Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Matówka z klinem vs. potwierdzenie ostrosci...

Domyślnie

Najpierw kupiłem matówkę made by Andee i wogóle do mnie nie przemawia. Generalnie mówiąc IMHO rozczarowanie (jeśli ktoś potrzebuje do 350D to sprzedam za bezcen). Następnym zakupem był Dandelion i tu pełen zachwyt. Dobrze wydane pieniądze. Nie ściągam go ze swojego Zeissa. Z mojego własnego doświadczenia mogę z czystym sumieniem polecić tylko i wyłącznie Dandeliona.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez crater Zobacz posta
    OK, ale chodzi mi o to czy jezeli zaloze normalny obiektyw z AF to jesl aprat zlapie ostrosc (punkt af mam zazwyczja ustawiony na centralnym) to czy mrygnie gdzies w tym obszarze na czerwono?? Bo nie uzywam dźwiękowego BIPa
    Na czerwono nie mignie, ale mignie na zielono z prawej na dole.
    Ostatnio edytowane przez Canclerz ; 06-03-2007 o 13:47 Powód: Automerged Doublepost
    Smiena 8M

Domyślnie

Mrygnie, ale czy bedzie to widac zalezy od matowki.
    Tak czy siak oprocz beepa jest jeszcze kropek w wizjerze I to on wlasnie mryga jak lapiesz ostrosc.

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie zrobiłem matówke

a ja właśnie zrobiłem sobie matówke ze starej, z canona AE1 który się rozpadł.od wczoraj testuje.

Domyślnie

U mnie w 300D przy centralnym punkcie było widać mignięcie na czerwono jak obiektyw złapał ostrość. Generalnie AF działa normalnie i bardzo fajnie widać na klinach jak łapie ostrość.

Domyślnie HAODA screen do 5D + adapter z potwierdzeniem

właśnie zamierzam nabyć do 5D te dwie rzeczy
    http://haodascreen.com/Canon5D.aspx
    http://haodascreen.com/cyeos.aspx
    razem powinny dac 99% szans na ostre foty
    może jest ktoś zainteresowany wspólnym zakupem?

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

EDIT: można poprosić o odśmiecenie?
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A ja z kolei powiem, że dandelion pozwala złapać ostrość bardzo zgrubnie i to nawet na tym dokładniejszym, centralnym punkcie ostrości. Używam go z pancolarem 1,8, i dandelion podpowiada tylko, gdzie powinienem zacząć szukać ostrości - naciśnięcie spustu to w większości przypadków zdjęcie nieostre. Jak chcę naprawdę ostre, to zostaje mi... oko.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oranvag Zobacz posta
    A ja z kolei powiem, że dandelion pozwala złapać ostrość bardzo zgrubnie i to nawet na tym dokładniejszym, centralnym punkcie ostrości. Używam go z pancolarem 1,8, i dandelion podpowiada tylko, gdzie powinienem zacząć szukać ostrości - naciśnięcie spustu to w większości przypadków zdjęcie nieostre. Jak chcę naprawdę ostre, to zostaje mi... oko.
    Częściowo masz rację. Trzeba wyczuć obiektyw. Przykładowo, moje obiektywy zwykle dają mi lekki BF jeśli kręcę "od nieskończoności" i ostrzą mniej więcej w punkt, jeśli kręcę "od minimum". Nauczyłem się więc, że należy ostrzyć "od minimum" i będzie dobrze (a przynajmniej prawie).
    Poza tym im krótsze szkło i większa liczba przysłony (= większa GO) tym trudniej mi idealnie złapać ostrość. Dlatego zwykle i tak ostrzę na maksymalnej dziurze, a dopiero potem przymykam.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Dopiero zaczyna Awatar DarekG
    Miasto
    Pisarzowice k/Bielska-Białej

Domyślnie

Witam,
    mam pytanko, jak się ma focenie na matówkach Andeego obiektywami lustrzanymi (konkretniej interesuje mnie MTO 500/8).
    Gdzieś widziałem posta (kurka już nie pamiętam gdzie to było), że dandelion przy lustrzanych i przesłonie 8 może nie potwierdzać,
    a czy z taką matówka nie będzie za ciemno, aby wyostrzyć ?

Heh... z tego co widziałem to rośnie konkurencja dla Andeego w postaci Warewolfa
    Czy testował już ktoś te matówki ? Jak się one mają do matówek Andeego ?
    Pozdrawiam
    Canon S1 IS / 400d + kit + 50/1.8

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

f8 na deluxie od Andee'go z obiektywem soczewkowym widać jeszcze.

Skoro puszka z dandelionem przy 8 nie daje rady to pewnie już ciemny jest czujnik AF. To też przecież klin optyczny.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów