Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Wątek: Nikon D40X - nowy/stary model u konkurencji.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie jestem przekonany do D80 i 30D. to inna polka cenowa
    Nie chcę sie spierać bo nie mam takich danych na podstawie których mógłbym wyrażać coś innego niż swoje przypuszczenia. Wydaje mi się jednak że matryca 10mpix w D40X odbierze kilka procent potencjalnych użytkowników D80 co będzie skutkować niewielką obniżką jego ceny. Będa na forum Nikona takie dylematy jak tutaj typu: "co lepiej 400D + lepsze szkło czy 30D?" i część ludzi wybierze zestaw D40X ze szkłem zamiast D80 z kitem, tłumacząc sobie że przecież jakość obrazu matrycy jest taka sama. A nic tak nie wpłynęło na obniżkę dla 30D jak cena D80.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 06-03-2007 o 14:54

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nie chcę sie spierać bo nie mam takich danych na podstawie których mógłbym wyrażać coś innego niż swoje przypuszczenia. Wydaje mi się jednak że matryca 10mpix w D40X odbierze kilka procent potencjalnych użytkowników D80 co będzie skutkować niewielką obniżką jego ceny. Będa na forum Nikona takie dylematy jak tutaj typu: "co lepiej 400D + lepsze szkło czy 30D?" i część ludzi wybierze zestaw D40X ze szkłem zamiast D80 z kitem, tłumacząc sobie że przecież jakość obrazu matrycy jest taka sama. A nic tak nie wpłynęło na obniżkę dla 30D jak cena D80.
    IMO trochę nie trafiłeś z tym lepszym obiektywem i D40 - brak śrubokręta.

Uzależniony

Domyślnie

Tylko, że jak ktoś kupi tanie d40 to potem będzie bardziej skłonny pozostać w systemie i kupić np d80. To nie jest sprzęt dla ludzi, którzy myślą o 5d czy mark3, tylko dla osób dokupujących coś bardziej zaawansowanego do kompakta. Jak nie maja technologii żeby walczyć na froncie FF to mają siedzieć z założonymi rękami i czekać aż im konkurencja zabierze wszystkich klientów?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Tylko, że jak ktoś kupi tanie d40 to potem będzie bardziej skłonny pozostać w systemie i kupić np d80. To nie jest sprzęt dla ludzi, którzy myślą o 5d czy mark3, tylko dla osób dokupujących coś bardziej zaawansowanego do kompakta. Jak nie maja technologii żeby walczyć na froncie FF to mają siedzieć z założonymi rękami i czekać aż im konkurencja zabierze wszystkich klientów?
    Tyle że badania wykazują, że w segmencie entry-level przywiązanie użytkowników do marki jest bardzo małe. Dlatego to taki trudny rynek.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

no i jest w nikonie taka sytuacja, ze trzy body(d200, d80 i d40x) maja taka sama matryce wiec i teoretycznie taka sama jakosc obrazu a zmienia sie wlasciwie tylko obudowa

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yggdrassill Zobacz posta
    no i jest w nikonie taka sytuacja, ze trzy body(d200, d80 i d40x) maja taka sama matryce wiec i teoretycznie taka sama jakosc obrazu a zmienia sie wlasciwie tylko obudowa
    oraz AF, fps i wizjer.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    oraz AF, fps i wizjer.
    dlatego pisalem "właściwie"
    IMHO niewielki wybor zostaje dla posiadaczy szklarni nikona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yggdrassill Zobacz posta
    za to w canonie jest lepiej, im wyzszy model tym starsza matryca
    Przeciez jak oni w koncu łaskawie we wrzesniu czy sierpniu wstawia te 10 mpix do 40d to bedzie smiech na sali. Wogole w tym segmencie to sobie zarty robia z uzytkownikow, albo niech powiedza ze tej linii dziekujemy(20d, 30d), dajemy w to miejsce FF za jakies 6 tys PLN i nie strugamy glupkow.
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 06-03-2007 o 19:53

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    Wogole w tym segmencie to sobie zarty robia z uzytkownikow, albo niech powiedza ze tej linii dziekujemy(20d, 30d), dajemy w to miejsce FF za jakies 6 tys PLN i nie strugamy glupkow.
    nie strugaja glupkow, tylko robia dokladnie to co napisales w ostatnim zdaniu. tyle, ze nie za 6k a za 8k. nie masz 2k? no to przykro im bardzo...

nastepca 30D moze sie pojawi, moze nie. byc moze bedzie to cos w desen D200 (APS-C z wypasiona obudowa), byc moze bedzie to nadal to co jest, tylko blizej okolic 1000$.
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

zastanawiam sie na jednym
    moze nikon do razu wiedzial ze wprowadzi d40x ale wtedy kiedy pozbyje sie dzieki temu modelowi zalegajce w magazynach stare 6MP CCD....
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów