Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Nikon D40X - nowy/stary model u konkurencji.

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie Niki Kanoniki

Od 5 lat używam Nikona F80, świetny aparat. Używam w pracy Nikonów od D70s do D200. To wspaniale skonstruowane aparaty i biją na głowę amatorskie produkty Canona we wszystkich kategoriach poza jedną : jakość pliku cyfrowego.
    Dużo oglądam plików z Nikona i Canona, potem je naświetlam (taką mam robotę). Widziałem już koszmarne zdjęcia z najlepszych aparatów i znakomite z amatorskich. Jestem tu nowy i nie chce się wymądrzać, ale o ile się zorientowałem, porównując aparaty z danego segmentu nikt nie napisał słowa na temat tego jak pliki wyglądają po wydruku. Ja wiem jedno, pliki jakie produkują D50, D40 i D80 wyglądają wspaniale (oczywiście te, które są poprawnie naświetlone)... na monitorze. I według mnie o to tu właśnie idzie, supermózgi z Nikona robią zdjęcia zestawem z matrycą z D70, oglądają wynik i piszą soft, który tworzy "dzieło", a jak jest już dobry algorytm to pakują go w aparat i wypuszczają jako D50 na przykład. Tak to widzę. Nie do końca rozumiem fenomen dlaczego wspaniałe pliki z Nikona nie wyglądają tak dobrze po wydrukowaniu, ale taki jest fakt. Jak chcesz mieć naprawdę dobre wydruki, musisz zaopatrzyć się w kolejną protezę, Nikon Capture na przykład (bo supermózgi wiedzą gdzie leży pies pogrzebany...).
    Jestem amatorem, ale kocham fotografię, dwa lata zbierałem pieniądze na nowe cyfrowe body. I chociaż mam sprzęt analogowy nikona i nie mogę znieść wykonania amatorskich lustrzanek canona, takiego właśnie Canona sobie sprawiłem. I niech przemówią obrazy !

leon28
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ERR Zobacz posta
    Od 5 lat używam Nikona F80, świetny aparat. Używam w pracy Nikonów od D70s do D200. To wspaniale skonstruowane aparaty i biją na głowę amatorskie produkty Canona we wszystkich kategoriach poza jedną : jakość pliku cyfrowego.
    Dużo oglądam plików z Nikona i Canona, potem je naświetlam (taką mam robotę). Widziałem już koszmarne zdjęcia z najlepszych aparatów i znakomite z amatorskich. Jestem tu nowy i nie chce się wymądrzać, ale o ile się zorientowałem, porównując aparaty z danego segmentu nikt nie napisał słowa na temat tego jak pliki wyglądają po wydruku. Ja wiem jedno, pliki jakie produkują D50, D40 i D80 wyglądają wspaniale (oczywiście te, które są poprawnie naświetlone)... na monitorze. I według mnie o to tu właśnie idzie, supermózgi z Nikona robią zdjęcia zestawem z matrycą z D70, oglądają wynik i piszą soft, który tworzy "dzieło", a jak jest już dobry algorytm to pakują go w aparat i wypuszczają jako D50 na przykład. Tak to widzę. Nie do końca rozumiem fenomen dlaczego wspaniałe pliki z Nikona nie wyglądają tak dobrze po wydrukowaniu, ale taki jest fakt. Jak chcesz mieć naprawdę dobre wydruki, musisz zaopatrzyć się w kolejną protezę, Nikon Capture na przykład (bo supermózgi wiedzą gdzie leży pies pogrzebany...).
    Jestem amatorem, ale kocham fotografię, dwa lata zbierałem pieniądze na nowe cyfrowe body. I chociaż mam sprzęt analogowy nikona i nie mogę znieść wykonania amatorskich lustrzanek canona, takiego właśnie Canona sobie sprawiłem. I niech przemówią obrazy !
    no wlasnie, ciekawy jestem co za rzeczy naswietlasz? zeby daleko nie szukac, obecnie w bydgoszczy (stad pochodze) jest wystawa fotografii przyrodniczej bcc wildlife magazine (2006), wiele zdjec z wystawy to wydruki z cyfrowek robione w formatach 30x45 cm, malo tego sporo z nich powstalo np. na nikonie d70 - czyli 6 mp. qrcze, wg twoich slow, nie powinno ich tam byc, a jednak sa i sprawiaja na prawde bardzo sympatyczne wrazenie. nie sadze, zeby ktorykolwiek autor zdjec musial wstydzic sie uzytego sprzetu. tam rzeczywiscie przemawiaja obrazy, a nie kolejne zdjecia i obserwacje tablic.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leon28 Zobacz posta
    no wlasnie, ciekawy jestem co za rzeczy naswietlasz? zeby daleko nie szukac, obecnie w bydgoszczy (stad pochodze) jest wystawa fotografii przyrodniczej bcc wildlife magazine (2006), wiele zdjec z wystawy to wydruki z cyfrowek robione(...)
    Tzn. ja bym Panowie zakończył tę niewątpliwie ciekawą dyskusję, bo IMO jest mało konstruktywna.

Co do D40x to ten rynek się co raz bardziej zagęszcza. W tej chwili są już dwa Olympusy, S A100, 400D, Pentax, Samsung, w najbliższym czasie ma zamiar wypuścić coś w segmencie entry-Level 10 Mpx - Panasonic (Wywiad z oficjelem Panasa na PMA). Robi się na prawdę gęsto. Ciekawe kto jeszcze dołączy i kto przetrwa :rolleyes
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów