Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Analogowe body Prośba o poradę

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie Analogowe body Prośba o poradę

Witam

Jakiś czas temu zmieniłem system na Canon i mam w tej chwili 20D. Chciałbym dokupić jakieś analogowe body, ale za kwote max 250zł
    Nie znam się na bardzo na starszych modelach Canona i bardzo bym prosił o poradę. Czy w ogóle te starsze tanie modele są czegoś warte.
    Czy np Eos 500 albo 3000 są czegoś warte. W dody chodzi mi głównie o dostępnośc funkcji manualnych i w miarę rozsądny pomiar światła o i najlepiej jak by był czarny :-) . Będę używał go sporadycznie, ale czasmi lubie wrócić do tradycyjnej fotografii

Z góry dzięki

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kosmo Zobacz posta
    Jakiś czas temu zmieniłem system na Canon i mam w tej chwili 20D. Chciałbym dokupić jakieś analogowe body, ale za kwote max 250zł
    Czy np Eos 500 albo 3000 są czegoś warte. W dody chodzi mi głównie o dostępnośc funkcji manualnych i w miarę rozsądny pomiar światła o i najlepiej jak by był czarny
    Mozesz się rozczarować. W tych aparatach niedostępny jest swobodny wybów metody pomiaru światła, trybu pracy AF, aktywnego pktu AF, itd...
    Ja bym raczej radził wybrać 50(E)/30/33.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu

Domyślnie

seria 600 mieścisz się spokojnie w 250 zl i jeszcze Ci zostanie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vresviik Zobacz posta
    jeszcze Ci zostanie
    Oby wystarczyło na naprawę migawki
    Pozdrowienia, Tomek

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

No własnie widzę, że na prawdę się w tych modelach nie orientuję. Przyzwyczajony byłem do Minolty 505si. Tam miałem praktycznie wszystkie potrzebne funkcje m.in. pomiar punktowy
    Nie chciał bym wydaać 500-600zł na analogowe body, bo trochę mija się z celem w tych cyfrowych czasach

Domyślnie

Tam miałem praktycznie wszystkie potrzebne funkcje m.in. pomiar punktowy
    To problem u Canona - spot jest dostępny tylko w korpusach jednocyfrowych. Najtaniej w EOS 5

Nie chciał bym wydaać 500-600zł na analogowe body, bo trochę mija się z celem w tych cyfrowych czasach
    za 200-300 będzie cieżko. Najlepszy stosunek jakość/możliwości/cena da chyba EOS 50(E)
    Pozdrowienia, Tomek

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

najpiękniejszą rzeczą w analogowej fotografii jest to że body jest niczym ponad światłoszczelna puszką do przechowywania i przesuwania filmu.
    Właściwie nie wpływa na jakość zdjęć, albo raczej jego wpływ jest pomijalny w porównaniu do naprawdę istotnego zestawienia filtr-obiektyw-film.
    Ja mam 500N i pomimo że nie ma zaawansowanych bajerów radzi sobie całkiem ok.
    Owszem jeśli potrzebujesz szybkiego silnika, większej ilości punktów pomiarowych czy bardziej złożonego pomiaru światła to lepsze modele są "lepsze"
    Nie daj się zwariować, to nie cyfra niezmienialna matrycą i softem.
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Za dwie i pół stówki to zdecydowanie Eos 50/50E (Elan II/Elan IIE). Możesz jeszcze pomyśleć o Eosie 100 (Elan) ale tu bym już uważał, z uwagi na wiek tych puszek i możliwe znaczne zużycie migawki.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

za 250zl kupujesz spokojnie EOS 50E i to body jest naprawde bardzo dobre. nie ma co prawda spota (jest pomiar czesciowy), ale na pewno sie nie zawiedziesz. mozna do tego tez w perspektywie dokupic gripa. jest jasny wizjer, eyecontrol, w miare cichy przesuw filmu, sporo custom functions. z wad mozna wymienic czesto wylamujaca sie klapke tylnej scianki, tylko trzy punkty ostrosci, brak oddzielnego guzika do podgladu glebi ostrosci.
    Martin Gorczakowski

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów