Przedstawie Wam moje refleksje na temat tego szkla, nie beda one zbyt miarodajne ze wzgledu na czas posiadania tego szkla, kilka godzin niestety nie da pelnej opini o szkle, nowym szkle

Pierwsze wrazenie,.....jakie to "szerokie" (obwod), krotki i ciezki, w porownaniu do 35L o polowe mniejszy, pewnie z tego wynika wrazenie "wielkosci". Solidnosc jest widoczna i odczuwalna. Szeroki, dobrze usytuowany, pierscien ostrosci na przodzie obiektywu (przed czerwonym paskiem ;-) )

Krotko posumowujac, krotki, szeroki moze lepiej pasuje muskularny!!!

Szybkosc ostrzenia, hmm na poziomie 35L albo ciut lepiej albo ciut gorzej, nie jestem do konca pewnien, za krotko go posiadam. AF dzial cicho i pewnie

Posiadm 50 1.4 i postaram sie w niedlugim czasie odniesc do 1.2!

Bokeh, kontras, kolor ekstra, ....ostrosc, hmmm nie wiem jak ocenic przy 1.2, ocencie sami!
Zdjecia bardzo plastyczne!

Odwoluje sie do 35L, poniewaz ze wzgledu na bliskosc ogniskowa i cenowa, pozycjonuje te szkla na tym samym poziomie, oczywiscie niektorzy moga to odebrac jako niewlasciwe porownanie ale ze wzgledu na to, ze 35L jest moim podstawowym obiektywem, to pozwalem sobie uczynic takie prownanie.

Ponizej przedstawiam kilka zdjec z zestawu 5d i 50L, generalnie zrobionych w srodku, swiatlo zastane. Cyknalem kilka zdjec na zewnatrz ale bylo to na super szybko ze wzgledu na panujace warunki, odczuwalna temperatura -15C plus wiatr wiejacy z duza sila i nie bede pokazywal!!! Wiem, nie bylem zbyt twardy

ponizsze zdjecia to jpg-i z jpg-ow, oryginalne, tak jak aparat zapisal, ponizej sa pliki oryginalne, zadnego PS-a, pelna dziura kroluje!!!

1.psiok f1.2 iso 100

oryginalna wersja
Link

2.trabka f 1.2 iso 100

oryginalna wersja
link

3.przyprawy f 8.0 iso 200, wiem ze nie kupuje sie tego obiektywu dla f8 ale ;-)

oryginalna wersja
link

4.portret f1.2 iso 100

oryginalna wersja
link

5. jako, ze czasy takie a nie inne, mam i komore :grin: f1.2 , iso 100

oryginalna wersja
link

Podsumowujac, obiektyw warty litery L w czarnym wykonaniu, czy warty swojej ceny, hmmm, canon daje cos dobrego dla kazdego :smile: Nie ma zadnych super echow i achow, ze wzgeldu na porownanie do 35L, ktory to jest trudny do rozlozenia na łopatki, czas pokaze
Na pewno obiektyw daje pole do po-pis-u!!!

Jak poczuje, ze zrobilem cos wartego pokazania to pokaze
PZdr

Niestety, zadnych scian ceglanych nie bylo w okolicy, ale obiecuje, ze sie poprawie