Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Skąd bierzecie kasę na sprzęt

Coś już napisał Awatar wprawka
    Miasto
    Radom - miasto bogów

Domyślnie Skąd bierzecie kasę na sprzęt

Własnie nad tym rozmyślam, skąd bierzecie kasę na sprzęt, własnie stoje przed kupnem CANONA 30d i jakiegoś uniwersalnego obiektywu (na początek) daje to koszt ok 6000 -7000 zł. Nie fotografuje zawodowo, (dwa razy robiłem zdjęcia na studniówkach), zarobiłem 200 zł, a gdzie reszta.

Miałem NIKONA D50 z osprzętem, za który wziąłem ok 4000 zł. Żonie nawet nie mówię ile wydam na nowy sprzęt, bo by mnie chyba wygoniła. Porządny zestaw to sumy rzędu dziesiątek tysięcy zł. Skąd na to wziąć kasę. Jestem nauczycielem, trochę dorabiam, grając na chałturkach.

Nie wiem czy nie za bardzo się wpuszczam dąrząć do tego by mieć jak najlepszy sprzęt, może wystarczyłoby mi to co miałem. W końcu nie jestem zawodowcem (ale kilka L-ek by się przydało).
    Byłoby pięknie gdybym mógł robić to co lubię (tak na razie jest z muzyką) i jeszcze na tym zarabiać, ale cóż, moje zarobione 200 zł prezentują się dość skromnie w zestawieniu z wysokimi cenami sprzętu.

Jak to wygląda u WAS? Czy to tylko drogie hobby, pasja, sposób na życie , jak się finansujecie, no i co na to Wasze ŻONY (jeśli je macie)
    40d, 50 1.4, 17-85 ...

Coś już napisał Awatar lemina
    Miasto
    Nie z Polski

Domyślnie

O żonach było w tym wątku: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2994

A jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie skąd bierze się kasa... Nie, ja nie odpowiem, bo znajduję ją na koncie...

Domyślnie

w moim przypadku to wyglada tak ze zakaldam budrzet na foto w ciagu roku i go realizuje , po jakims czasie mam co chcialem miec nic od razu

Miasto
    Radom - miasto bogów

Domyślnie

też bym chciał znajdować na koncie 10000 zł miesięcznie, wtedy nie byłoby problemu.
    40d, 50 1.4, 17-85 ...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wprawka Zobacz posta
    Własnie nad tym rozmyślam, skąd bierzecie kasę na sprzęt,
    Mam nadzieję, że złodzieje na nasze forum nie zaglądają, więc każdy gdzieś pracuje :-)

Jak to wygląda u WAS? Czy to tylko drogie hobby, pasja, sposób na życie , jak się finansujecie,
    http://canon-board.info/showthread.php?t=5075

no i co na to Wasze ŻONY (jeśli je macie)
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2994
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał Awatar yaro78
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie

Poprostu odkładam co się da. Ostatnio rozpoczołem wielką wyprz.
    na allegro - posprzedawalem co się tylko dało sprzedać. Gdy moja żona zobaczyła jak pozbywam się np. książek o wędkarstwie :-( (inne moje hobby) z uśmiechem powiedziała że kupimu to 400d:-D Kombinuję jak się da. Niestety też nie zarabiam kokosów. Dlatego też zainteresowałem się m42.

Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych wariatów. Robienie zdięć to przyjemność. Fakt że chciałoby się je robić jak najlepszym sprzętem, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
    bez sensu

Miasto
    Radom - miasto bogów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Mam nadzieję, że złodzieje na nasze forum nie zaglądają, więc każdy gdzieś pracuje :-)
    ale z ciebie "forumowy mądrala", pewnie się nie znajdują, ale pensja rzędu 1000 zł miesięcznie, biorąć jeszcze po uwagę, że masz czteroosobową rodzinę, raczej nie pozwoli Ci na zakup sprzętu za 12 tyś. Chodzi mi o to, czy jest dużo osób, u którch ta pasja się samofinansuje (wiem, że jest tu wielu zawodowych fotografów - fotografików), czy może są takie, które wpuszczają się tak jak ja i wydają tyisiące zł. na to żeby mieć lepszy sprzęt i dąrzyć do doskonałości.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dzięki yaro78, o taką wypowiedź mi własnie chodziło, ja też wyprzedaje wszystko co mam w domu na allegro , żona widząć to szaleństwo powiedziała, że może jeszcze ją sprzedam - ja na to, że już ją wystawiłem hy hy hy. pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 04-03-2007 o 00:11 Powód: Automerged Doublepost
    40d, 50 1.4, 17-85 ...

Bywalec
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

[QUOTE=wprawka;289268]
    Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta

ale z ciebie "forumowy mądrala", pewnie się nie znajdują, ale pensja rzędu 1000 zł miesięcznie, biorąć jeszcze po uwagę, że masz czteroosobową rodzinę, raczej nie pozwoli Ci na zakup sprzętu za 12 tyś. Chodzi mi o to, czy jest dużo osób, u którch ta pasja się samofinansuje (wiem, że jest tu wielu zawodowych fotografów - fotografików), czy może są takie, które wpuszczają się tak jak ja i wydają tyisiące zł. na to żeby mieć lepszy sprzęt i dąrzyć do doskonałości.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dzięki yaro78, o taką wypowiedź mi własnie chodziło, ja też wyprzedaje wszystko co mam w domu na allegro , żona widząć to szaleństwo powiedziała, że może jeszcze ją sprzedam - ja na to, że już ją wystawiłem hy hy hy. pozdrawiam

sam nie wiem skad sie kasa bierze. po prostu kupujesz szklo i 2 miechy latasz po polach, a nie pubach, sklepach. poza tym sa takie cudowne wynalazki jak raty. ot cala tajemnica, choc problemu za cholere nie rozwiazuje. ale jest to jakas metoda. niestety teraz dumam nad jakas krtka e-lka i na razie tez nie wiem skad na to wziac
    canon

Domyślnie

jak sie ma 4 ososbowa rodzine i 1000 dochodu to niestety nija nie idzie moze jakas praktika i jeden cz/b fim w tygodniu i wywolywanie w domu , skanowanie u kolegi , tak to widze... co do zarabiania na zdjeciach hmm sadze ze trzba miec duzee doswiadczenie w fotografi by zaczac sprzedawac zdjecia , ja np nie sprzedaje

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Często sprzętu nie zmieniam, a jak nadchodzi już ten moment to tak jak większość - wyprzedaż starych gratów na Allegro lub Ebay i jazda po nowy sprzęt. Pierwszą 350 kupiłem na raty a później jakoś poszło - wpadła jakaś kasa to kupiłem szkiełko itd.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów