Pokaż wyniki od 1 do 10 z 165

Wątek: Nowy Nikon D3!!!

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie cropy - jak to ma wygladac

Na forach nikona juz obrazuja jak bedzie wygladac klatka z ich cropa 1,1x lub 1,13x na tle innych.

tutaj w porownaniu z 1DmkIII i APS

lub moze tak:
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 01-03-2007 o 10:46

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Na forach nikona juz obrazuja jak bedzie wygladac klatka z ich cropa 1,1x lub 1,13x na tle innych.
    Hmm... dziwnie to wygląda - wydawało mi się że od 1.1 bliżej do FF niż do 1.3 (no dobra, 1.26) ;-)

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Hmm... dziwnie to wygląda - wydawało mi się że od 1.1 bliżej do FF niż do 1.3 (no dobra, 1.26) ;-)
    Autor obrazka przedstawił nie "czysty" crop 1.1, ale 1.16 Nikona (dzielenie boków 36/31 mm) oraz 1.25 Canona (36/28,7 mm). Widać stąd, że faktycznie bliżej tej matrycy do APS-H niż FF.
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Widać stąd, że faktycznie bliżej tej matrycy do APS-H niż FF.
    Dla mnie widać stąd przede wszystkim, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jeżeli zaczynasz od APS to niby faktycznie rozmiarami zbliżone to to by było do APS-H. Ale kurcze - tu punktem odniesienia jest cały czas FF. Więc w kategoriach absolutnych ta matryca jest wymiarami ewidentnie bliższa 24x36 i to co szkrobnąłeś to takie pisanie dla pisania.
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Myszoor Zobacz posta
    Dla mnie widać stąd przede wszystkim, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jeżeli zaczynasz od APS to niby faktycznie rozmiarami zbliżone to to by było do APS-H. Ale kurcze - tu punktem odniesienia jest cały czas FF. Więc w kategoriach absolutnych ta matryca jest wymiarami ewidentnie bliższa 24x36 i to co szkrobnąłeś to takie pisanie dla pisania.
    Logiczne jest, że ta matryca jest większa od APS-H, bo ma mniejszy crop. Jednakże wytłumaczyłem, że pozornie "za mała" różnica między cropem 1.3 i 1.1 wynika z nieprecyzyjnego dobrania wymiarów "matryc" na zdjęciu.

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze

Domyślnie

Nikon ma jeden crop - 1,5x i takie 1,1 jest dla nas zdecydowanie blizej FF niż to co teraz mamy.
    W canonie są 1, 1,3 i 1,6 - cropy macie gęściej i możecie sobie przyrównywac czy jest bliżej 1,3 czy FF. Dla nas to nie ma żadnego znaczenia - jest gigantyczny skok z x1,5 i jest tak blisko FF, że nie widzę problemu.

Dla canonierów przeskok z 1,3 do 1,1 jest małym skokiem. Dla nas nie. Nie mamy innych puszek do wyboru. Nie będę trzymał obu systemów (i jeszcze średniego - czyli 3 systemy?).
    Tak jak i dla cannierów nie ma co sie przesiadac z cropa 1,3 na 1,1 - bo dla was to mało i wymaga zmiany szkieł. Każdy z nas patrzy (rozsądnie) pod kątem systemu który już ma.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaca Zobacz posta
    Tak jak i dla cannierów nie ma co sie przesiadac z cropa 1,3 na 1,1 - bo dla was to mało i wymaga zmiany szkieł.
    Szkieł nie trzeba zmieniać, bo i do FF, i do 1.3x używa się tych samych. Chyba, że chodzi ci o zmianę w celu zachowania podobnych ogniskowych.

Uprawnienia umieszczania postów