Strona 7 z 17 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 165

Wątek: Nowy Nikon D3!!!

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    Jest jedna zasadnicza zaleta nowego canona nad tym nikonem - że canon już jest w sprzedaży Więc co tu sie jakimś nikonem podniecać?
    Tak samo jest w sprzedaży jak ten nikon. I to jest w tym najzabawniejsze.
    Jarek

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Dobrze, że piszesz..
    Zdaje się, że na tym forum nie ma nikogo, komu nowy wypust nikona byłby nie na rękę. Dla nas oznacza to szybszy i nieunikniony spadek cen droższych zabawek. Jakich i o ile, to ciężko przewidzieć. Ale zawsze.

Tylko nie pisz tego chłopakom na żółtym, bo Cię jakoś zbanują i będzie
    Zajrzałem tam rano jak mi Niedźwiedź pokazał linka i powiem szczerze, nieźle się bawiłem już wtedy. Jedna mała iskierka nadziei a taki entuzjazm.
    Tak naprawdę bardzo jestem ciekaw tej puszki i nowych szkieł. Może coś w końcu drgnie.
    BTW, czy ten pan z Nikona, który zapowiadał, że nie widzą potrzeby produkowania FF jeszcze tam pracuje? Sprawdził to ktoś?
    Jakoś przeżyję

Żeby zrozumieć tą podnietę trzeba lepiej zrozumieć kontekst sytuacji. Od dłuższego czasu Nikon zapewniał wszystkich solennie, że ma zamiar produkować wszystko w DX i konsekwentnie się tego trzymał.

W pewnym jednak momencie jedyne nowości jakie raczyły się ukazywać pod DX-a to obiektywy typu 18-55, 55-200, 18-135, 18-200, 18-55II - wszsytko plastusie na rynek amatorski, a do tego D50, D80, D40... Amatorskie szkiełka i korpusy zaczęły święcić coraz większe triumfy, Nikon zarabia na nich kasiorę, a profi szkła pod DX ani dudu (powstały raptem dwa: 12-24/4 i 17-55/2.8 ).

Wszyscy zaczęli się zatem mocno zastanawiać, czy aby Nikon nie postanowił wstąpić na ścieżkę Olympusa i Minolty i nie olał rynku profi. Jak się okazało, ch...ki nie wypuszczali obiektywów, bo knuli z korpusami FF, ale że jednocześnie zaprzeczali jakoby to robili (żeby D2Xs nie zalegał), to wszyscy poczuli się dość niewyraźnie...

Stąd też mała euforia na wieść o odwołaniu pogrzebu. Puszka jaka tam nie będzie jest lepsza niż serdeczne podziękowania za wieloletnią współpracę, która niniejszym dobiega końca...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 28-02-2007 o 20:34

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jak myślicie, jeśli ta specyfikacja jest prawdziwa, to może Canon jednak nie porzuci idei połączenia 1D i 1Ds? Bo to w sumie byłby konkurent takiej puszki chyba.

Matryca x1,1 to IMHO zły pomysł. Crop to zawsze crop - przeliczanie węższe szerokie końce, problemy ze szkłami. Zysku z wydłużenia nie ma bo to za mała różnica do tele. Natomiast jest to raczej jednoznaczne przyznanie się, że FF Nikon nie potrafi zrobić i już raczej nie zrobi. Chciałby i się stara, ale mu nie starcza - to się prosi o krytykę. IMHO zły ruch.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Matryca x1,1 to IMHO zły pomysł. Crop to zawsze crop - przeliczanie węższe szerokie końce, problemy ze szkłami. Zysku z wydłużenia nie ma bo to za mała różnica do tele. Natomiast jest to raczej jednoznaczne przyznanie się, że FF Nikon nie potrafi zrobić i już raczej nie zrobi. Chciałby i się stara, ale mu nie starcza - to się prosi o krytykę. IMHO zły ruch.
    Oficjalne stanowisko Nikona i tak będzie takie, że FF jest do d..., a crop 1,1 to najbardziej optymalne rozwiązanie dla cyfry. Jak kiedyś wypuści wreszcie FF, to oficjalne stanowisko zmieni się na bardziej oficjalne.

