dali czadu!
ostra reakcja na nowy DSLR Canona! po raz kolejny poprzeczka na tym rynku poszla w gore...
....yyyy.... albo moze nie do konca
nie no... Nikon krolem plastikowego syfu i rynku entry-DSLR. gratulujemy!
wiesz... ale komunisci nie kojarza mi sie z profesjonalnym sprzetem fotograficznym. na ktora to polke Nikon aspirowal.
mam nadzieje, ze to nie jest ich ostatnia premiera w tej dzialce. w przeciwnym wypadku po prostu osmieszaja sie faktem, ze wpakowali w D40 od poczatku przestarzale matryce i musieli szybko bawic sie w catch-up. bo jesli jedyny ruch w temacie DSLR to catch-up, i to w dodatku na tak niskim poziomie rynku... zenada
Tym szkiełkiem to chyba tez rozpoczęli równanie w dół![]()
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
tak sobie jeszcze raz na spokojnie mysle...
ostatni raz, jak jedna firma zrobila zastoj wobec rozsadnych szkiel pod cropa (wypuszczajac samo sloikowate g...o) to potem przywalila z grubej rury budzetowym FF.
moze ta cisza oznacza, ze "prawie jak FF" Nikona jest w drodze? przynajmniej mam taka cicha nadzieje, bo pokazanie D40x + kolejnego syfiastego sloika to rozbijanie marki na tani szmelc, ktory produkowac moga masowo Sony czy Samsung. od firmy z tak ogromnym dorobkiem fotograficznym oczekiwaloby sie jednak czegos powazniejszego
A ja uważam że to tylko może przynieść pożytek nam wszystkim. Dzięki wprowadzeniu D40X stanieje D80 a tym samym 400D i 30D bo Canon się bardziej będzie musiał zatroszczyć o amatorów. Nikon jest w cięzkiej sytuacji z powodu braku własnej matrycy więc musi ostro atakować i dawać ciekawe rzeczy w niskich cenach rekompensujące lepszą jakość obrazu z Canona więc pewnie jeszcze nie jedno zobaczymy.
nie jestem przekonany do D80 i 30D. to inna polka cenowa
a w segmencie entry-level jest, za przeproszeniem, tak nasrane roznych aparatow, ze wybierac mozna jak w ulegalkach. kazda firma foto ma w tym segmencie minimum jedno body, a czasem i dwa.
sek w tym, ze powyzej tej polki zaczyna sie problem. jest D80, K10D i Alfa, potem zaczynaja sie D200, 30D, a dalej Fuji S5. nieduzo tego, i wbrew pozorom bez wiekszej dynamiki na tym rynku. Canon bezczelnie wali epsilonowe update'y co 1,5 roku, a Nikon raz na 3 lata schodzi z piedestalu i laskawie rzuca jakis korpus (fakt, niezly. ale juz po 2 latach na rynku traca myszka).
wejscie D40x nic tu niestety nie zmienia.
podobnie jak nie ma wplywu na jeszcze wyzsze modele Canona czy Nikona.
prawda. tylko ze jeden jedyny D40x i brak ruchu w wyzszym segmencie to trwonienie przez Nikona potencjalu. i gorszenie uzytkownikow, ktorzy oczekuja czegos lepszego niz plastikowe zabawki dla amatorow![]()
Nie chcę sie spierać bo nie mam takich danych na podstawie których mógłbym wyrażać coś innego niż swoje przypuszczenia. Wydaje mi się jednak że matryca 10mpix w D40X odbierze kilka procent potencjalnych użytkowników D80 co będzie skutkować niewielką obniżką jego ceny. Będa na forum Nikona takie dylematy jak tutaj typu: "co lepiej 400D + lepsze szkło czy 30D?" i część ludzi wybierze zestaw D40X ze szkłem zamiast D80 z kitem, tłumacząc sobie że przecież jakość obrazu matrycy jest taka sama. A nic tak nie wpłynęło na obniżkę dla 30D jak cena D80.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 06-03-2007 o 14:54
Zwłaszcza że może być tak że w D40X będzie jeszcze silniejsze odszumianie softowe niż w D80. Poczekajmy na pierwsze testy. Dla mnie to generalnie Nikon zrobił to bo musiał ale sensu w tej zmianie dużego nie ma. Że już nie wspomnę co muszą sądzić o tej firmie użytkownicy, którzy kupili sobie już D40.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner