Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: lustrzanka dla młodego, ambitnego amatora

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Dlaczego Pentak? Bo mają bardzo fajne, małe stałki (długość kilka cm), mają fajne zoom kity (16-45/4) i mają uszczelniony, stabilizowany, K10D.
    wszystko pięknie, tylko pytacz chce wydać do 2k, a taka kadyszka + 16-45 to 5k (nawet zorientowany jestem, bo też mi się podoba),
    A cenę tych stałek przemilczmy :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    wszystko pięknie, tylko pytacz chce wydać do 2k, a taka kadyszka + 16-45 to 5k (nawet zorientowany jestem, bo też mi się podoba),
    A cenę tych stałek przemilczmy :-)
    Każdy by chciał zbudować system za jednym zamachem. Tak się nie da...
    Poza tym dostał też propozycje cenową adekwatną do posiadanych pieniążków.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Dlaczego Pentak? Bo mają bardzo fajne, małe stałki (długość kilka cm), mają fajne zoom kity (16-45/4)...
    Podstawowy KIT-owy obiektyw do Pentaka to 18-55 mm f/3,5-5,6 DA, nie miałem z tym szkłem nic bliżej ale opinie o nim nie są zbyt dobre, ale i cena niska : niewiele ponad 350 zł. 16-45 mm f/4,0 DA ED AL to raczej coś w okolicach EF-S 17-85 Canona (porównując cenę oraz pozycję i przeznaczenie w systemie, o optyce się nie wypowiadam bo nie wiem)
    A co do stałek to zgadzam się w pełni. Możliwość podłączenia manualnych szkiełek z zachowaniem potwierdzenia ostrości i pomiaru światła przy otwartej przysłonie to już w ogóle bajka :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

A ja do 2000 PLN polecam Nikona D70S z + 18-70. To chyba najlepszy zestaw na początek w tej cenie. A na drugim miejscu Canon 350D + kit 18-55 + Canon EF 1.8/50mm.

Moim zdaniem ten pierwszy zestaw optycznie i mechanicznie jest lepszy od tego drugiego. Ten drugi za to produkuje mniejsze szumy i ma chyba ładniejszą kolorystykę zdjęć. Ale wiadomo, zależy kto co lubi i ile ma na to kasy Powodzenia w wyborze.

Acha.. 300D bym odradzał, pomimo tego że to wspaniały aparat to jednak w moim odczuciu ma jedną okropną wadę, jest strasznie wolny w zapisie i odczycie zdjęć.

szympans
    Guest

Domyślnie

a na temat nikona d100 i canona 10d nikt sie nie wypowie? wlasnie tez slyszalem ze 300d jest bardzo wolny ale mi to raczej malo przeszkadza sam robie zdjecia na BRADZO WOLNYM kodaku i jakos jestem przyzwyczajony.. a poza tem ze 300d jest wolny to jakies wieksze wady tez ma??

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szympans Zobacz posta
    a na temat nikona d100 i canona 10d nikt sie nie wypowie? wlasnie tez slyszalem ze 300d jest bardzo wolny ale mi to raczej malo przeszkadza sam robie zdjecia na BRADZO WOLNYM kodaku i jakos jestem przyzwyczajony.. a poza tem ze 300d jest wolny to jakies wieksze wady tez ma??
    Ludzie doradzają Ci tak jakby sami postąpili w takiej sytuacji, nikt rozsądny nie pakowałby sie w relikty z minionej epoki. Technologia w ciągu 2-3 lat robi taki postęp, że produkty z przed 4-5 lat można śmiało nazwać zabytkami. A ty domagasz się żeby Ci ktoś polecił 10D od premiery którego minęło przynajmniej 4 lata pojawił sie 20D później 30D wszyscy czekają na 40D a Ty chcesz żeby Ci polecono aparat z przed czterech pokoleń - nikt rozsądny by się w to nie pakował - a na forum większość to ludzie rozsądni. Twój problem kupisz co chcesz ale "stare jest dobre wino i skrzypce" o aparatach raczej takiej opinii nie słyszałem
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Jako, że siebie uważam za ambitnego amatora[] a cykam 350D+18-55[kit] to uważam, że tobie spokojnie takie zestaw powinien wystarczyć. Ewentualnie jak będziesz chciał lepszej jakości to zakup 50 mm 1.8 za 340 zł i już masz bardzo fajny zestaw
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

a poza tem ze 300d jest wolny to jakies wieksze wady tez ma??
    Wg mnie wadą jest to, że nie dostaniesz go nowego. Radziłbym jednak kupić, jeśli Canona, to 350D (nowego).
    Jestem zdania, żeby aparaty cyfrowe kupować nowe, a jeśli już koniecznie używane, to z pewnego źródła (np. od znajomego).

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Podstawową wadę D100 i 10D stanowi to, iż w czasach ich produkcji nie stanowiły raczej oferty dla typowych amatorów więc kupowany obecnie egzemplarz będzie miał najprawdopodobniej bardzo duży przebieg i może być "po przejściach". Dodatkową wadą D100, szumiąca matryca.
    Co do 300D to w uproszczeniu jest to 10D bez drugiego kółka nastaw, z nieco gorszym wizjerem i okrojonym menu (można to częściowo obejść, instalując w aparacie crackowany soft). Podstawowe wady przy użytkowaniu to brak wydzielonego wyboru trybów pomiaru światła oraz trybu autofocusa. Jeśli chodzi o ergonomię to bije on na głowę późniejsze konstrukcje 350/400D. Matryca 10D/300D jest niestety gorsza od matrycy 350D, różnicę w ilości MPX-ów można olać, bo dla przeciętnego amatora nie ma ona żadnego użytkowego znaczenia, natomiast poziom szumów na wyższych ISO jest porównywalny ze współczesnymi Nikonami, czyli stanowczo za wysoki. Z kupnem używanego należy uważać bo aparaty te mają stosunkowo nietrwałą migawkę i przede wszystkim mechanizm podnoszenia lustra, jeśli trafisz na egzemplarz intensywnie użytkowany to może, po krótkim czasie, spotkać Cię niemiła niespodzianka.
    Reasumując: zdecydowanie najlepszy wybór to zakup nowego Canona 350D lub Nikona D70.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

szympans
    Guest

Domyślnie

czyli nie oplaca sie zakup nowego, wystawowego 300d?

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów