Cytat Zamieszczone przez Cychol
Cytat Zamieszczone przez McKane
Jest to forma zastepcza sluzaca szybkiemu pisaniu cechujaca tylko Internet i sieci komorkowe.
...nie zgadzam się z tobą, można zrozumieć pisanie bez polskich znaków, przez osobę mieszkającą w USA, australi, niemczech, czy gdziekolwiek za granicą i nie mającą polskiego skryptu klawiaturowego, dla mnie pisanie bez poskich znaków diakrytycznych jest manierą, która niewiadomo o czym ma świadczyć , a już najśmieszniejsze jest to, że ci którzy tak piszą tłumaczą się, że w IRC-u, ICQ, czy w innych diabelstwach nie ma polskich znaków, ale mail do szefa, czy CV do nowego pracodawcy napiszą tak, że jak nawet nie ma na swoim komputerze polskich czcionek to i tak zobaczy polskie diakrytyki
No ale taka jest prawda ze sporo programow ma problemy z obsluga polskich znakow i generalnie np moje pisanie wzielo sie wlasnie z tego powodu. To nie jest zadne tlumaczenie tylko fakt. Czytanie rzedu szlaczkow swego czasu bylo cholernie meczace i stad tez wziela sie taka a nie inna maniera. To samo tyczy telefonii komorkowej, w ktorej od niedawna dopiero mozna uzywac polskich liter a na poczatku (nie wiem jak teraz) kazda taka litere naliczano jako 3 zwykle wiec koszt smsow wzrastal.

Co do CV i pism urzedowych to chyba normalne ze pisze sie je poprawnie. Nie wiem czemu Cie to dziwi a juz napewno niczego nie dowodzi.

Nie ma co ukrywac ze brak stosowania polskich znakow nie jest najbardziej elegancka forma ale za to szybka, czytelna bez wzgledu na zastosowany system kodowania znakow i uzyty program. To sie nazywa kompatybilnosc formy i nijak ma do poruszanego przez nas tematu bledow ortograficznych.