Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Core2Duo e4300 - OC cpuz temperatura

Mieszany widok

Domyślnie Core2Duo e4300 - OC cpuz temperatura

Witam

chciałem poprosić znawców tematu o rzucenie okiem na poniższą sprawę która dotyczy procka

Sprzęt mam taki jak w stopce

--------------------
    c2d e4300@2,4ghz
    asus p5b
    gf7900gs 256mb zalman 1.2ns
    2x1024mb 800mhz ultra kit geil 4-4-4-12
    huntkey400ap
    audigy; dvd-rw; scythe infinity;

- procek po podniesieniu fsb na 266 kreci sie na 2.41ghz bez zmiany innych paramterów.

Żeby pojść wyżej tzn na fsb 333 musiałem zmienić kilka rzeczy:
    1. RAM - timingi wpisane z palca (4-4-12-4) oraz napięcie z palca 2.1V - wg wskazań producenta na kościach
    2. fsb:RAM 1:1 ram puściłem na 333mhz (efektywne 667mhz)
    3. PCI - na stałe 33.3mhz a PCIE 105mhz
    4.ustawiłem w biosie mnożnik na stałe na 9
    5. Vcore - o dziwo zostawiłem na auto... (przy 3ghz cpuz pokazuje max wartosc 1.35V - ale generalnie skacze od 1.3 do 1.35)

Komp uruchomił sie na 3.0ghz - odpaliłem cpuz i sie zdzwiłem - cpuz pokazuje poprawnie magistrale 333 (efektywnie 1333) ale zegar procka pokazuje na obniżonym mnożniku (6) - może to moja niewiedza albo cpuz cos knoci (ver1.39) albo mam cos z płytą...
    dodam że bios aktualizowałem do najnowszego ze strony asusa

Co dziwne cpuz równiez zaniza mnożnik do 6 przy magistrali 266 (efektywnie 1066).
    W obu przypadkach dopiero włączony prime lub orthos powoduje mnożnik skacze do góry na 9 a w zwiazku z tym zegar cpu pokazywany jest poprawnie.
    Nie wiem czemu tak sie dzieje - jakieś pomysły?

Teraz temperatura
    przy 3ghz (fsb 333) - temperatura przy stresie dwóch rdzeniu i użyciu 1,4gb RAM sięga 65 stopni C - wydaje mi sie to troche duzo - testy z kompem na biurku z otwarta obudową...
    byc moze popelnilem blad przy smarowaniu procka? wycisnąłem troche pasty na srodek i przycisnałem radiatorem bo mi powiedziano ze pasta sie rozejdzie po nagrzaniu...
    no chyba ze taka temperaura w stresie jest normalna?

a tak przy okazji udalo uruchomic system na cpu 3,15ghz (fsb 350) ale orthos wykrzacza sie po 20 sek. Vcore podnioslem do 1.375V. pamięci poszły na 350mhz (efektywnie 700mhz) timingi zostawiłem cl4. Jakies pomysły co jeszcze zmienić? moze z napięsiem do góry? 1.4V?

z góry będę wdzięczny za porady i odpowiedz co do dziwnie wskazującego cpuz..

pzdr
    pst

--------------------
    c2d e4300@2,4ghz
    asus p5b
    gf7900gs 256mb zalman 1.2ns
    2x1024mb 800mhz ultra kit geil 4-4-4-12
    huntkey400ap
    audigy; dvd-rw; scythe infinity;
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Domyślnie

Mam e6300, ale co do temeratury moze cos doradze, jade caly czas @2800 i zeby temperatury byly w miare ok musialem obnizyc napiecie na procesorze do 1,15 V. Teraz przy zamknietej obudowie i dodatkowym wiatraku osiaga przy stresie okolo 60 stopni, w spoczynku 52. Na poczatku mial 47 ale sie kurzem zapchal juz troche i trzeba przeczyscic. Zakupilem sobie dodatkowo paste arctic silver ale jezeli jest ok to postanowilem nie mieszac, teraz mam boxowy cooler z fabrycznie nalozona pasta).
    Z tego co patrzylem, czestotliwoc ma raczej maly wplyw na temp, w przeciwnienstwie do napiecia.
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 06-03-2007 o 22:19

Domyślnie

użyłem pasty arctic silver :-) - ale dzieki za porade
    napiecia nie obnize bo bedzie niestabilnie...
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!

Domyślnie

no nie wiem... u mnie jest stabilnie a obnizylem z 1,35 na 1,15 warto sprobowac w malych krokach

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

czekam jeszcze pół godziny jak nie będzie o foto to zamykam

Domyślnie

po podkreceniu znacznie wzrasta moc i super pracuje sie na RAW - w dpp

Domyślnie

No to jeszcze napięcia - pewnie sie narażam ale na forum o foto dostaje lepsze porady niz na forum OC ;-)

dziwna sprawa jest gdy ustawie w biosie 1,415V to cpuz jak i asusowksi pc-probe pokazuje 1,344-1,360V

gdy ustawie w biosie 1,350 to w cpuz i pc probe pokazuje 1,280-1,296V

dziwna mi sie to wydaje - zdaje sobie sprawe z tego ze róznica to ~0,05-0,06V - ale jak dla mnie to zbyt duze roznice jak na działanie elektroniki biorac pod uwage ze zmieniaja sie wartosci tylko na setnych miejscach po przecinku...

troche to denerwujace bo proc kreci sie na 3,3ghz ale nie dziala stabilnie pod orthosem - stabilne uzyskałem 3,15 ale przy napieciu 1,415V co wydaje mi sie juz za duzo

czy mozecie podzielic sie info na jakich napieciach działacie? i jakie napiecie ma c2d6800 extreme (2,93ghz) - bo byc moze moja niewiedza mnie stresuje i trzeba dac conajmniej takie napiecie (~1.42V) a to co pokazuje cpuz olać?

dodam ze te roznice w napieciach widoczne sa zarowno w idle jak i w stresie - w idle napiecie jest prawie takie samo jak ustawione w biosie a w stresie widac ze roznice sa wieksze
    moze zasilka nie wydala? 400W huntkey

no i pytanie czy warto go krecic az do 3,3? pytanie czy odczuje brak tych 150-300mhz?

z góry dzieki za porady

Domyślnie

tez tak mam, w biosie jeszcze zjechalem na 1,1V a w cpuz skacze 1,120 - 1,136V

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

a ja mam zdanie że lepiej było kupić E6300... i podkręciłbyś lepiej i więcej ....

Domyślnie

teoretycznie e4300 ma wyzszy mnoznik, czyli jest lepszy do podkrecania

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów