Zamieszczone przez sebcio80
Ludzie którzy to piszą w większości nigdy nawet w ręku tego obiektywu nie mieli.
To tak jak by właściciel malucha rozwodził się nad wadami nowego Mercedesa itp.
Zamieszczone przez sebcio80
Ludzie którzy to piszą w większości nigdy nawet w ręku tego obiektywu nie mieli.
To tak jak by właściciel malucha rozwodził się nad wadami nowego Mercedesa itp.
To forum jest beznadziejne
Zamieszczone przez jharv
Obecnie pracuje zawodowo jako fotoreporter sportowy i wcześniej uzywałem przez tej Sigmy zanim przesiadłem się na Canona 70-200 f/2.8. Dodam iż pstrykam żużel i piłkę nożną, a więc sporty szybkie i zwrotne. Canon okazuje się duzo szybszy od Sigmy, ponadto Sigma posiada wieczny problem( nie wykupiona licencja od Canona na specyfikacje techniczne w przesyle informacji pomiędzy procesorami korpus-obiektyw) z przesunięciem ostrości czy to przodu czy do tyłu( prosze sprawdzić przy ogniskowej 200mm, przyslona 2.8 i odległość minimalna czyli ok.1.8m) i takze spotykałem się z podobnymi przypadkami u innych użytkowników.Przy przysłonach 4 czy też 5.6 głebia ostrości jest na tyle duża że ten problem staje się mało widoczny. Fakt- ostrość u Sigmy,zwłaszcza w centrum kadru jest imponująca ale spadki na brzegach pozostawiają maly niedosyt ( kolejny "standard" Sigmy") a i kontrast jest słabszy niż u Canona. Natomiast po roku intensywnego używania obiektyw powoli traci swój blask z powodu wycierającej się farby, głownie w miejscach gdzie jest on najczęściej trzymany.
Jest to moja praktyczna ocena tego obiektywu po 2 latach użytkowania.
pozdrawiam
Jeśli chodzi o cytat powyzej tutaj się nie zgodzę. Istotnie sigma ma problemy ze współpracą z lustrzankami canona, ale nie ze wszystkimi. Z problemem który Pan opisuje osobiście się nie spotkałem. Spotkałem sie natomiast z brakiem współpracy. sigma nie ma spec. tech. a canon systematycznie podkłada "świnie" producentom niezależnym.Zamieszczone przez pawelloon
Co do solidności wyk. Canon oczywiście jest lepszy.
Problem ten dotyczy tylko niektorych egzemplarzy szkla lub body Canona a nie jest ogolny.Zamieszczone przez pawelloon
W Twoim miescie znajduje sie serwis Sigmy - podjedz tam z body i ta Sigma i ci skalibruja szklo pod body i problem zniknie.
Tego obiektywu już nie mam(Sigma):-) , ale z tym problemem byłem w serwisie na ul. Czapskich w Krakowie. Facet wziął go do ręki, pooglądał, pokręcił pierścieniami, przedmuchał soczewkę, wysłuchał moich zażaleń w tej kwestii i stwierdził: cytuję - "ja tutaj nic nie widzę, obiektyw wygląda dobrze, nic w nim nie słychać. Można by było spróbować go skorygować na ławie optycznej, ale wtedy może wystąpić problem z precyzyjnym ogniskowaniem przy bardziej przymkniętych przysłonach. Najlepiej niech Pan zmieni obiektyw na lepszy np. Canona":eek: - koniec cytatu. Tak więc dlatego zdecydowałem się na Canona i nie żałuję. Dodam tylko iż mój 20D nie ma problemu z ostrością co sprawdzałem na innych obiektywach w tym też na eLce. Pozdr
Bo z takim problemem to sie idzie od razu z gotowymi zdjeciami obrazujacymi problem, oraz trzeba gadke miec bo z "ogladania" obiektywu bez podpinania go do sprzetu serwisowego to facet sobie mozeZamieszczone przez pawelloon
. FF/BF to nie uszkodzenie mechaniczne by bylo cos slychac - rozbroil mnie tym
.
Wiesz, Vitez, w ogóle przestałem się przejmować tym, co w tych serwisach wygadują i jak naprawiają sprzęt foto, Fakt, nie wziąłem body ze sobą, ale sam w domu zrobiłem kilkadziesiąt fotek testowych tym obiektywem przy użyciu specjalnych tablic z naniesionymi liniami geometrycznymi. Wyniki moich doświadczeń dokładnie zobrazowałem facetowi, tak że laik by to pojął i zrozumiał o co mi chodzi. Ale jedna rzecz mnie zaskoczyła. W tym serwisie to w ogóle nie mają jakiejkolwiek lustrzanki cyfrowej!!! Nie rozumiem jak oni naprawiaja obiektywy bez późniejszej weryfikacji za pomocą korpusu, no chyba nie bawią się w ciemnię fotograficzną! Facet podpiął do mojego szkła Canona EOS 100, którego już zapomniałem jak wygląda, i sprawdzał jak ostrzy HSM. Ale korpus analogowy to niestety już nie ta technologia co cyfrowy.Zamieszczone przez Vitez
Tutaj się nie zgodzę. Jeśli chodzi o autofocus to w zasadzie działania nic się nie zmieniło. W eosie 100 działa na tej samej zasadzie co 20D, tyle, że teoretycznie w 20D powinien być szybszy i dokładniejszy. W lustrzance cyfrowej zmienił się przede wszystkim element rejestrujący obraz. Przedtem mieliśmy film, a teraz matrycę. Zasada pomiaru światła też się nie zmieniła, przybyło pól rodzajów pomiaru itd.
Facet podłączył, eosa 100 żeby zobaczyć, czy ewidentnie są widoczne wady obiektywu w ostrzeniu i tego nie zauważył.
Zamieszczone przez pawelloon
Hm... ale ja to pisze "dla potomnosci" - czyli tym co pozniej odwiedza watek w archiwum a nie pouczam ciebie bo u ciebie to wiadomo ze juz po ptokach 8)
Zamieszczone przez pawelloon
Facet niestety miał tutaj rację, tylko, że tą rację trzeba podeprzeć dodatkowo ok 1500zł, a to niestety jest duża kwota. Robiąc tym zdjęcia zawodowo, być może ten obiektyw jest zbyt słaby mechanicznie, ale amatorowi w zupełności wystarczy. Co do jakości optycznej nadal upieram się przy swoim.
PS Nigdy nie spotkałem się ze złym ustawieniem ostrości w lustrzankach analogowych (oczywiście błędy ustawienia ostrości występowały, ale wynikały one z ułomności samego systemu), dziwi mnie trochę tak częste narzekanie na to w lustrzankach cyfrowych.
Ostatnio edytowane przez jharv ; 15-11-2005 o 22:13