Domyślnie

te D3 nikona jest tak wirualne, że nic nie wiadomo - ani ile bedzie MP, ani jaka matryca - CCD czy CMOS. Czy bedzie to połączenie serii X i H?
    nie sądzę, by zrobili coś robiącego 10kl/s i jednocześnie 20MP.

crop 1,1 jest do przyjęcia - podobno matryce przez to mogą byc wiele tańsze - a FF do tanich nie należy. Nikon ma mniejszą średnicę bagnetu, więc szkła moga miec większe kłopoty na FF niz canonowskie L. To dobre wyjście z sytuacji.

kolekcjoner - mam do ciebie żal za przytoczenie tylko własnie słów Ala - bo nie są one reprezentatywne dla żółtego forum - a raczej są tam wyjątkiem.

pozdrawiam - Jacek_Z
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Skąd Wy w ogóle wytrzasnęliście tę puszkę? Wpisałem to w google, wyskoczyły źródła różne fantastyczne, tyle że żadne nie bardziej wiarygodne od Bonka i jego Canona 3D
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Imperium kontr-atakuje?
    http://www.nikonians.org/cgi-bin/dcf...wmode=threaded

Podsumowanie (teoretyczne): crop 1.1, matryca 18-20mpix, na PMA. Wiarygodność nieznana.

Swoją drogą zastanawiam się czy to jest "myślenie życzeniowe" wyznawców, fałszywka skalkulowana na opóźnienie migracji klientów do 1D(s) MK3, czy też jednak prawdziwy, sterowany przeciek?

No i najciekawsze: jak na to Canon zareaguje?
    Ostatnio edytowane przez AbrahaM ; 28-02-2007 o 21:53
    Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Skąd Wy w ogóle wytrzasnęliście tę puszkę? Wpisałem to w google, wyskoczyły źródła różne fantastyczne, tyle że żadne nie bardziej wiarygodne od Bonka i jego Canona 3D
    Parę puścił JRP - admin i założyciel Nikonians. Generalnie nie jest to instytucja nastawiona na tanią sensację, ale dawniej jeśli przed oficjalną prezentacją pozwolili sobie wspomnieć o tym, że taka to a taka pucha się pojawi, to się pojawiała.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaca Zobacz posta
    te D3 nikona jest tak wirualne, że nic nie wiadomo - ani ile bedzie MP, ani jaka matryca - CCD czy CMOS. Czy bedzie to połączenie serii X i H?
    nie sądzę, by zrobili coś robiącego 10kl/s i jednocześnie 20MP.

crop 1,1 jest do przyjęcia - podobno matryce przez to mogą byc wiele tańsze - a FF do tanich nie należy. Nikon ma mniejszą średnicę bagnetu, więc szkła moga miec większe kłopoty na FF niz canonowskie L. To dobre wyjście z sytuacji.

kolekcjoner - mam do ciebie żal za przytoczenie tylko własnie słów Ala - bo nie są one reprezentatywne dla żółtego forum - a raczej są tam wyjątkiem.

pozdrawiam - Jacek_Z
    Też myślę że crop 1.1 to bardzo dobry pomysł. Głównie ze względu na to że cena takiego korpusu być może dzięki temu będzie niższa.
    Co do żalu to mnie jest przede wszystkim żal (i to bardzo), że coś takiego na forum Nikona mogło mieć miejsce. Po prostu dotąd wydawało mi się, że akurat tam tego typu rzeczy nie są możłiwe. Powiem jeszcze że mnie nawet nie chodzi o to co napisał AL (sam potraktowałem to jako żart) ale reakcja na forum. I myślę że jako jego moderator powinieneś wyciągnąć z tego wnioski. Co do tego że to ja przytoczyłem - mógł to być ktokolwiek - zrobiłem to po przeczytaniu tych cytatów na kilku innych forach.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Też myślę że crop 1.1 to bardzo dobry pomysł. Głównie ze względu na to że cena takiego korpusu być może dzięki temu będzie niższa.
    Co do żalu to mnie jest przede wszystkim żal (i to bardzo), że coś takiego na forum Nikona mogło mieć miejsce. Po prostu dotąd wydawało mi się, że akurat tam tego typu rzeczy nie są możłiwe. Powiem jeszcze że mnie nawet nie chodzi o to co napisał AL (sam potraktowałem to jako żart) ale reakcja na forum. I myślę że jako jego moderator powinieneś wyciągnąć z tego wnioski. Co do tego że to ja przytoczyłem - mógł to być ktokolwiek - zrobiłem to po przeczytaniu tych cytatów na kilku innych forach.
    Kolekcjoner - nie moderujemy z Jackiem tego działu, więc nie bardzo mogliśmy zareagować. A osobiście jak zauważyłem co się święci, to było już po ptokach.

Strona 7 z 17 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów