Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: Nikon D40X - nowy/stary model u konkurencji.

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Wy tutaj sie smiejecie a tu "pogromca" 1D marka trojki wyrosl. :-):-):-):-):-) Oto dowod:

http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=22329775

I po co pakowac tyle kasy w najnowsza puszke Canona jak mozna miec to "cudo" prawie za bezcen.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ale kilka postów dalej jest już odpowiedź:

"Bolt 3 D40xs (with 55-200Vrs) together, and you should be able to get 9 FPS... "

Dopiero zaczyna

Domyślnie Niki Kanoniki

Od 5 lat używam Nikona F80, świetny aparat. Używam w pracy Nikonów od D70s do D200. To wspaniale skonstruowane aparaty i biją na głowę amatorskie produkty Canona we wszystkich kategoriach poza jedną : jakość pliku cyfrowego.
    Dużo oglądam plików z Nikona i Canona, potem je naświetlam (taką mam robotę). Widziałem już koszmarne zdjęcia z najlepszych aparatów i znakomite z amatorskich. Jestem tu nowy i nie chce się wymądrzać, ale o ile się zorientowałem, porównując aparaty z danego segmentu nikt nie napisał słowa na temat tego jak pliki wyglądają po wydruku. Ja wiem jedno, pliki jakie produkują D50, D40 i D80 wyglądają wspaniale (oczywiście te, które są poprawnie naświetlone)... na monitorze. I według mnie o to tu właśnie idzie, supermózgi z Nikona robią zdjęcia zestawem z matrycą z D70, oglądają wynik i piszą soft, który tworzy "dzieło", a jak jest już dobry algorytm to pakują go w aparat i wypuszczają jako D50 na przykład. Tak to widzę. Nie do końca rozumiem fenomen dlaczego wspaniałe pliki z Nikona nie wyglądają tak dobrze po wydrukowaniu, ale taki jest fakt. Jak chcesz mieć naprawdę dobre wydruki, musisz zaopatrzyć się w kolejną protezę, Nikon Capture na przykład (bo supermózgi wiedzą gdzie leży pies pogrzebany...).
    Jestem amatorem, ale kocham fotografię, dwa lata zbierałem pieniądze na nowe cyfrowe body. I chociaż mam sprzęt analogowy nikona i nie mogę znieść wykonania amatorskich lustrzanek canona, takiego właśnie Canona sobie sprawiłem. I niech przemówią obrazy !

leon28
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ERR Zobacz posta
    Od 5 lat używam Nikona F80, świetny aparat. Używam w pracy Nikonów od D70s do D200. To wspaniale skonstruowane aparaty i biją na głowę amatorskie produkty Canona we wszystkich kategoriach poza jedną : jakość pliku cyfrowego.
    Dużo oglądam plików z Nikona i Canona, potem je naświetlam (taką mam robotę). Widziałem już koszmarne zdjęcia z najlepszych aparatów i znakomite z amatorskich. Jestem tu nowy i nie chce się wymądrzać, ale o ile się zorientowałem, porównując aparaty z danego segmentu nikt nie napisał słowa na temat tego jak pliki wyglądają po wydruku. Ja wiem jedno, pliki jakie produkują D50, D40 i D80 wyglądają wspaniale (oczywiście te, które są poprawnie naświetlone)... na monitorze. I według mnie o to tu właśnie idzie, supermózgi z Nikona robią zdjęcia zestawem z matrycą z D70, oglądają wynik i piszą soft, który tworzy "dzieło", a jak jest już dobry algorytm to pakują go w aparat i wypuszczają jako D50 na przykład. Tak to widzę. Nie do końca rozumiem fenomen dlaczego wspaniałe pliki z Nikona nie wyglądają tak dobrze po wydrukowaniu, ale taki jest fakt. Jak chcesz mieć naprawdę dobre wydruki, musisz zaopatrzyć się w kolejną protezę, Nikon Capture na przykład (bo supermózgi wiedzą gdzie leży pies pogrzebany...).
    Jestem amatorem, ale kocham fotografię, dwa lata zbierałem pieniądze na nowe cyfrowe body. I chociaż mam sprzęt analogowy nikona i nie mogę znieść wykonania amatorskich lustrzanek canona, takiego właśnie Canona sobie sprawiłem. I niech przemówią obrazy !
    no wlasnie, ciekawy jestem co za rzeczy naswietlasz? zeby daleko nie szukac, obecnie w bydgoszczy (stad pochodze) jest wystawa fotografii przyrodniczej bcc wildlife magazine (2006), wiele zdjec z wystawy to wydruki z cyfrowek robione w formatach 30x45 cm, malo tego sporo z nich powstalo np. na nikonie d70 - czyli 6 mp. qrcze, wg twoich slow, nie powinno ich tam byc, a jednak sa i sprawiaja na prawde bardzo sympatyczne wrazenie. nie sadze, zeby ktorykolwiek autor zdjec musial wstydzic sie uzytego sprzetu. tam rzeczywiscie przemawiaja obrazy, a nie kolejne zdjecia i obserwacje tablic.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leon28 Zobacz posta
    no wlasnie, ciekawy jestem co za rzeczy naswietlasz? zeby daleko nie szukac, obecnie w bydgoszczy (stad pochodze) jest wystawa fotografii przyrodniczej bcc wildlife magazine (2006), wiele zdjec z wystawy to wydruki z cyfrowek robione(...)
    Tzn. ja bym Panowie zakończył tę niewątpliwie ciekawą dyskusję, bo IMO jest mało konstruktywna.

Co do D40x to ten rynek się co raz bardziej zagęszcza. W tej chwili są już dwa Olympusy, S A100, 400D, Pentax, Samsung, w najbliższym czasie ma zamiar wypuścić coś w segmencie entry-Level 10 Mpx - Panasonic (Wywiad z oficjelem Panasa na PMA). Robi się na prawdę gęsto. Ciekawe kto jeszcze dołączy i kto przetrwa :rolleyes
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

odświeżę wątek ponieważ znalazłem ciekawą aukcję. czytając jej opis o napisach na pasku nie mogłem się oprzeć porównaniu tego zabiegu sprzedającego do zabiegu nikona w związku z D40
    http://allegro.pl/item183452101__rep...oryginal_.html
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    odświeżę wątek ponieważ znalazłem ciekawą aukcję. czytając jej opis o napisach na pasku nie mogłem się oprzeć porównaniu tego zabiegu sprzedającego do zabiegu nikona w związku z D40
    http://allegro.pl/item183452101__rep...oryginal_.html
    Ja miałem taki pasek do zenita .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

mi bardziej chodziło o odświeżenie napisów na pasku korektorem. tak samo nikon odświeżył D40
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    mi bardziej chodziło o odświeżenie napisów na pasku korektorem. tak samo nikon odświeżył D40
    Wiesz odswieżył, bo musiał . Inaczej by musieli wkładać matryce do D40 z .... no właśnie hmm. Przy tym rąbneli mało konkurencyjną cenę: 2600 PLN.
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Myślę, że ta cena specjalnie jest podniesiona aby sprzedawcy mogli się wyzbyć starszych d40. Przy różnicy 100zł chyba nikt by nie kupił mniejszej matrycy.
    Za kilka miesięcy, po wyzbyciu się d40, d40x będzie kosztować tyle co teraz d40.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów