Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 165

Wątek: Nowy Nikon D3!!!

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Nowy Nikon D3!!!

Szykuje się niezła niespodzianka. Crop 1.1.
    Canon wymięka . Może wreszcie skończy się monopol .

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Wow, na nikonians.org pojawily sie mocne ploty
    o Nikon 18-20MP D3 (prawie) FF na PMA! Nawet zmienili nazwe
    forum na D1/D2/D3... Podobno pewniak.
    Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Wielkość tej matrycy (crop x1.1) jest najprawdopodobniej dopasowana do standardowej wielkości stepperów - tak, by nie trzeba jej było naświetlać "na dwa razy"
    Expected announcement date: March 2007, at PMA
    Likely availability in store shelves around the world: October 2007

Pytanie czy ten "delay" nie będzie związany z tym że Sony chce to wypuścić wcześniej. No to już widzę co się zacznie dziać na forum Nikona .
    Być może Nikon zrobił to o czym marzyło wielu canonierów. Czyli dwa w jednym. Wtedy nie byłoby już D2Xs i D2Hs tylko D3.
    Zastanawia mnie w tym wszystkim tylko jedno. Przecież ogłoszenie takiej nowości i nie wypuszczenie tego od razu na rynek zabije sprzedaż dotychczasowych modeli w szczególności D2X-a. Nie wydaje mi się to przemyślana decyzja. Z drugiej strony mogą się bać zbyt dużego odpływu użytkowników do Canona. Możliwe że z dwojga złego lepiej coś takiego ogłosić.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 28-02-2007 o 04:30
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

U Nikona takie zapowiedzi na rok przed to norma Tu wlasnie chodzi chyba o to drugie o czym piszesz Nowy 1D3 jest niezlym kopniakiem. D2X juz i tak nie ma wielkich szans Kto go mial kupic juz dawno kupil.
    ...

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Dwa zmienne cropy DX-wy i taki jak w D2X. Wygląda interesująco. Przewidują cenę 7500$.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Hehe, prawie jak FF, juz widze te komentarze, ze prawie jak Zywiec . Za taka kase IMHO to juz powinni zrobic pelna klate, a nie zas jakies dozynki.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Hehe, prawie jak FF, juz widze te komentarze, ze prawie jak Zywiec . Za taka kase IMHO to juz powinni zrobic pelna klate, a nie zas jakies dozynki.
    Przypomniało mi się niesławne porównanie jakiegoś Nikona z 5D w jakiejś gazetce - tam Canon był wyśmiewany za niepełną pełną klatkę za brakujące 0,1mm....
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

BPNMSP Bagnet za maly i sie nie zmiescilo

A na serio to Nikon jest troche uzalezniony od innych w polu matryc czy kosztow ich produkcji. Nikt im tego za darmo nie zrobi. A koszt naswietlania wiekszej matrycy, ktora trzeba naswietlac na krzem w dwoch przejsciach rosnie lawinowo jak to mozna przeczytac w wielu miejscach.

Albo po tym jak zapowiadali, ze crop to przyszlosc i FF stanowczo "niet" glupio im wypuscic pelna klatke
    ...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Lepsza pełna-niepełna niż żadna. Jeśli będzie to LBCAST Nikona, to może być naprawdę cholernie ciekawie - nawet archaiczne LBCASTY w D2Hs miały szumy na niskim poziomie. Jeśli Nikon to udoskonalił i uzyska jakość konkurencyją do tej z Canona, to otrzymamy skrzyżowanie średnioformatówki 20MP z reporterskim karabinem 10MP crop x1.5. Niby to mało prawdopodobne, ale niby równie mało prawdopodobne było, że Nikon wypuści korpus reporterski z matrycą non-DX...

Do tego tylko dobra cena i mamy D3 - "markkiller"
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 28-02-2007 o 08:00

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Lepsza pełna-niepełna niż żadna. Jeśli będzie to LBCAST Nikona, to może być naprawdę cholernie ciekawie - nawet archaiczne LBCASTY w D2Hs miały szumy na niskim poziomie. Jeśli Nikon to udoskonalił i uzyska jakość konkurencyją do tej z Canona, to otrzymamy skrzyżowanie średnioformatówki 20MP z reporterskim karabinem 10MP crop x1.5. Niby to mało prawdopodobne, ale niby równie mało prawdopodobne było, że Nikon wypuści korpus reporterski z matrycą non-DX...

Do tego tylko dobra cena i mamy D3 - "markkiller"
    No właśnie to jest najciekawsze jakiego że tak powiem rodzaju będzie to matryca. Ja myślę że jeśli robią to z Sony to raczej nie LBCAST tylko pewnikiem CMOS sony. Druga rzecz która jest równie ciekawa. To czy to będzie oznaczać że Nikon zrobi 2body w 1 :rolleyes No i czy ten markkiller będzie w cenie dla normalnych ludzi. Bo IMO 6000-7500 $ to nie jest mało.

A co do niepełnej matrycy - to bardzo przedni koncept. Pozbywają się kilku problemów na raz - winietowanie, słabość szkieł na brzegach, dużo tańsza w produkcji. Bardzo sprytne rozwiązanie, które może mieć też całkiem sensowną otoczkę marketingową.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 28-02-2007 o 08:14
    Kapitan Wagner

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cena jest przecież na razie nieznana (choć nie liczyłbym w tej kwestii na litość). Ponoć większe jest prawdopodobieństwo, że pucha to będzie D3H - czyli szybki korpus reporterski. Niestety, równie prawdopodobne jest, że wpakują matrycę Sony i ch... bombki strzeli, choinki nie będzie...

Matryca jest dokładnie wielkości standardowego steppera - odpada konieczność naświetlania dwuprzebiegowego i koszt produkcji spada. Już bodaj rok temu Jeff-c z dpreview zwrócił uwagę na to, że byłaby to optymalna wielkość dla sensorów - koszt maleje, precyzja wykonania wrasta.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 28-02-2007 o 08:25

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cena jest przecież na razie nieznana (choć nie liczyłbym w tej kwestii na litość). Ponoć większe jest prawdopodobieństwo, że pucha to będzie D3H - czyli szybki korpus reporterski. Niestety, równie prawdopodobne jest, że wpakują matrycę Sony i ch... bombki strzeli, choinki nie będzie...
    No tak ale jak zrobią szybki korpus D3H z matrycą 20 Mpx (pomijając że to pomysł idiotyczny wręcz - cuchnie Sony) to co dadzą do D3X-a 30 Mpx. Trochę to byłoby dziwne. Jeśli stoi za tym Sony to nabiera to logiki. Wiadomo że doświadczenie w robieniu puszek mają nie największe, a system ma spore braki i być może żeby to nadrobić będą ładować pikseli ile wlezie. Natomiast Nikon dotąd był ascetycznie (i rozsądnie) oszczędny.
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów