Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Wyznanie neofity czyli przesiadka na Canona ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie Wyznanie neofity czyli przesiadka na Canona ;-)

No cóż, stało się. Po latach, trwającej od analoga wierności Nikonowi, stałem się posiadaczem sprzętu Canona. Ostatnio przez rok robiłem zdjęcia D200 ale moje potrzeby oraz trochę obserwacji i przemyśleń skłoniło mnie do zakupu 5D. Dlaczego? D200 jeśli chodzi o korpus, to w porównaniu z 5D tzw. "pełny wypas". Bezdyskusyjnie. Wszystko konfigurowalne, lepiej przemyślane i feeling jakiś taki lepszy. Tyle, że mnie niekoniecznie o to chodzi. Ja chciałbym, żeby mi aparat nie przeszkadzał w robieniu zdjęć TAKICH JAK CHCĘ. Stanęło na tym że D200 to super maszynka - ale nie dla mnie. Jak odebrałem 5D i 35/1.4 i zrobiłem parę zdjęć to... co tam gadać... poezja. Plastyka tego zestawu to jest właśnie TO czego chcę. Że nie wspomnę o takich szczegółach jak fantastyczny ogromny wizjer i świetne, używalne wysokie czułości. Jeszcze tylko sprzedam całą szklarnię Nikona (D200 i 3 obiektywy już sprzedane) i będą 50/1.2 oraz 85/1.2 :-) . Zastanawiam się tylko nad sprzedażą FM3a. Dałem za to tyle pieniędzy a teraz za grosze to ludzie sprzedają. Acha, żeby nie być gołosłownym. Zrobiłem przed chwilą dwie fotki. Nic specjalnego, ale właśnie takie zdjęcia pokazują różnicę, której nie da się wychwycić fotografując na wysokim ISO testowe tablice oświetlone studyjnymi lampami. Robiłem kiedyś taki test pomiędzy d200/fuji s3/d70 i wyszło na to, że przy iso 1600 to właściwie nie ma różnic. Wracając do fotek, jedna jest zrobiona Nikonem D200 i Nikkorem 35/2 a druga Canonem 5D + 35/1.4. Nikonem musiałam się trochę odsunąć by mieć podobny kąt widzenia. Obydwie są zrobione przy ISO 3200, w rawach, nieodszumione, niewyostrzane, zmniejszone tylko do 1200px i zapisane jako JPG10 w PS. Oto linki:

http://lunatico.pl/nikon.jpg
    http://lunatico.pl/canon.jpg

To chyba tyle na dziś. Życzę wszystkim udanych zdjęć ;-)
    Krzysiek

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

To z nikona to jak z telefonu komórkowego

Pozatym chyba ci Nikon nie trafił z ostrością
    Ostatnio edytowane przez snow ; 28-02-2007 o 00:48
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

witamy w klubie.

FM-a bym sobie zostawil. wrzucasz jakas najzwyklejsza 50-tke i masz aparat do zabrania w kieszen tam, gdzie calego spakowanego plecaka/torby nie zaciagniesz

co do zdjec, to nawet nie komentuje. no dobra: to pierwsze ma dusze
    i piekne filmowe ziarno. czy jakos tak
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

snow: Nikon trafił, tylko przy 3200 ta ostrość niestety tak wygląda. Iso 3200 w D200 to już prawdziwy hardcore

akustyk: Zwłaszcza że mam 50-kę do tego FM3a (28 też). Acha, ja Ci dziękuję za taką duszę . Poza tym wg tej teorii to NIKONY mają duszę a nie zdjęcia z nich ;-)

Uzależniony

Domyślnie

ja rozumiem ze mozna nie lubic matryc nikona ale ten link pierwszy to mnie sciol

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

He he ale w exifie pisze ,że zdjęcie 5 D jest na 1600, ,
    Ostatnio edytowane przez Fan nr 1 ; 28-02-2007 o 01:04

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c3po Zobacz posta
    akustyk: Zwłaszcza że mam 50-kę do tego FM3a (28 też). Acha, ja Ci dziękuję za taką duszę . Poza tym wg tej teorii to NIKONY mają duszę a nie zdjęcia z nich ;-)
    zostaw FM-a. sam mam analogowa puszke z podobnym zestawem szkiel (50/1.9 i 28/3.5) i bardzo lubie tym robic zdjecia. zawsze mozna wrzucic w plecak i zabrac na miasto. male, lekkie i zajefajna frajda
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Fan: faktycznie w exifie jest iso1600 musiałęm się walnąć - żeby nie było skuchy - zaraz powtórzę fotki i wstawię na nowo ok?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Fan: faktycznie w exifie jest iso1600 musiałęm się walnąć - żeby nie było skuchy - zaraz powtórzę fotki i wstawię na nowo ok?
    hehe... dobrze zaczynasz! fotki testowe, zaraz beda testy FF/BF, ceglane mury, niebieskie nieba...

solidny start na tym forum
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

snow: Nikon trafił, tylko przy 3200 ta ostrość niestety tak wygląda. Iso 3200 w D200 to już prawdziwy hardcore
    Przecież widać że te liście ostre są Nie trafił IMHO
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów