Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Wezyk spustowy czy radiowo???

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie Wezyk spustowy czy radiowo???

Jesli chodzi o wezyki do 30D to projektant mial chyba nierowno pod sufitem. Oryginalny ma 80 cm i tylko tyle, natomiast zamienniki maja 80 cm albo.....5 metrow!

Cena oryginalnego to wydatek okolo 180 zl. (80cm)
    Cena zamiennika 70 zl (80cm)
    Cena zamiennika 110 (5m)

Szkoda ze nie ma czegos pomiedzy. Wiem ze mozna sobie zrobic ale skoro znalazlbym gotowy to dlaczego nie wziac. Tyle ze 80 cm troche za malo (mnostwo osob narzeka) i w przypadku np autoportretow nie da sie za bardzo albo utrudnione, a z drugiej strony 5 metrow jest fajne tylko w przypadku robienia fotek np Marko to 5 metrow kabla wala sie po ziemi. Zeby bylo 2-3 m to idealnie!.

No ale od niedawna pojawila sie inna opcja dla posiadaczy 20D, 30D.

http://www.fotohobby.com.pl/?p=produ...anie-do-Canona

jest to model pod 450D 400D itd ale juz sie pojawil ten dla 30 D. Identyczny tylko inna wtyczka. Z jednej strony kusi bo cena tyle ile 80 cm oryginalny wezyk spustowy no i ma zasieg 20 metrow (nawet 10 to wiecej niz 5 , z drugiej strony nie uzywalem tego nigdy i np nie wiem czy nie wystepuja opoznienia migawki przy uzywaniu tego rozwiazania. czy np miedzy wyzwalaniem wezykiem a radiowo moze byc duza roznica w opoznieniu czy moze sa to takie ulamki ze nawet sie nie zauwaza.

W przypadku np robienia fotek kropel (chyba najlepszy przyklad) opoznienie jest raczej niedopuszczalne. Mial ktos z tym stycznosc? Jak sie w ogole sprawuja te wyzwalacze? Z gory dzieki za odpowiedz.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    No ale od niedawna pojawila sie inna opcja dla posiadaczy 20D, 30D.
    W sumie mogłaby to być całkiem przyjemna opcja. Wężyk ma dobre i złe strony. Jak pamięcią sięgnę do czasów użytkowania 300D, to pilot był bardzo wdzięcznym instrumentem :cool:
    Jednakże nie znalazłem rozwiązania dla 20D i 30D (może nie umiem szukać...) :-(

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Mariusz.. no wlasnie jest dla 20/30D ... od kilku dni. DOkladnie to co na foto i dokladnie w tym samym sklepie! BO wlasnie facet mi maila podeslal ze juz sa tylko na razie nie obfotografowane i dlatego dam mi linka do tego co podalem.. wyglada tak samo tyle ze wtyczka do 20.30D. Dlatego tez sie ucieszylem bo taka rzecz juz powinna dawno sie ukazac! Wezyk mialem do 350D ale.. w uniwersalnej dlugosci a nie jakies 60-80 cm!
    Jarek
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mariusz.. no wlasnie jest dla 20/30D ... od kilku dni. ....
    No jeśli jest to rewelacja. Dzięki za info. Mam podobne obserwacje na temat długości tych oryginalnych 80cm - za krótkie! 5m dużo za długie do makro a dalej za krótkie do naprawdę "zdalnych" zdjęć

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Janusz zajrzyj do tego sklepu co podalem link.. tam od poniedzialku juz chyba beda oficjalnie z tego co mi napisano. Teraz juz moglo sie na allegro pojawic ale jeszce bez fotek. Cena uwazam ze jest ok! a to ze nie oryginalny.. no coz skoro Canon nie potrafil zadbac to ich problem.
    Jarek

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Janusz zajrzyj do tego sklepu co podalem link....
    Już zamówiłem Jeszcze raz dzięki

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Już zamówiłem Jeszcze raz dzięki
    Jak już będziesz szczęśliwym posiadaczem, to opisz wrażenia
    Cytat Zamieszczone przez JaBlam
    Ale jak mam go zamowic to na razie nie doszlo ...
    Myślę, że przez wejście w zakładkę "kontakt" i puszczenie klasycznego e-malia lub poprzez formularz kontaktowy ;-) . Składanie zamówień i tryb ich realizacji jest opisany na stronie sklepu... :cool:

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

poinformowales ich ze chcesz do 30D??? Ja czekam na odpowiedz jak moge zamowic teraz ale nie ma jak na razie odpowiedzi. Cena do tego 30D jest chyba o 10 zl wieksza . DOstalem maila ze kosztuje 180 zl. Ale jak mam go zamowic to na razie nie doszlo ...
    Jarek

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Mariusz.. zwykle wiem jak sie takie rzeczy kupuje Pytalem tylko Janusza jak on zamowil bo jak napisalem na razie sprzetu oficjalnie na stronie jeszcze nie ma. Wyslalem zwyklego maila na odpowiedz ze juz sie pojawil w sprzedazy, dostalem zwrotnego maila z prosba o adres wysylki, podalem i czekam. We srode juz powinien byc u mnie Tak jak napisal mi Janusz.. 80 cm to porazka, 5 metrow to klebek niepotrzebnego kabla. 20 metrow to tez nie jest jakas tam rewelacja jesli chodzi o radio no ale. Zawsze latwiej a w cenie oryginalnego wezyka mamy o wiele bardziej przydatne urzadzonko.
    Jarek

theremin
    Guest

Domyślnie

Witam!

Ja zrobiłem przedłużacz 2m... Wężyk też mam domowej roboty, ze starej myszy do PC. Może jeszcze dobuduję sterownik na jakimś avr, aby dało się nastawiać czas samowyzwalacza i ekspozycji.

Pozdrawiam!

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów