O Pentax'ie też myślałem (myślę). Ale z przedziału cenowego porównywalnego z wymienionymi Nikonami w grę wchodzi tylko K100D, bo K10D jest niestety za drogi jak dla mnie. Niestety jeśli chodzi o szkła Pentaxa to już kompletnie nie mam o nich pojęcia. Ponieważ nie mam jakichkolwiek szkieł i mam zamiar kupić pierwsze lustro to system jest mi obojętny, byleby zaspokoił wymagania amatora, przy uwzględnidniu priorytetów, o których pisałem na początku.
:-) http://canon-board.info/showthread.p...highlight=d200 :-)
Ja tam roznice widze odrazu... ale nie ma co bic piany bo i tak "Slowacki wieszczem byl..."
Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 04-03-2007 o 23:22
D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele
Jeżeli pentax okaze sie dla ciebie lepszy to go wez to dobry aparat ładny ergonomiczny nawet niezla alternatywa dla canona tylko szkoda ze nie ma takiego zaplecza obiektywów jak canon czy nikon. a o olympusie e500 nie myslales? tam dostajesz 2 obiektywy i jest tylko 3 polowy af ale i tak zawsze urzywa sie czentralnego
Canon 400D + kit + canon 38-76 4.5/5.6 + Tamron 80-210 4.5/5.6 + 430Ex
Poczekaj chwilke z tym Olympusem, bo jeszcze Pentaxa dokładnie nie rozpracowałemPoczytuję sobie właśnie forum Pentaxa i pierwsze co się rzuca w oczy to fakt, że lepsze obiektywy są niestety duużo droższe. Poza tym trudno o oceny, bo na przykład optyczne.pl nie mają testów tej optyki.
Zaraz nam postawią zarzut, że wszczynamy wojnę Nikonowo-Canonowo-Pentaxowo-Olympusową
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kurcze, zapomniałem o Sony)
Ostatnio edytowane przez Piotrek74 ; 04-03-2007 o 23:27 Powód: Automerged Doublepost
słuchaj to nie jest tak jak ty myslisz ze jak kupisz canona pentaxa czy innego stwora to odrazu sobie wezmiesz obiektyw ze swiatlem 2.8 i jeszcze ze stabilizacja wcesniej robiles małpką i jak dostaniesz lustro z kitem to zoabzaczysz jak sie bedziesz czieszył. ja swoje pierwsze szkłó do canona kupie jak uzbieram kase i jak sie naucze tym co mam. sam sprzet nie jest najwazniejszy. kiedys ludzie robili zenitami i wygrywali konkursy wiec kupujac nowy aparat nie mysl nawet o obiektywach z wysokiej polki jesli nie miales tak naprawde stycznosci z lustrami. pozatym bardziej przydatne moga okazac sie inne rzeczy jak naprzykład lampa czy statyw czy bóg wie co jeszcze
Canon 400D + kit + canon 38-76 4.5/5.6 + Tamron 80-210 4.5/5.6 + 430Ex
Nie, nie... tak nie powinno się pisać
Powinno się pisać:
różnica pomiędzy obrazem generowanym przez matryce i elektronikę nikona a canona na wysokich ISO widać gołym okiem na korzyść canona oczywiście.![]()
Zauważ że sygnał z matryc cmos i ccd jest "zbierany" i obrabiany zupełnie inaczej.
Po prostu na chwilę obecną komplet cmos canonowy + DIGIC nie ma konkurencji. :grin:
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu