Ja tam o 1:43 odpalę napęd i może na jakąś dziurę w chmurach trafię. Choć prognozy mówią o 90% chmur niskich i 50%chmur wysokich + deszcz i mgła. Źle to widzę. Ale następne zaćmienie w czerwcu. Kolejne w 2010r.
Ja tam o 1:43 odpalę napęd i może na jakąś dziurę w chmurach trafię. Choć prognozy mówią o 90% chmur niskich i 50%chmur wysokich + deszcz i mgła. Źle to widzę. Ale następne zaćmienie w czerwcu. Kolejne w 2010r.
Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo
a czy przypadkiem nie zaczyna się to o 2:43 :P?
księżyc ma być nisko nad horyzontem, a dodatkowo deszcz i mgła :/ zobacze jak to będzie u mnie wyglądać może wezmę auto, statyw i przez otwarte okno będę strzelać :P o pierwszej kończę pracę, więc nie będę mieć problemów z 'wyczekaniem' do odpowiedniej godzinyJak coś ustrzelisz to wklej tu.
Pozdrawiam,
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
jeżeli chodzi o sprawdzanie pogody polecam http://meteo.icm.edu.pl/ mylą sie zawsze max do 30 minut![]()
pogoda ładna :P w Krakowie bezchmurne niebo![]()
k4cper - niestety niebo bezchmurne jest tylko pozornie. O polnocy bylo czysciutko, a teraz niestety lysy sie schowal za lekka mgla i chmurami. No akurat teraz![]()
no jednak masz racje.. przed zaćmieniem było czyściutko , a później już mgiełka..
ja od 3 na nogach i u mnie chmurki (mgła) pojawiła sie już pod samiuśki koniec ok. 6.00 ale to wtedy już było "po ptakach" ;D Ale co z tego ze warun był git jak miałem tylko do dyspozycji Sigme 55-200haha ale podpiętą to 30D
![]()
Sie zobaczy co wyszło, a narazie do pracy do 16![]()
30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki
Z rozpędu podałem czas GMT (w aparaturze astro mam ciągle nieprzestawiony zegar).
U mnie całkowita kaszana. Jeszcze przed chmurami ostrzyłem aparaturę na Saturnie. Ale wiatr w górnych warstwach był tak duży, że nie uzyskałem ani jednego ostrego ujęcia. Około północy juz praktycznie nie udało się uzyskać ostrości na tarczy księżyca. Całkowita porażka.
Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo
u mnie o 2:43 zaczęły się pojawiać prześwity na niebieszkoda że nie miałem żadnego teleskopu czy refraktora :/ fotki robiłem 55-250 i 400d jak wywołam rawy to pokaże co z tego wyszło
edit: z tego co słyszałem, to można było także porobić fotki spadającego satelity...
Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 21-02-2008 o 12:24