Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 73

Wątek: Przekonajcie mnie do lustrzanek Canona

Piotrek74
    Guest

Domyślnie

dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem

konradl - no tak to faktycznie jest, że d70s jest tańszy od d50. Ja osobiście chyba wolałbym d50 bo jest troszke mniejszy. Nie zależy mi na wielkiej puszce. Dzięki za przedstawienie Twojej wersji "odpowiednika" rozpatrywanego przeze mnie zestawu.

Kolekcjoner - woelkie dzięki, właśnie na takich opiniach mi zależało.

Janusz Body - "wojna systemowa" to chyba lekka przesada, dość jasno określiłem swoje priorytety i nie na wojnie mi zależy. "wybierasz system" - wiem i dlatego pytam o obiektywy. "Za 4-5k zł nie poszalejesz" - też wiem ale za tyle chce kupić lustro i cieszyć się fotografowaniem. "udowodnijcie mi" - o to akurat nie prosiłem. Przekonać kogos a cos mu udowadniać to zupełnie inna bajka. Nie wciskaj mi w usta czegoś czego nie powiedziałem. Fajnie, że masz kase na super sprzęt i pewnie robisz super zdjęcia ale jeśli Twoim zamiarem było zniechęcenie ludzi do kupna amatorskiego lustra to prawie Ci sie udało. Gratuluję !

Chodziło mi o odczucia i opinie osób, które też kiedyś stały przed takim wyborem. To chyba nic dziwnego, że pytam o Canony na forum Canona ?

Może ktos jeszcze się wypowie ?

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Tak naprawdę to powinieneś "pomacać" puszki obu producentów i zobaczyć co Ci bardziej leży i jakie będziesz miał koszta rozbudowy systemu w czasie.
    D50 to raczej skromna puszka a D70s ma małą mocno zaszumioną matrycę, cena niska ale jakość i możliwości adekwatne do niej.
    Przy skromnym budżecie trudno jest poszaleć nie mniej argumenty dotyczące jakości matrycy CMOS (niskie szumy), dobra współpraca z szkłami M42 z możliwością potwierdzenia ostrości (obniża to koszta szkieł przy zachowaniu dobrego komfortu fotografowania), szybsze szkła Canona EF, że nie wspomnę o USMach, Nikon w większość używa "wiertarki" do napędzania szkieł.
    Serwis obu firm to spora bolączka ale ponieważ miałem okazję poznać oba to Canon wypada jednak lepiej niż konkurent.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotrek74 Zobacz posta
    ... "udowodnijcie mi" - o to akurat nie prosiłem. Przekonać kogos a cos mu udowadniać to zupełnie inna bajka. Nie wciskaj mi w usta czegoś czego nie powiedziałem. Fajnie, że masz kase na super sprzęt i pewnie robisz super zdjęcia ale jeśli Twoim zamiarem było zniechęcenie ludzi do kupna amatorskiego lustra to prawie Ci sie udało. Gratuluję !....
    Widzisz jakąś większą różnicę pomiędzy "przekonajcie" a "udowodnijcie"? Bo ja akurat nie bardzo.

Pozostałe uwagi na temat kasy, sprzętu itp. są co najmniej nie na miejscu - u mnie masz PLONKa

Bye

PS. Uwielbiam facetów co najpierw zadają pytanie a potem na każdą odpowiedź walą "wiem", "też wiem" itd.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-03-2007 o 13:36

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Widzisz jakąś większą różnicę pomiędzy "przekonajcie" a "udowodnijcie"? Bo ja akurat nie bardzo.

Pozostałe uwagi na temat kasy, sprzętu itp. są co najmniej nie na miejscu - u mnie masz PLONKa

Bye

PS> Uwielbiam facetów co najpierw zadają pytanie a potem na każdą odpowiedź walą "wiem"
    Janusz miałeś sie już nie odzywać .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    D70s ma małą mocno zaszumioną matrycę
    taka sama jak w d50, rozmiarami WIĘKSZA od tej w 350d/400d/30d.
    chyba, że chodziło Ci o liczbę pikseli?

cena niska ale jakość i możliwości adekwatne do niej
    nie przesadzaj, to bardzo dobry sprzęt, jego możliwości się nie pogorszyły wraz z obniżeniem ceny

Nikon w większość używa "wiertarki" do napędzania szkieł
    przynajmniej nie ma problemu z FF/BF w tamronie

ja miałem kiedyś kupować D70s sprzęt marzenie, dla mnie nie było wtedy nic lepszego. mając 30D faktycznie D70s wygląda jakoś miernie, ale to nadal dobry aparat. a cenę ma znakomitą
    I am FX

Coś już napisał Awatar CeErIOiKs
    Miasto
    Plock

Domyślnie

Ja sie za przeproszeniem "transferowałem" z N do C ... miałem D50 i gdyby nie to ze musiałem sie jej pozbyc pewnie został bym w systemie. Jakość zdjec jak dla mnie udana, ergonomia prawie wzorowa, funkcjonalnośc/możliwości ... średnie jesli nie niskie.
    Na przełomie 06/07 miałem wybór. Wybrałem C a dokładnie to co mam niżej... Milowy skok to nie był i choc brakuje mi klku rzeczy z D50 to cieszy mnie to co wychodzi z 400-etki...i nie mówie o jpg-egach.
    Miałem o tyle ułatwione zadanie ze sprzedawałem ten "badziew" takze załapałem sie na bezstresowe badanie organoleptyczne kilku innych rzeczy typu Sony czy D80. Gdy trzymałem C nie wypadał mi z ręki , nie przerazała "wydepilowana" obudowa co z porównaniu z D50 było dla mnie kiedys dziwne.

Nie ma innego wyjscia jak dotknąc. Efekt i tak bedzie zależał od Ciebie, wybór sprzętu jedynie ułatwi Ci to lub utrudni.

Zapewne interesują Cię fakty a nie osobiste wrażenia, a najlepsze fakty to fakty namacalne

Ceny już znasz...
    5D Mk II - C17-40 4 L / C EF 24-70 mm F2.8 L / C EF 70-200 F2.8 L / V Sherpa 600 / Lowepro CompuTrekker AW
    Panasonic DMC-LS80 / 2 x 2 GB SD
    Criodesign.pl - Crio Art Design

Piotrek74
    Guest

Domyślnie

CeErIOiKs, Mac co do "macania" macie 100% racji. Jak na razie miałem w rękach d50 i d70s, a więc pora na Canony.

Janusz Body już 3 razy złamałeś dane nam słowo mimo zapewnienia, że nie będziesz sie więcej odzywał. Dla mnie jesteś kompletnie niewiarygodny więc proszę, żebyś wrzucił na luz i dał sobie spokój z dalszymi tekstami. Pewnie jesteś nauczycielem albo członkiem partii rządzącej -oni tak mają, że wszystkich pouczają i wszędzie widzą wojny, układy i ostatnie zdanie musi należeć do nich.
    Piszesz, że uwielbiasz facetów, no cóż chyba fora pomyliłeś.
    Dla dobra czytających i dla Twojego dobra nie pisz więcej bo tylko się kompromitujesz.

Proszę rozmawiajmy o fotografii
    Ostatnio edytowane przez Piotrek74 ; 04-03-2007 o 14:46

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    taka sama jak w d50, rozmiarami WIĘKSZA od tej w 350d/400d/30d.
    chyba, że chodziło Ci o liczbę pikseli?
    Może nieprecyzyjnie się wyraziłem ale miałem na myśli ilość pikseli w matrycy. Poza tym CMOS zdecydowanie mniej szumi.

nie przesadzaj, to bardzo dobry sprzęt, jego możliwości się nie pogorszyły wraz z obniżeniem ceny
    Na dziś ten sprzęt wart jest swoich pieniędzy, jaka cena taka jakość. Za więcej dostajesz więcej.

przynajmniej nie ma problemu z FF/BF w tamronie
    Ha, ha, ha kolejny onanista sprzetowy i poszukiwacz FF/BF
    Dla mnie ważna jest szybkość i pewność ostrzenia, nie narzekam na swojego T 28-75 oraz inne szkła. FF/BF to stały temat do dyskusji na forum.

ja miałem kiedyś kupować D70s sprzęt marzenie, dla mnie nie było wtedy nic lepszego. mając 30D faktycznie D70s wygląda jakoś miernie, ale to nadal dobry aparat. a cenę ma znakomitą
    Nie mówię, że D70s to zły aparat ale Canon bije go technicznie na głowę, sorry Vinetou.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotrek74

[B
    Janusz Body[/B] już 3 razy złamałeś dane nam słowo mimo zapewnienia, że nie będziesz sie więcej odzywał. Dla mnie jesteś kompletnie niewiarygodny więc proszę, żebyś wrzucił na luz i dał sobie spokój z dalszymi tekstami. Pewnie jesteś nauczycielem albo członkiem partii rządzącej -oni tak mają, że wszystkich pouczają i wszędzie widzą wojny, układy i ostatnie zdanie musi należeć do nich.
    Piszesz, że uwielbiasz facetów, no cóż chyba fora pomyliłeś.
    Dla dobra czytających i dla Twojego dobra nie pisz więcej bo tylko się kompromitujesz.
    [/B]
    Moim zdaniem trochę przesadziłeś pisząc ten tekst. Tak wychodzi jak się szybciej pisze niż mysli.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mac, źle się zrozumieliśmy
    ja nie narzekam na tamrona, mam idealny egzemplarz
    tylko jak czytam nasze forum to po prostu wszyscy na to narzekają
    a to, że C bije N to wiem z jakiegoś powodu go kupiłem
    I am FX

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów