Problem ten dotyczy tylko niektorych egzemplarzy szkla lub body Canona a nie jest ogolny.Zamieszczone przez pawelloon
W Twoim miescie znajduje sie serwis Sigmy - podjedz tam z body i ta Sigma i ci skalibruja szklo pod body i problem zniknie.
Problem ten dotyczy tylko niektorych egzemplarzy szkla lub body Canona a nie jest ogolny.Zamieszczone przez pawelloon
W Twoim miescie znajduje sie serwis Sigmy - podjedz tam z body i ta Sigma i ci skalibruja szklo pod body i problem zniknie.
Tego obiektywu już nie mam(Sigma):-) , ale z tym problemem byłem w serwisie na ul. Czapskich w Krakowie. Facet wziął go do ręki, pooglądał, pokręcił pierścieniami, przedmuchał soczewkę, wysłuchał moich zażaleń w tej kwestii i stwierdził: cytuję - "ja tutaj nic nie widzę, obiektyw wygląda dobrze, nic w nim nie słychać. Można by było spróbować go skorygować na ławie optycznej, ale wtedy może wystąpić problem z precyzyjnym ogniskowaniem przy bardziej przymkniętych przysłonach. Najlepiej niech Pan zmieni obiektyw na lepszy np. Canona":eek: - koniec cytatu. Tak więc dlatego zdecydowałem się na Canona i nie żałuję. Dodam tylko iż mój 20D nie ma problemu z ostrością co sprawdzałem na innych obiektywach w tym też na eLce. Pozdr
Kubaman, rozumiem ze ptaki w Twojej galerii wlasnie ta sigma ustrzelone ?
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
Do ptaków to bardziej ten dłuższy od Canona
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
thorin, to zależy - zerknij na exify, a wszystko się wyjaśni. Generalnie ptaszyska, które focę są delikatnie mówiąc trudne do podejścia - dlatego dużo lepiej się spisuje 400L. Zachęcem do oglądnięcia galerii Teatr tańca - prawie wszystkie robione tą sigmą. Tylko pamiętaj sprawdzać czasy - przy 1/20 @ 200mm @ f2.8 z monopodem na cropie x1,6 nie możesz być bardzo surowy![]()
true true... my mistake, leniwy jestem nie chce mi sie przegladacale licze ze Kuba wskaze te z Sigmy
![]()
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
ty, ziomal, siedź cicho - zrób mi fotki w takich warunkach tą twoją super sigmą :razz: ;-)
chodziło mi raczej o takie zdjęcia
a fu !![]()