Hmm, wygląda jakby GO było jeszcze ciekawsze od tego z 85/1.2L.
W sumie podejrzewałbym, że będzie odwrotnie![]()
Mam to szkło od kilku tygodni i powiem tak:
kupiłem to szkło do ślubów i będę go używał w zakresie od 1,2 do 2. w tym zakresie to szkło jest relatywnie ostre i lepsze od 50/1,4. Powyżej f2 ostrość podobna jak w 50/1,4. Od 4 50/1,4 jest bardziej ostra.
50/1,2 ma spore aberracje chromatyczne (podobnie jak 85/1,2)
50/1,2 jest świetna pod światło
szkło jest dosyć "trudne". w zakresie od 1,2 do 2 mam sporo zdjęć nieostrych, co wynika z małej głębi ostrości (i błędów "operatora" :-)
Konkluzja jest taka: jeżeli nie potrzebujesz koniecznie zakresu przysłon od 1,2 do 2 , to kup lepiej 50/1,4 a pozostałe 1000$ lepiej wydać na coś przyjemnego (np: 35/1,4 :-)
Odświeżam wątek.
Minęły 3 miesiące od ostatniego posta. Jak się sprawowało 50 f/1.2 w tym czasie? Nowe plusy lub minusy? Jakieś sample...? Może doszli nowi użytkownicy tej stałki? Planuję małą rewolucję sprzętową i post svena troszkę mnie zasmucił. Chodzi o porównanie ostrości na wyższych przysłonach. Tak, wiem, nie kupuje się f/1.2 żeby strzelać na f/8 jednak f/8 będzie dla mnie równie często potrzebne jak f/1.2. I jeszcze jedno pytanie: gdzie można je kupić w PL na fakturę w jakiejś przyzwoitej cenie? Na allegro pusto.
sprowadź zza granicy i niech jakiś komis wystawi Ci fakturę. myślę że się zgodzą jeżeli pokryjesz koszty ich podatku itd.
Tak jak patrzę tutaj http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0 to przy 1.2 i 1.4 mydło jak cholera. Biorąc pod uwagę jego cenę to chyba tylko można ją tłumaczyć jakością wykonania i samym faktem posiadania przysłony 1.2.
Testy zależą od metodyki i sztuki szkła.
Moja 85 1.2 prawie nie winetuje na FF a wszędzie pisze, że ma olbrzymią winetkę - na 1.4 jest ostra baaardzo - testy są fajne, czytam wiele ale tak jak różnią się one między sobą tak mogą różnic się szkła. Z moimi doświadczeniami z różnymi szkłami najbardziej pokrywają się testy z www.photozone.de tak w 80%
Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
Canon 24-70 f/2.8 L + 85 f/1.2 mkII L + Sigma 150 f/2.8 EX
Tak wiem. Te wykresiki i plansze testowe często niewiele mają wspólnego z normalnym zdjęciem.