Pokaż wyniki od 1 do 10 z 165

Wątek: Nowy Nikon D3!!!

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaca Zobacz posta
    tak, ale nikon dobrze zarabia na amatorskich d50 itp. Musi zrobić D3 bo odejdą profi, a potem reszyta i by upadł jako zbyt mała firma. Nikon jest praktycznie firmą tylko branży foto. Sony nie. To bardzo istotne. Sony nie musi wchodzić do profi. Po co skoro nie tu jest zarobek?
    (canon chyba nie robi kokosów na 5D?)
    Jak sam zauważyłeś, w segmencie profi nie ma pieniędzy (inwestuje się w ten segment ze względu na technologie, a nie kasę bezpośrednio ze sprzedaży). Dlaczego więc Nikon miałby upaść? Jego segment amatorski stoi baaaardzo dobrze (świetne amatorskie puszki i rewelacyjne z tegoż segmentu szkła) i jak widać, brak superhiper FF na wyniki finansowe nie miał jakoś wpływu.

Domyślnie

dlatego, że canon wygrywa marketingowo - więcej go widać w TV - uzywa go cała prasa.
    Jeśli nikon nie będzie miał czym się chwalić to będzie tracił uzytkowników - nawet tych którzy kupują d50. Trzeba miec sztandarowy produkt.
    Canonierzy są dumni, że maja 5D czy 1D.... a wiadomo, że większość nie wyjdzie poza body 350, 20, 30 itp.
    Sporo nikon stracił, że nie ma w ofercie FF i nie było wiadomo, czy będzie - zaawanasowani fotografowie nie wiedząc, jaka bedzie przyszłość też przechodzili do canona - trzeba kompletowac przecież szkła, wymiana body to duzy probem - lepiej nie czekać - no i nikon tracił.
    Gdybym nie miał średniego formatu to też bym mocniej myślał o zmianach, a tak przeczekałem z d200.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ynse Zobacz posta
    Jego segment amatorski stoi baaaardzo dobrze (świetne amatorskie puszki i rewelacyjne z tegoż segmentu szkła) i jak widać, brak superhiper FF na wyniki finansowe nie miał jakoś wpływu.
    A tego to nie wiemy. Może miało może nie. Może jest jak napisał jaca.
    Na pewno ma istotne znaczenie to, że są zależni od Sony jeśli chodzi o matryce. Problemy ze świetnie sprzedającym się D40 są tego najlepszym przykładem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów