40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl
Dla mnie widać stąd przede wszystkim, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jeżeli zaczynasz od APS to niby faktycznie rozmiarami zbliżone to to by było do APS-H. Ale kurcze - tu punktem odniesienia jest cały czas FF. Więc w kategoriach absolutnych ta matryca jest wymiarami ewidentnie bliższa 24x36 i to co szkrobnąłeś to takie pisanie dla pisania.
(korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
=> www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Nikon ma jeden crop - 1,5x i takie 1,1 jest dla nas zdecydowanie blizej FF niż to co teraz mamy.
W canonie są 1, 1,3 i 1,6 - cropy macie gęściej i możecie sobie przyrównywac czy jest bliżej 1,3 czy FF. Dla nas to nie ma żadnego znaczenia - jest gigantyczny skok z x1,5 i jest tak blisko FF, że nie widzę problemu.
Dla canonierów przeskok z 1,3 do 1,1 jest małym skokiem. Dla nas nie. Nie mamy innych puszek do wyboru. Nie będę trzymał obu systemów (i jeszcze średniego - czyli 3 systemy?).
Tak jak i dla cannierów nie ma co sie przesiadac z cropa 1,3 na 1,1 - bo dla was to mało i wymaga zmiany szkieł. Każdy z nas patrzy (rozsądnie) pod kątem systemu który już ma.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...