Dla fotografa w zakresie 100-400 nie ma różnic w jakości między Nikonem DX a Canonem APS. Jest różnica w cenie (dla zoomów 2.8 30% - 50% na niekorzyść Nikona). Jeśli jakiś fotograf może powiedzieć - nie potrzebuję ISO większegom jak 800 (???) - może wybierać. Ja, mimo że jestem amatorem mam 2 galerie, których bym nie zrobił nie mając w pełni użytecznego ISO 1600. Nie mam wyboru. Górna półka amatorska (5D) i segment profi niestety, u Nikona nie istnieje, co nie jest dobre także dla użytkowników Canona. Niestety, cena MIII będzie swobodna, niekontrolowana przez mechanizm konkurencyjny.
Edit:
http://www.pbase.com/slawi_3000/image/75161602
Ostatnio edytowane przez slawi_3000 ; 07-03-2007 o 11:07
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
OK. To byl pierwszy lepszy przyklad jaki ostatnio znalazlem na forum, ale takie mozna dac na kazdej "polce" cenowej. Niskiej, sredniej i wysokiej. Cena aparatu nie wplywa na poziom szumow ale matryca tak. Wiec nie zgadzam sie z twierdzeniem kolegi ze nie widac roznic w obrazowaniu obydwu matryc C i N. Ostatnio ktos tez forsowal teorie ze w zasadzie foty z D80 i C400D (chyba ta sama polka cenowa) sa w zasadzie takie same i C szumi nawet bardziej. Hmmm... to takie teorie ja moge miedzy bajki wlozyc...
D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele
Canon+Nikon+Manfrotto+Hama+Lowepro:smile: =15kg:sad:
jeśli można wtrącić:
a po co mamy kogokolwiek przekonywać do kupna czegokolwiek???
Mnie osobiście w ogóle nie zależy na tym żebyś kupił canona, w ogóle nie zależy mi na tym żeby ktokolwiek kupował cokolwiek.
Może powinieneś się zgłosić do sprzedawcy aparatów marki Canon - jemu bedzie zależało na tym żeby cię przekonać.
PRZEKONAJ NAS ŻE POWINIŚMY CIĘ PRZEKONAĆ))
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
@ eko-mar
No fakt, dawno nie zaglądałem do cen i widzę, że Nikkory istotnie potaniały, chciałbym takiej obniżki u Canona. Choć 30% różnicy ciągle dotyczy niektórych obiektywów, np. AF-S 28-70 mm i EF 24-70.
1 to śrubokręt więc jego porównanie do C mija się z celem, raczej powinno się postawić 80-200 AF-S który juz kawał czasu nie jest robiony.
Podałeś bardzo lakoniczne porównanie, popatrz na ceny takiego 300/2.8 w C i N dodam tylko że w ce masz oczywiscie IS czego w N nie da się uświadczyć.
Pzdr.