Mażesz zdradzić, na co chcesz zamienić tą Sigme?
Mażesz zdradzić, na co chcesz zamienić tą Sigme?
6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L
Zmieniać to ja jej nie chcę, po prostu próbuję zrównoważyć budżet![]()
A za te pieniądze miał być po dopłacie obniektyw, który właśnie pojawił się w mojej stopce. Dlatego być możeSigma zostanie, tylko puszki sobie jeszcze jakiś czas nie kupię. Bo ta Sigma to naprawdę doskonałe szkło jak na swoją cenę.
Własnie miałem pytać co jest powodem sprzedaży rzeczonej sigmy
135/2.0 ?Zamieszczone przez Kubaman
tu sie w całej rozciągłości zgadzamZamieszczone przez Kubaman
do tańca i koncertów mi sie nadaje Kubaman'owi zresztą także
pozdrawiam
un point c'est toi
fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10
bingoZamieszczone przez jadeit
postanowiłem nabyć jaśniejsze szkło z renomą żylety od pełnej dziury. Jednak w tych moich tanecznych fotkach światła brakuje dramatycznie. Zobaczymy.
pytanie na temat około tego obiektywu (głównie do kubamana).
czy jak przykręcasz go do monopodu, to stosujesz głowicę?
Bo planuje kupić monopod, tylko eni wiem czy myśleć o głowicy, czy nie.
Też, by przykręcać gho do obiektywu.
adamek, nie nie stusuję głowicy, bo jest niepotrzebna. Dzięki pierścieniowi obiektywu jestem w stanie precyzyjnie i szybko manewrować poziomem (bo wiadomo, monopod nie zawsze da się trzymać pionowo) oraz zmieniać kadry V - H. Jedynym momentem, kiedy myślałem o głowicy, a właściwie głowiczce, był ten związany z chęcią focenia dwoma różnymi szkłami - co się czasem przydaje kiedy na koncercie występują różne zespoły i jeden tańczy przy ścianie, a następny sobie ustawia krzesło przed sceną vis a vis widowni. W takich sytuacjach dosyć kłopotliwe jest odkręcanie pierścienia i wkręcanie monopoda do body po ciemku (ale zapewniam - da się) Głowica może się wtedy przydać jako gniazdo szybkozłączek.
We wtorek przyjedzie do mnie aż z za oceanu poprzez Łódź nowiusieńka Sigma 70-200 f/2.8 DG HSM EX, jak tylko ją dostane nie omieszkam podzielić się swoimi pierwszymi wrażeniami tego szkiełka![]()
Kubaman napisał:
Kod:1) zacznę od wad - jest jedna poważna - zauważyłem bardzo mocną CA, przy powiększeniu ponad 100% cienkie gałęzie na tle nieba lub śniegu po prostu są fioletowe. Zdziwiony jestem, bo po pierwsze nie występuje obwódka, całe gałązki są fioletowe, a po drugie poza tłem z nieba lub śniegu nie udało mi się zjawiska wywołać. Być może nakręcenie filtra UV coś pomoże
A ja w swojej naiwności chciałem zamienić swój 90-300 EX (najprostsza wersja) na Sigmę 70-300 APO DG właśnie licząc na to,że uniknę dzięki temu CA! Co do filtra UV, to mam go na wszystkich obiektywach i nie zauważyłem, żeby to pomagało!
Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)
jajurek, no ale my tu o innym, szkle mówimy :rolleyes:Zamieszczone przez jajurek
do tego wersja DG powinna się lepiej zachowywać jeśli chodzi o CA.
Ale to zupełnie inny temat, do innego wątku.