Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: baterie w battery Grip

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: baretie w battery Grip

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nadal piszesz farmazony zamiast sprobowac wyjasnic fakty o ktorych wspominam...
    Problem polega na tym, że ja nie znajduję w Twojej wypowiedzi żadnych faktów

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Nadal piszesz farmazony zamiast sprobowac wyjasnic fakty o ktorych wspominam...
    Problem polega na tym, że ja nie znajduję w Twojej wypowiedzi żadnych faktów
    Podpowiem:
    czemu jeden akumulatorek starcza na ok 400 zdjec a dwa w gripie na ponad 1000 zdjec?
    I rzeczywiście tak jest (do dziś pamiętam swój szok po pierwszym większym strzelaniu z gripem ) I jako elektronik mógłbyś to spróbować wytłumaczyć, np. tak:
    Cytat Zamieszczone przez maku
    Ale powodem takiego zjawiska nie jest doładowywanie jednego przez drugi tylko „delikatniejsze” rozładowywanie obu, które jakoś tak dziwnie działa że podnosi sprawność źródła.
    Czy to ma sens? Czy da się to jakoś ściślej wytłumaczyć, z podaniem dlaczego?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

kobieta majaca okres opowiedziala by "BO TAK!!!" ... i w zasadzie jest to najsensowniejsza odpowiedz na to pytanie

Coś już napisał
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Czacha, nie wywołuj wilka z lasu, bo Wam tak odpowiem, że w pięty pójdzie

Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez muflon
    jako elektronik mógłbyś to spróbować wytłumaczyć, np. tak:
    Cytat Zamieszczone przez maku
    Ale powodem takiego zjawiska nie jest doładowywanie jednego przez drugi tylko „delikatniejsze” rozładowywanie obu, które jakoś tak dziwnie działa że podnosi sprawność źródła.
    Czy to ma sens? Czy da się to jakoś ściślej wytłumaczyć, z podaniem dlaczego?
    Ja to widzę w następujący sposób.
    Poniżej zamieściłem schemat funkcjonalny, czyli 'jak to działa'

Baterie połączone są równolegle, acz za pośrednictwem szergowych diod. Dzięki temu prąd pobierany jest z tej baterii, która ma aktualnie większe napięcie. Układ taki, prawidłowy pod względem funkcjonalnym, ma wszakże taką wadę, że na diodach występuje spadek napięcia. W związku z tym wszystko wskazuje, że w praktyce stosowany jest układ jak na schemacie poniższym

Software'owe woltomierze Wolt 1 i Wolt 2 nieprzerwanie analizują napięcie na bateriach. W zależności od stanu baterii (naładowanie, zużycie) Sterowniki 1 i 2 uaktywniają określone przełączniki, a co za tym idzie, prąd pobierany jest z jednej, lub z drugiej baterii.
    W jaki sposób miałoby to wpłynąć na efektywniejsze wykorzystanie baterii - nie wiem. Jeśli tak jest naprawdę to jedyną przyczynę widzę w tym, że 'padnięta' bateria zostaje czasowo odłączona i wówczas zachodzą w niej jakieś procesy elektrochemiczne, pozwalające na częściową regenerację. Jeśli tak jest, to dokładnie to samo osiągnęłoby się wyjmując padniętą baterię z gripa, a następnie, po chwili, wkładając ją tam z powrotem

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

jedyną przyczynę widzę w tym, że 'padnięta' bateria zostaje czasowo odłączona i wówczas zachodzą w niej jakieś procesy elektrochemiczne, pozwalające na częściową regenerację.
    Makes sense. Ja już nieraz zauwazyłem, że gdy byłem gdzieś z G5 (który ssie baterie znacznie mocniej niż DSLR), to po padnięciu baterii, odczekaniu kilku minut i włączeniu znowu, dało się jeszcze pstryknąć parę fotek.

Miasto
    Gdańsk

Makes sense.
    Tak, czy inaczej moim zdaniem wkładanie dwóch baterii do gripa ma więcej wad niż zalet, gdyż nigdy nie ma się kontroli nad stanem każdej z baterii.
    Ten argument podnoszony był skądinąd na forach w momencie, kiedy 10D pojawił się w sprzedaży w roku 2002 (?). Łatwo sprawdzić. Toteż komletnie nie potrafię zrozumieć dlaczego już po 2 latach stało się to zaletą

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Makes sense.
    Tak, czy inaczej moim zdaniem wkładanie dwóch baterii do gripa ma więcej wad niż zalet, gdyż nigdy nie ma się kontroli nad stanem każdej z baterii.
    Ten argument podnoszony był skądinąd na forach w momencie, kiedy 10D pojawił się w sprzedaży w roku 2002 (?). Łatwo sprawdzić. Toteż komletnie nie potrafię zrozumieć dlaczego już po 2 latach stało się to zaletą
    Zjawisko częściowej regeneracji baterii może następować sprawniej, gdy dwie są w gripie, niż gdy jedna cały czas odpoczywa w kieszeni, a druga pracuje. Pomyśl np. że regeneracja może mieć podobny przebieg jak ładowanie kondensatora - szybko na początku, potem co raz wolniej.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Zjawisko częściowej regeneracji baterii może następować sprawniej, gdy dwie są w gripie, niż gdy jedna cały czas odpoczywa w kieszeni, a druga pracuje. Pomyśl np. że regeneracja może mieć podobny przebieg jak ładowanie kondensatora - szybko na początku, potem co raz wolniej.
    Być może. Gdyby jednak dawało to jakieś wymierne korzyści, to na całym świecie, w różnych urządzeniach, od dawna już łączono by równolegle ogniwa. Jednak nic mi nie wiadomo, aby ten 'patent' był praktykowany.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Być może dlatego, że stoi to w sprzeczności z trendem do miniaturyzacji? Zresztą nie wiem, jak są konstruowane np. akumulatory do laptopów.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów