Jakoś przeżyję
Żeby zrozumieć tą podnietę trzeba lepiej zrozumieć kontekst sytuacji. Od dłuższego czasu Nikon zapewniał wszystkich solennie, że ma zamiar produkować wszystko w DX i konsekwentnie się tego trzymał.
W pewnym jednak momencie jedyne nowości jakie raczyły się ukazywać pod DX-a to obiektywy typu 18-55, 55-200, 18-135, 18-200, 18-55II - wszsytko plastusie na rynek amatorski, a do tego D50, D80, D40... Amatorskie szkiełka i korpusy zaczęły święcić coraz większe triumfy, Nikon zarabia na nich kasiorę, a profi szkła pod DX ani dudu (powstały raptem dwa: 12-24/4 i 17-55/2.8 ).
Wszyscy zaczęli się zatem mocno zastanawiać, czy aby Nikon nie postanowił wstąpić na ścieżkę Olympusa i Minolty i nie olał rynku profi. Jak się okazało, ch...ki nie wypuszczali obiektywów, bo knuli z korpusami FF, ale że jednocześnie zaprzeczali jakoby to robili (żeby D2Xs nie zalegał), to wszyscy poczuli się dość niewyraźnie...
Stąd też mała euforia na wieść o odwołaniu pogrzebu. Puszka jaka tam nie będzie jest lepsza niż serdeczne podziękowania za wieloletnią współpracę, która niniejszym dobiega końca...
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 28-02-2007 o 20:34
jak myślicie, jeśli ta specyfikacja jest prawdziwa, to może Canon jednak nie porzuci idei połączenia 1D i 1Ds? Bo to w sumie byłby konkurent takiej puszki chyba.
Matryca x1,1 to IMHO zły pomysł. Crop to zawsze crop - przeliczanie węższe szerokie końce, problemy ze szkłami. Zysku z wydłużenia nie ma bo to za mała różnica do tele. Natomiast jest to raczej jednoznaczne przyznanie się, że FF Nikon nie potrafi zrobić i już raczej nie zrobi. Chciałby i się stara, ale mu nie starcza - to się prosi o krytykę. IMHO zły ruch.
te D3 nikona jest tak wirualne, że nic nie wiadomo - ani ile bedzie MP, ani jaka matryca - CCD czy CMOS. Czy bedzie to połączenie serii X i H?
nie sądzę, by zrobili coś robiącego 10kl/s i jednocześnie 20MP.
crop 1,1 jest do przyjęcia - podobno matryce przez to mogą byc wiele tańsze - a FF do tanich nie należy. Nikon ma mniejszą średnicę bagnetu, więc szkła moga miec większe kłopoty na FF niz canonowskie L. To dobre wyjście z sytuacji.
kolekcjoner - mam do ciebie żal za przytoczenie tylko własnie słów Ala - bo nie są one reprezentatywne dla żółtego forum - a raczej są tam wyjątkiem.
pozdrawiam - Jacek_Z
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Skąd Wy w ogóle wytrzasnęliście tę puszkę? Wpisałem to w google, wyskoczyły źródła różne fantastyczne, tyle że żadne nie bardziej wiarygodne od Bonka i jego Canona 3D![]()
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Imperium kontr-atakuje?
http://www.nikonians.org/cgi-bin/dcf...wmode=threaded
Podsumowanie (teoretyczne): crop 1.1, matryca 18-20mpix, na PMA. Wiarygodność nieznana.
Swoją drogą zastanawiam się czy to jest "myślenie życzeniowe" wyznawców, fałszywka skalkulowana na opóźnienie migracji klientów do 1D(s) MK3, czy też jednak prawdziwy, sterowany przeciek?
No i najciekawsze: jak na to Canon zareaguje?
Ostatnio edytowane przez AbrahaM ; 28-02-2007 o 21:53
Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95
Też myślę że crop 1.1 to bardzo dobry pomysł. Głównie ze względu na to że cena takiego korpusu być może dzięki temu będzie niższa.
Co do żalu to mnie jest przede wszystkim żal (i to bardzo), że coś takiego na forum Nikona mogło mieć miejsce. Po prostu dotąd wydawało mi się, że akurat tam tego typu rzeczy nie są możłiwe. Powiem jeszcze że mnie nawet nie chodzi o to co napisał AL (sam potraktowałem to jako żart) ale reakcja na forum. I myślę że jako jego moderator powinieneś wyciągnąć z tego wnioski. Co do tego że to ja przytoczyłem - mógł to być ktokolwiek - zrobiłem to po przeczytaniu tych cytatów na kilku innych forach.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner