50 mm. Kupując 5D właśnie ją zmieniasz na pełnoklatkowy punkt widzenia. Co zatem? Droższy 85/1,2 żeby mieć ten sam widoczek w wizjerze?
- Obiektyw tego typu nie traci na wartości, a aparat z każdym rokiem o dobre 20%. Obiektyw tańszy nie będzie, a aparat owszem.
- Znana zasada- najważniejszy fotograf, potem obiektyw, a na końcu puszka (nawet w czasach cyfrowych)
Miłego wyboru
Kup 85L - nie żartuję. 50 już masz, ogniskowa Ci się podoba, jak za jakiś czas kupisz któreś 5D, to z 85L zachowasz ulubioną ogniskową a zyskasz np. http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=26650168![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
Wspomnę, że na FM 50mm 1.2 ma ocenę 8,4 a 85mm 1.2 II - 9,7. Warto poczytać opinie.
O obiektywach wiem prawie wszystko