no dobra Cichy, wyjątek potwierdza regułę. Przecież sam się nad nią zastanawiałeś ostro. Napisałem najczęściej, a nie zawsze.
BTW, jak Ci się spisuje Canon? Ja mojej S. naprawdę nie odpinam![]()
no dobra Cichy, wyjątek potwierdza regułę. Przecież sam się nad nią zastanawiałeś ostro. Napisałem najczęściej, a nie zawsze.
BTW, jak Ci się spisuje Canon? Ja mojej S. naprawdę nie odpinam![]()
Te wszystkie testy są niewiele warte, a porównywanie tych obiektywów to jak porównywanie Mercedesa klasy E, z BMW serii 5 itd.
Oba obiektywy są super (sigma i canon 70-200/2,8 ) canon 70-200/4 też jest super, ale jest troszeczkę ciemniejszy (jeśli komuś to przeszkadza)
Po zrobieniu zdjęć i pokazaniu komuś, mogę założyć się, że nikt nie pozna czy była to Sigma, czy Canon, czy też tokina 80-200 (bo ta też jest bardzo dobra)
Cena canona 70-200/2,8 w porównaniu do sigmy odstrasza. Jedyną zaletą tego obiektywu jest to, że nie będzie problemów z kompatybilnością w przyszlości.
Użytkownik Kubaman zrobił bdb zakup, jestem przekonany, że będzie z niego bardzooo zadowolony.
To forum jest beznadziejne
hmm.. może trochę zamieszania wprowadziłem odświeżając wątek,...
nie wiem czy widzisz, że post na który odpowiadasz jest z czerwca
Ja napisałem, bo wcześniej w wątku pojawiały się informacje z trzeciej ręki o rzekomo fatalnej trwałości tego obiektywu. Minęło trochę czasu i mogę śmiało odpowiedzieć, że to nieprawda.
Pojawił się test tej simgy na photozone:
http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_28/index.htm
Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...
www.icpnet.pl/~jakub_c/foto/radio.jpg
Ostrzy jak Polsilver.![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
tak dla tych, którzy pamiętają i są zainteresowani: moja Sigma nie wykazała żadnych problemów z trwałością farby pokrywającej korpus. Pomimo już niedługo rocznej eksploatacji i ostrego męczenia m.in. na wakacjach obiektyw wygląda świetnie. Pojawiły się dwa malutkie zadrapania, na krawędzi gnizada do mocowania pierścienia - sam je zrobiłem zbyt szybko i niechlujnie zakładając pierścień jedną ręką (ech Canon, czemu tak nie potrafisz?).
Sporo osób go macało podczas zlotu, więc mogą się wypowiedzieć.
Czyli jednym słowem - zaprzeczam informacjom, jakoby wykonanie tego obiektywu było kiepskie, a pokrycie nietrwałe.
Kubaman o tym obiektywie powiedziano wiele i to w wiekszosci zlego ;-) na kazdym kroku, na kazdym forum ludzie pisza jaka ta Sigma jest biedna, mydlana, wolna, slabo wykonana, itd...
... no i niech sobie pisza, ja mam i jestem happy, a Sigma daje rade w najbardziej ekstremalnych warunkach - czyli sport
Zamieszczone przez sebcio80
Ludzie którzy to piszą w większości nigdy nawet w ręku tego obiektywu nie mieli.
To tak jak by właściciel malucha rozwodził się nad wadami nowego Mercedesa itp.
Zamieszczone przez jharv
Obecnie pracuje zawodowo jako fotoreporter sportowy i wcześniej uzywałem przez tej Sigmy zanim przesiadłem się na Canona 70-200 f/2.8. Dodam iż pstrykam żużel i piłkę nożną, a więc sporty szybkie i zwrotne. Canon okazuje się duzo szybszy od Sigmy, ponadto Sigma posiada wieczny problem( nie wykupiona licencja od Canona na specyfikacje techniczne w przesyle informacji pomiędzy procesorami korpus-obiektyw) z przesunięciem ostrości czy to przodu czy do tyłu( prosze sprawdzić przy ogniskowej 200mm, przyslona 2.8 i odległość minimalna czyli ok.1.8m) i takze spotykałem się z podobnymi przypadkami u innych użytkowników.Przy przysłonach 4 czy też 5.6 głebia ostrości jest na tyle duża że ten problem staje się mało widoczny. Fakt- ostrość u Sigmy,zwłaszcza w centrum kadru jest imponująca ale spadki na brzegach pozostawiają maly niedosyt ( kolejny "standard" Sigmy") a i kontrast jest słabszy niż u Canona. Natomiast po roku intensywnego używania obiektyw powoli traci swój blask z powodu wycierającej się farby, głownie w miejscach gdzie jest on najczęściej trzymany.
Jest to moja praktyczna ocena tego obiektywu po 2 latach użytkowania.
pozdrawiam
Jeśli chodzi o cytat powyzej tutaj się nie zgodzę. Istotnie sigma ma problemy ze współpracą z lustrzankami canona, ale nie ze wszystkimi. Z problemem który Pan opisuje osobiście się nie spotkałem. Spotkałem sie natomiast z brakiem współpracy. sigma nie ma spec. tech. a canon systematycznie podkłada "świnie" producentom niezależnym.Zamieszczone przez pawelloon
Co do solidności wyk. Canon oczywiście jest lepszy.