Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 73

Wątek: Przekonajcie mnie do lustrzanek Canona

Coś już napisał Awatar eko-mar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A co oznacza? Ja nie kumaty . Chyba nie chcesz przez to powiedzieć że 300/2.8 to słaba optyka .

tego nie powiedziałem, ale nie jest tajemnicą, że ilość soczewek ma wpływ na jakość rysowania i nie tylko.

No to każdy system tak ma i co z tego wynika ?
    Nic z tego nie wynika, chyba tylko to, że to nie ja zacząłem te bezsensowne porównania.....ja tylko do nich się odniosłem

A jaki jest w ogóle sens takich porównań i takich dywagacji. Przecież to puszki z zupełnie innej bajki.
    Jeżeli nieprecyzyjnie się wyraziłem to sory, nie miałem na myśli puszki jako całości tylko starałem się spojżeć na nią dwutorowo, czyli z jednej strony efekt końcowy(czyli obrazowanie) a z drugiej strony solidność (?) wykonania i jej funkcje

Ale co jest wolniejsze i głośniejsze AF w puszce , bo już zupełnie się pogubiłem w Twoich dywagacjach.
    Myślałem, ze wyrażam się jasno ciągnąc cały wątek o szkle, ale zakładam, że to był żart z twojej strony.

Poza tym nie jest bynajmniej moją intencją kogoś urazić a już napewno nie powodować zgrzytów...lubię wypowiedzi z dozą dobrego humoru (nie mylić z wyśmiewaniem się) NIe jestem zapatrzony w jeden punkt, stąd też moje wizyty na tym forum

Slawi_3000 sory, to faktycznie nie miało być do ciebie
    Pozdrawiam
    Canon+Nikon+Manfrotto+Hama+Lowepro:smile: =15kg:sad:

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Za Nikonem: lepiej w łapie leży (szczegolnie jeśli nie chcesz 20D lub 30D Canona tylko 350)
    Za Canonem: wieksza dostępność szkieł, szczególnie na r. wtórnym (porównaj liczbę ofert na allegro)

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

W!

Odpowiedz na Twoje pytanie z watku, zalezy w duzym stopniu od tego ile masz pieniedzy i ile bedziesz je mial w najblizym czasie i po drugie w jaki sposob chcesz wykorzystywac system.

Jezeli chcesz robic zdjecia profesjonalnie, zarbiac na nich, reklamowac, pokazywac, upubliczniac w agencjach -> Canon w obecnej chwili ma lepsze puszki (1D oraz 5D, szybka reporterka bojowa 30D), no i szkla Canona do tego typu zastosowan, szczegolnie reporterskich sa naprawde wysmienite (16-35; 24-70 oraz 70-200 ///2.8). Tyle ode mnie, jezlei chodzi o rynek profi i reporterke.

Jezeli chcesz wykonywac zdjecia glownie dla wlasnej satysfakcji, rodzinnych uroczystosci, artystyczne, z podrozy, etc... I raczej nie bedziesz 'robi' zdjec w ciezkich warunkach oswietleniowych to jak najbardziej system Nikona, ze swietna ergonomia, dobrymi i tanimi szklami podstawowymi, bardzo dobra plastyka...

Ostatni posuniecia Nikona sugeruja ze raczej Nikon zamierza skupic sie na rynku low entry (obnizki sprzetu i glownie reklamowanie najtanszego sprzetu oraz rozwoj sprzetu low entry), wiec podejrzewam ze moze sie okazac ze rynek sam sie w jakis sposob podzieli (na rynku profi juz to nastapilo, przewaga Canona jest uderzajaca).

Tyle od skromnego posiadacza systemu Canona i procujacego na codzien z system Canona, ale majacego dostep do najwyzszych modeli i szkiel Nikona (w robocie leza i puchy i szkla -> leza).

Zdrowko

FilipL
    Guest

Domyślnie

Osobiście pracowałem i na Nikoni i na Canonie... Pare lat temu przesiadłem się z Nikona na Canona. Powiem, że decyzji nie żałuje. Obecnie, gdyby ktoś miał mnie namówić na Nikona, miał by pewne problemy, ponieważ jedyne co podoba mi się w tych aparatach to ergonomia. Jednak to co najważniejsze, matryce moim zadniem leżą i piszczą. Nie mówie tu o topowych modelach Nikona tylko właśnie o D70 - tce. Robiąc zdjęcia częso używam wyższych iso, i posiadając matryce CCD, pewnie bym się zajechał. Niemniej jednak, zawsze jak wychodzi coś nowego z stajni Nikona chętnie to ogloądam, bo niema marki lepszej, gorszej... Wszystko ma swoje PLUSY i MINUSY. Decyzja zależy od ciebie. Tylko rozważ wszystkie ZA i PRZECIW...
    Tyle z mojej strony

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotrek74 Zobacz posta
    Przekonajcie mnie do lustrzanek Canona
    Przekonuję Cię
    Naprawdę warto

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukep Zobacz posta
    W!

Jezeli chcesz wykonywac zdjecia glownie dla wlasnej satysfakcji, rodzinnych uroczystosci, artystyczne, z podrozy, etc... I raczej nie bedziesz 'robi' zdjec w ciezkich warunkach oswietleniowych to jak najbardziej system Nikona, ze swietna ergonomia, dobrymi i tanimi szklami podstawowymi, bardzo dobra plastyka...

Ostatni posuniecia Nikona sugeruja ze raczej Nikon zamierza skupic sie na rynku low entry (obnizki sprzetu i glownie reklamowanie najtanszego sprzetu oraz rozwoj sprzetu low entry), wiec podejrzewam ze moze sie okazac ze rynek sam sie w jakis sposob podzieli (na rynku profi juz to nastapilo, przewaga Canona jest uderzajaca).

Zdrowko
    Pierwszy akapit o fotkach rodzinnych i satysfakcji, i O OSWIETLENIU:
    no niestety grupa dzieci,lub doroslych pod zyrandolem i wokol tortu, to kompozycyjnie i oswietleniowo naprawde scena dosyc trudna do ladnego oddania. Czy Nikon bedzie akurat dobry do tego celu? Obawiam sie, ze do fotek rodzinnych lepiej zainwestowac w jakiegos rozsadnego szybkiego kompakta z 5megapx niz gimnastykowac sie z lustrzanka wogole. ...chyba, ze robi sie jednak troche wiecej fotek niz uroczystosci rodzinne.

Drugi akapit o low entry:
    Nikon potrzebowal aparatu na poziomie plastikowych Canonow. Niestety po pirwsze wystrzelil modelem d40, malym, z mniejsza bateria bez firmowego "srubokreta" czym bardzo ograniczyl ilosc kombinacji korpus+obiektyw.
    Teraz wlasnie wypuszcza 40x ...i jak to fajnie ujeto w magazynie "Réponses Photo" stworzono pierwsza lustrzanke o mozliwosciach bridge'a. Po prostu modele z serii 40 jak kupisz z kitem... to juz prawdopodobnie bedziesz tak uzywac.
    ║ 50D i 30D + graty ║

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Obiektyw Zobacz posta
    (...)
    Teraz wlasnie wypuszcza 40x ...i jak to fajnie ujeto w magazynie "Réponses Photo" stworzono pierwsza lustrzanke o mozliwosciach bridge'a. Po prostu modele z serii 40 jak kupisz z kitem... to juz prawdopodobnie bedziesz tak uzywac.
    Nie bardzo to tak jest. D40 to klasyczna lustrzanka gdzie np. widzisz te możliwośći jakie daje np. R1? Odwrotnie oczywiście też to działa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar eko-mar

Domyślnie

W!

Odpowiedz na Twoje pytanie z watku, zalezy w duzym stopniu od tego ile masz pieniedzy i ile bedziesz je mial w najblizym czasie i po drugie w jaki sposob chcesz wykorzystywac system.
    Mało prawdopodobne aby gość mając G5 myślał o profesjonalnej reporterce
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    W!

Typowe podejście Canonowicza:-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    W!

Tyle od skromnego posiadacza systemu Canona i procujacego na codzien z system Canona, ale majacego dostep do najwyzszych modeli i szkiel Nikona (w robocie leza i puchy i szkla -> leza).
    Czy chcesz ludziom wcisnąć kit, że leży sobie na półce D2Xs z podpiętym 17-55 f/2.8 lub 70-200 f/2,8 i niekt go nie używa???
    Ostatnio edytowane przez eko-mar ; 05-04-2007 o 01:49 Powód: Automerged Doublepost
    Canon+Nikon+Manfrotto+Hama+Lowepro:smile: =15kg:sad:

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

W!

Tak, leza dwa body Nikona, gdyz szef kiedys na targach sie podniecil i dal przekonac, po miesiacu przyjechaly body i troche szkiel. Oba body maja po jakies kilka, kilkanascie tysiecy klatek. U nas jakos nikt nie chce w pracy korzystac z tego sprzetu... A co w tym dziwnego?? Leza u nas takze body innych producentow. I wiele, wiele innego sprzetu foto, z ktorego nie pamietam kiedy ostatnio ktokolwiek korzystal. Co do Nikona, raz wzialem do pracy i nie przekonalem sie do niego, choc nadal uwazam ze analogi reorterskie Nikona sa z zupelnie innego swiata! Tego lepszego. I to nie jest wylacznie moja opinia, do reporterki Canon nadaje sie po prostu lepiej, aktualnie.

Zdrowko

Coś już napisał

Domyślnie

Po co ktoś miałby cię przekonywać. Kup Nikona to będzie mniejsza konkurencja :P

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów