Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: EOS 400D +Sigma 28-105/2.8-4 Asph. DG

dieselek
    Guest

Domyślnie EOS 400D +Sigma 28-105/2.8-4 Asph. DG

Witam

Zastanawiam na zakupem nowej zabawki, niestety moj Canon A95 przestaje mi wystarczac Zdecydowałem się na Canona EOS 400D Body no i oczywiście do tego musze dobrać jakiś obiektyw. Wstępnie wybór padł Sigme 28-105/2.8-4 Asph. DG. Pytanie czy taki wybór jest "w miarę rozsądny". Mogę powiedzieć tyle że jestem amatorem w którym powoli budzi się zamiłowanie do fotografii. Póki co mam zamiar się zabawiać robiąc zdjęcia reporterskie jak i portrety. Zdaje sobie sprawę że ten obiektyw był kiepsko oceniony na www.photozone.de, jednak budżet przeznaczony na obiektyw też nie za wielki (ok 1200 zl). Biorę oczywiście pod uwagę dokupienie obiektywów w przyszłości. A może lepiej po prostu kupić kita?

Pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

miałem Sigmę 28-105 jeszcze bez DG i była koszmarna. Nie sądzę, by dodatkowe powłoki antyodblaskowe coś poprawiły w tym szkle. Poza tym wiecznie mylący się AF. Masakra. Chyba lepiej wziąć Tammiego 28-75/2.8...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dieselek Zobacz posta
    Zdecydowałem się na Canona EOS 400D Body no i oczywiście do tego musze dobrać jakiś obiektyw. Wstępnie wybór padł na Sigme 28-105/2.8-4 Asph. DG. Pytanie czy taki wybór jest "w miarę rozsądny". Zdaje sobie sprawę że ten obiektyw był kiepsko oceniony na www.photozone.de,
    Pomijajac photozone, jego zakres ogniskowych jest mało uniwersalny, ponieważ w połączeniu z 400D nie posiada szerokiego kąta.

jednak budżet przeznaczony na obiektyw też nie za wielki (ok 1200 zl). Biorę oczywiście pod uwagę dokupienie obiektywów w przyszłości. A może lepiej po prostu kupić kita?
    KIT 18-55 jest całkiem dobrym rozwiazaniem, aby praktycznie przekonać sie czego ewentualnie jeszcze potrzeba w przyszlości.
    A jeśli chcesz od razu na początek nieco lepszy obiektyw, to wybierz coś o podobnym zakresie ogniskowych:
    Tamron 17-50/2,8
    Sigma 18-50/2,8
    Sigma 17-70/2,8-4,5
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    KIT 18-55 jest całkiem dobrym rozwiazaniem
    No właśnie, córka ma 400D z kitem i po wszystkich złych opiniach jestem pozytywnie zaskoczony tym obiektywem. Jego wielka zaleta to pewny AF, szybki jak na motor i nie błądzący. Z pewnością jeżeli będę jej kupował inny obiektyw, to jedynie USM.

dieselek
    Guest

Domyślnie

Cóż, będę więc musiał to przetrawić. W moim wypadku, gdy ta wiedza odnośnie samej fotografii jak i moich potrzeb z z nią związanych nie jest jeszcze tak ugruntowana, może lepiej faktycznie zostać przy kicie. Ewentualnie dokupic jakis obiektyw zwiekszajacy zakres możlwosci. A jeśli już zostać przy kitowym obiektywie, to z tego co zauwazylem taniej wyjdzie jak kupię zarówno Body jak i obiektyw osobno. Na fotobasi Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6 II widzialem za 149 zl podczas gdy EOS 400D (body) z karta jedno-gigową kosztuje 2363 zl. Razem daje nam to 2 512 zl. Tymczasem EOS kit z tym obiektywem kosztuje 2 598.
    Ostatnio edytowane przez dieselek ; 07-03-2007 o 17:03

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

W Fotojoker masz 400D + kit za 2688 zł.
    Czasem warto dołożyć 100 zł i mieć w ręce to co się kupuje
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

dieselek
    Guest

Domyślnie

Niestety... w ręce będę miał dopiero jak do mnie dotrze, a będzie szedł okrężna drogą (nie przebywam w Polsce). Także w tym wypadku jaki sklep nie ma większego znaczenia, można więc te 100 zł "oszczędzić".
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zajrzalem na jokera i ciekawa rzecz... "*Ponadto zamawiając przez internet -zakupisz drugą lustrzankę firmy Canon (analogową) EOS 300 Body za 1 zł" zrodlo: http://sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=9958

Ciekawe gdzie jest haczyk
    Ostatnio edytowane przez dieselek ; 07-03-2007 o 16:56 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zajrzalem na jokera i ciekawa rzecz... "*Ponadto zamawiając przez internet -zakupisz drugą lustrzankę firmy Canon (analogową) EOS 300 Body za 1 zł" zrodlo: http://sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=9958

Wcale go nie musi być O wiele taniej dla firmy jest pozbyć się aparatu sprzedając go za 1zł niż dając do utylizacji (tak jak np. kompa), która kosztuje nie mało.
    A sam aparat (EOS 300) to ...no co stary analog dla amatorów. Zwróć uwagę, że nie piszą nic o obiektywie do niego
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Dopiero zaczyna Awatar Gooferek
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

Póki co mam zamiar się zabawiać robiąc zdjęcia reporterskie jak i portrety. Zdaje sobie sprawę że ten obiektyw był kiepsko oceniony na www.photozone.de, jednak budżet przeznaczony na obiektyw też nie za wielki (ok 1200 zl). Biorę oczywiście pod uwagę dokupienie obiektywów w przyszłości. A może lepiej po prostu kupić kita?
    Jesli masz zamiar robic zdjecia potretowe i reporterskie to mozesz zapomniec o uzywaniu do tego kita Co prawda wypowiadam sie jako posiadacz 350D, ale kitowym szklem bawilem sie ok. 5 miesiecy i sporo moge o nim powiedziec.
    Portret - ogniskowa 50mm - przy tej ogniskowej kit mydli niemilosiernie. Dopiero przymkniecie go do przyslony 8.0 niewieluje ten efekt, ale rozdzielczosc obrazu w centrum jak i na brzegu kadru pozostawia wiele do zyczenia. No i automatycznie przyslona 8.0 nie jest przyslona do portretow, gdzie potrzebna jest w miare duza przyslona dajaca mala glebie ostrosci i ladne rozmycie tla.
    Reporterka - raczej nie tym szklem. Za wolny autofocus, nie nadarzy za szybko zmieniajaca sie sytuacja, a wlasnie na tym opieraja sie zdjecia reporterskie. Dla przykladu moge powiedziec ze robilem zdjecia na jednej studniowce kitem, na drugiej juz Tamronem 17-50. Roznica w celnosci autofocusa byla kolosalna. Tamronowi napewno duzo brakuje do Canonow z USM, ale jest odczuwalna roznica miedzy kitem.
    Coz wiecej... sam kit jest w porzadku jesli uzywasz ogniskowych w przedziale 18-28 i przymykasz go do przyslon w zakresie 5.6 i powyzej. Wszystko powyzej 28mm przy kazdej przyslonie pozostawia spory niedosyc jakosci obrazu.
    Jesli chcesz wydac 1200 zl na obiektyw to doloz 100-200zl i kup Tamrona 17-50/2.8. Jesli taki zakres ogniskowych Cie zadowalna to beda to pieniadze napewno dobrze wydane.

Pozdrawiam
    Canon 350D | Canon 50D | Tamron 17-50/2.8 | Canon 50/1.4 | Canon 70-200/4L | Speedlite 580EX+430EX | talia karta

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Nie ma nigdzie, dostajesz EOS 300 za 1 zł (body bez obiektywu).
    Kupowałem przedwczoraj EOS 400D zapłaciłem 2688 zł + EOS 300V (300 nie mieli) za 1 zł.
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów