Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Napięcia na wyjściach wężyka spustowego w 300D... proszę o pomoc

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Dostałem już projekt układu który ma jakąś tam tolerancję na te napięcia i w tych przedziałach reaguje na skoki i niedługo będę lutował. Machinę pokażę jak skończę, razem z projektem całej budowy
    W układzie jest tranzystor MOS-FET i NPN (nie żebym wiedział co to, ale schemat dostałem taki że się nie pomylę :]).
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Saurus Zobacz posta
    Naprawdę nie chcę być niemiły, ale prosiłem o prosty pomiar a nie mądrości na temat tego czego rzekomo nie powinienem robić.
    Ok, więc się nie wymądrzam więcej, ewentualnie tylko podpowiem że jak chcesz mieć dokładnie wyzwolony błysk w czasie kiedy migawka bedzie otwarta to zatrudnij do tego gorącą stopkę lampy zamiast bawić się w takie kombinacje bo potem będziesz miał zabawę i pytania typu "czemu tylko częśc klatki jest naświetlona".. ale cóż jak piszesz:
    Cytat Zamieszczone przez Saurus Zobacz posta
    Mój aparat - moje ryzyko, poza tym uważam że żadnego z wyjątkiem ewentualnej straty kilku zł na podzespoły nie ma.
    To rób jak uważasz, przecież nikt Ci tego nie zabrania

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Nie mam 300D. Ale w 20D jest to 4.6V dla AF i 3.1V migawki. Ostrzegam jednak, ze moje mierniki maja zdechniete baterie, wiec nie dam sobie za ten pomiar reki obciac

Mysle ze Canon ma na tyle inteligentnych inzynierow, ze te wejscia z gniazda wezyka sa jakos normalnie podciagniete do plusa
    Nawet przy zdechniętych bateriach nie powinno byc takich różnic więc z tym podciągnięciem do plusa może być różnie.
    Chociaż u mnie jest (mierzone oscyloskopem - co prawa ruskim ale sprawnym) na 350D 3,29 i 3,3V (af i migawka) więc jest podciągnięte do plusa na 100% - baterie w aparacie świeżo naładowane, ciekawe czemu u Ciebie wyszło 4.6V - trochę dziwne żeby w sprzecie tej klasy Canon pakował jeszcze układy na 5V..

Pozdr
    Artur
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 06-03-2007 o 14:14
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

To było mierzone w EOS 500, pewnie stąd dość mocno różne napięcia w porównaniu z cyfrowymi korpusami.
    Poza tym teraz będą 2 oddzielne podobne układy i nawet nie ma wtedy znaczenia czy między tymi napięciami będzie różnica czy będą identyczne jak w 350D.
    A co do synchronizacji i dobrego naświetlania klatki - kto tu mówił w ogóle o lampach błyskowych? Bo na pewno nie ja
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"

Galeria WWW

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Sukces! Układ zmontowany i połączony z oświetleniem i aparatem działa jak trzeba. Teraz tylko zmontować całość...

...i czekać z makro na powrót 300D dopiero w czerwcu
    Jak skończę całość na początku przyszłego tygodnia to wrzucę opis konstrukcji, schemat i kosztorys tej machiny
    Saurus

Galeria WWW

Miasto
    okolice Łodzi
    Saurus

Galeria WWW

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów