Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: baterie w battery Grip

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Za tego co pamietam to w akumulatorze do laptopa, ktory otwieralem kilka lat temu z ciekawosci byly 4 sekcje akumulatorkow (polaczenie szeregowe) po 3 szt. ogniw w sekcji (laczone rownolegle).
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Tak, czy inaczej moim zdaniem wkładanie dwóch baterii do gripa ma więcej wad niż zalet, gdyż nigdy nie ma się kontroli nad stanem każdej z baterii
    ma podstawowa zalete :-) ze dwie starczaja na dluzej niz jedna... jesli sie jedna rozladuje to trzeba:
    1. zdjac plecak/otworzyc torbe
    2. kur.... gdzie ja wpieprz... tą je.... baterie, ok jest
    3. wyjac baterie z aparatu
    4. wlozyc baterie do aparatu
    5. (idac rozumowaniem z pkt2.) wpieprz... baterie do torby/plecaka
    6. zaczac focic w pelni kontrolujac stan naladowania pojedynczej baterii w gripie

bateria starcza na tyle ile starcza zalezy od wielu parametrow, dwie starczaja na okolo 2x dluzej i to jest mom zdaniem najwaznieszy powod uzywania 2 baterii w gripie zamiast jednej
    poprosty dwie batarie zmienia sie ~2x rzadziej koniec kropka

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    5. (idac rozumowaniem z pkt2.) wpieprz... baterie do torby/plecaka
    I jeszcze pamietac by nie przemieszac naladowanych z rozladowanymi .
    Ja dwie bateire traktuje jak jedna, umieszczam oddzielnie, mam dwie pary i jak sie jedna para rozladowuje to wymieniam i tyle. Wystarczy sie do takiego myslenia przyzwyczaic - dwie baterie = 1 majac gripa. I wtedy nie ma stresu z kontrola poziomu naladowania pojedynczej baterii - dba sie tylko o poziom naladowania pary jednoczesnie wiedzac ze ponad tysiac zdjec sie zrobi 8)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ja dwie bateire traktuje jak jedna, umieszczam oddzielnie, mam dwie pary i jak sie jedna para rozladowuje to wymieniam i tyle. Wystarczy sie do takiego myslenia przyzwyczaic - dwie baterie = 1 majac gripa.
    Ja robię dokładnie tak samo: mam w sumie 6 baterii, sparowane po dwie dokładnie identyczne (2xBP511, 2xBP512, 2xpodróbka) - i ładuję/zużywam zawsze razem.

Początki nałogu Awatar Flanel
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Jak rowniez jedna bateria wystarcza na ok 400 zdjec a dwie w gripie na ponad 1000 jakims cudem (nie chce mi sie rozpisywac dlaczego - kiedys byl o tym bardzo dobry watek na pl.rec.foto.cyfrowa ) .
    Dlatego najbardziej oplaca sie korzystac z dwoch w gripie a kolejne dwie miec w zapasie (tym bardziej ze bardzo dobre zamienniki kosztuja ok 80zl za pare na allegro).
    Jakie warto ( z allegro ) kupić baterie do eosa 350 D ?

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dlatego najbardziej oplaca sie korzystac z dwoch w gripie a kolejne dwie miec w zapasie (tym bardziej ze bardzo dobre zamienniki kosztuja ok 80zl za pare na allegro).
    A przepraszam Cie bardzo, mozesz zdradzic zrodlo tych "bardzo dobrych zamiennikow" za 80zl za pare ?? Pytam sie jak najbardziej powaznie, bo te co widzialem to owszem kosztowaly 80 zl, ale za sztuke
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Allegro - Vitez juz chyba gdzies na forum namiary podawal.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Allegro - Vitez juz chyba gdzies na forum namiary podawal.
    OK, juz znalazlem ten watek
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Coś już napisał

Domyślnie

Mam pytanko: Na ostatnim weselu zniknęła mi z ładowarki bateria po prostu komuś sie przydała, przez co teraz muszę dokupić kolejną. Wcześniej miałem dwie oryginalne w gripie ale teraz myślałem nad zakupem jakiegoś zamiennika.
    I tu pytanie czy mogą pacować razem dwa różne ogniwa??
    I jak tak czy macie gdzieś namiary na dobry zamiennik.

Uzależniony

Domyślnie

Moga, ja miewam w gripie oryginal i 1200mAh zamiennik, wszystko dziala jak nalezy...

Miewam tez 2x1200mAh i tez wszystko w porzadku.
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów