Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 56

Wątek: Nikon D40X - nowy/stary model u konkurencji.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

dali czadu!
    ostra reakcja na nowy DSLR Canona! po raz kolejny poprzeczka na tym rynku poszla w gore...

....yyyy.... albo moze nie do konca

nie no... Nikon krolem plastikowego syfu i rynku entry-DSLR. gratulujemy!
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie no... Nikon krolem plastikowego syfu i rynku entry-DSLR. gratulujemy!
    Demonizujesz, ja mysle, ze mlodzi komunisci w maju sie uciesza

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Demonizujesz, ja mysle, ze mlodzi komunisci w maju sie uciesza
    wiesz... ale komunisci nie kojarza mi sie z profesjonalnym sprzetem fotograficznym. na ktora to polke Nikon aspirowal.

mam nadzieje, ze to nie jest ich ostatnia premiera w tej dzialce. w przeciwnym wypadku po prostu osmieszaja sie faktem, ze wpakowali w D40 od poczatku przestarzale matryce i musieli szybko bawic sie w catch-up. bo jesli jedyny ruch w temacie DSLR to catch-up, i to w dodatku na tak niskim poziomie rynku... zenada
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tym szkiełkiem to chyba tez rozpoczęli równanie w dół
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

tak sobie jeszcze raz na spokojnie mysle...

ostatni raz, jak jedna firma zrobila zastoj wobec rozsadnych szkiel pod cropa (wypuszczajac samo sloikowate g...o) to potem przywalila z grubej rury budzetowym FF.

moze ta cisza oznacza, ze "prawie jak FF" Nikona jest w drodze? przynajmniej mam taka cicha nadzieje, bo pokazanie D40x + kolejnego syfiastego sloika to rozbijanie marki na tani szmelc, ktory produkowac moga masowo Sony czy Samsung. od firmy z tak ogromnym dorobkiem fotograficznym oczekiwaloby sie jednak czegos powazniejszego
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

od firmy z tak ogromnym dorobkiem fotograficznym oczekiwaloby sie jednak czegos powazniejszego
    A ja uważam że to tylko może przynieść pożytek nam wszystkim. Dzięki wprowadzeniu D40X stanieje D80 a tym samym 400D i 30D bo Canon się bardziej będzie musiał zatroszczyć o amatorów. Nikon jest w cięzkiej sytuacji z powodu braku własnej matrycy więc musi ostro atakować i dawać ciekawe rzeczy w niskich cenach rekompensujące lepszą jakość obrazu z Canona więc pewnie jeszcze nie jedno zobaczymy.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    A ja uważam że to tylko może przynieść pożytek nam wszystkim. Dzięki wprowadzeniu D40X stanieje D80 a tym samym 400D i 30D bo Canon się bardziej będzie musiał zatroszczyć o amatorów.
    nie jestem przekonany do D80 i 30D. to inna polka cenowa

a w segmencie entry-level jest, za przeproszeniem, tak nasrane roznych aparatow, ze wybierac mozna jak w ulegalkach. kazda firma foto ma w tym segmencie minimum jedno body, a czasem i dwa.

sek w tym, ze powyzej tej polki zaczyna sie problem. jest D80, K10D i Alfa, potem zaczynaja sie D200, 30D, a dalej Fuji S5. nieduzo tego, i wbrew pozorom bez wiekszej dynamiki na tym rynku. Canon bezczelnie wali epsilonowe update'y co 1,5 roku, a Nikon raz na 3 lata schodzi z piedestalu i laskawie rzuca jakis korpus (fakt, niezly. ale juz po 2 latach na rynku traca myszka).

wejscie D40x nic tu niestety nie zmienia.

podobnie jak nie ma wplywu na jeszcze wyzsze modele Canona czy Nikona.

Nikon jest w cięzkiej sytuacji z powodu braku własnej matrycy więc musi ostro atakować i dawać ciekawe rzeczy w niskich cenach rekompensujące lepszą jakość obrazu z Canona więc pewnie jeszcze nie jedno zobaczymy.
    prawda. tylko ze jeden jedyny D40x i brak ruchu w wyzszym segmencie to trwonienie przez Nikona potencjalu. i gorszenie uzytkownikow, ktorzy oczekuja czegos lepszego niz plastikowe zabawki dla amatorow
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie jestem przekonany do D80 i 30D. to inna polka cenowa
    Nie chcę sie spierać bo nie mam takich danych na podstawie których mógłbym wyrażać coś innego niż swoje przypuszczenia. Wydaje mi się jednak że matryca 10mpix w D40X odbierze kilka procent potencjalnych użytkowników D80 co będzie skutkować niewielką obniżką jego ceny. Będa na forum Nikona takie dylematy jak tutaj typu: "co lepiej 400D + lepsze szkło czy 30D?" i część ludzi wybierze zestaw D40X ze szkłem zamiast D80 z kitem, tłumacząc sobie że przecież jakość obrazu matrycy jest taka sama. A nic tak nie wpłynęło na obniżkę dla 30D jak cena D80.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 06-03-2007 o 14:54

Domyślnie

Nie chcę sie spierać bo nie mam takich danych na podstawie których mógłbym wyrażać coś innego niż swoje przypuszczenia. Wydaje mi się jednak że matryca 10mpix w D40X odbierze kilka procent potencjalnych użytkowników D80 co będzie skutkować niewielką obniżką jego ceny. Będa na forum Nikona takie dylematy jak tutaj typu: "co lepiej 400D + lepsze szkło czy 30D?" i część ludzi wybierze zestaw D40X ze szkłem zamiast D80 z kitem, tłumacząc sobie że przecież jakość obrazu matrycy jest taka sama. A nic tak nie wpłynęło na obniżkę dla 30D jak cena D80.
    IMO trochę nie trafiłeś z tym lepszym obiektywem i D40 - brak śrubokręta.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(...) Będa na forum Nikona takie dylematy jak tutaj typu: "co lepiej 400D + lepsze szkło czy 30D?" i część ludzi wybierze zestaw D40X ze szkłem zamiast D80 z kitem, tłumacząc sobie że przecież jakość obrazu matrycy jest taka sama.
    Zwłaszcza że może być tak że w D40X będzie jeszcze silniejsze odszumianie softowe niż w D80. Poczekajmy na pierwsze testy. Dla mnie to generalnie Nikon zrobił to bo musiał ale sensu w tej zmianie dużego nie ma. Że już nie wspomnę co muszą sądzić o tej firmie użytkownicy, którzy kupili sobie już D40.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów