Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: lustrzanka dla młodego, ambitnego amatora

Mieszany widok

szympans
    Guest

Domyślnie lustrzanka dla młodego, ambitnego amatora

witam
    wiem, ze to pytanie wystepowalo na forum juz mase razy ale musze sam zapytac jaka wybrac lstrzanke na dobrzy poczatek? mam kilku kandydatow: canon 300d, 350d, 10d, lub moze nikon d100... a moze wy zaproponujecie cos od siebie.. aparat najlepiej kupowalbym z kitem prawdopodobnie uzywany.. do wydania mam ok 1800-2000zl.
    z gory dzieki za wszystkie idee

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ja też (z tego samego wątku) :-)
    "IMHO te 350D z KITem nie jest złe, a z innych systemów?
    Wydaje mi się, że D50 z ichnim KItem 18-55 lub z jakąś Sigmą 18-50/3,5-5,6 DC też by spokojnie można kupić - Sigma na Nikonie nie ma tak tragicznego AF jak u nas.
    A takie D50 ma tą zalete nad 350D, że Nikona trzyma się w ręce a nie w palcach Kto ma jeszcze jakieś pomysły?
    "
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

a po co ci lustrzanka? body to nic - obiektywy to sa realne wydatki
    do czego ci potrzebny aparat? , do jakiego rodzaju fotografi? jesli kupujesz lustrzanke musisz rozwazyc zakup wraz z obiektywami ( warto znac wszytkie ceny obiektywow i akcesoriow przed zakupem body)

napisz jaki rodzaj fotografi cie ineteresuje?

Dopiero zaczyna Awatar kosa14
    Miasto
    Kętrzyn

Domyślnie

popieram Mc Gyver
    Canon 7D, Canon EOS 40D; BG-E2N; Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM, Tokina 12-24 F4 AT-X PRO DX, CANON EF 50/1.4; Canon EF 70-200 f/4L IS USM; Falcon 8mm f/3.5 Fisheye, Speedlite 580exII,

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

W tej cenie z wymienionych przez Ciebie aparatów najlepszym (najmłodszy technologicznie) wyborem, moim zdaniem będzie 350D. A gdyby dołożyć z 2-3 stówki to możesz się rozglądać za nowym aparatem na Allegro. Pozostałe to dość stare konstrukcje nie występujące już w handlu, jedyna możliwość to zakup używanego egzemplarza a to zawsze się wiąże z ryzykiem - nie polecam.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie będę oryginalny ale na poczatek 350-tka z kitem jest zupełnie dobrym i tanim rozwiązaniem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

szympans
    Guest

Domyślnie

co ja bym chcial fotografowac? glownie ludzi, macro, krajobrazy, troche architekture, glownie rzeczy ktore raczej nie sa w ruchu.. w 300d mozna kupic wystawowe z kitem za ok 1500zl. + gwarancja... ja tez bym bral 350d ale trzeba wylozyc wiecej kasy... a tak na dobry poczatek mysle ze moznaby kupic 300d+sigma 28-80 f3.5-5.6 macro jako drugi obiektyw... co wy na to??

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szympans Zobacz posta
    co ja bym chcial fotografowac? glownie ludzi, macro, krajobrazy, troche architekture, glownie rzeczy ktore raczej nie sa w ruchu.. w 300d mozna kupic wystawowe z kitem za ok 1500zl. + gwarancja... ja tez bym bral 350d ale trzeba wylozyc wiecej kasy... a tak na dobry poczatek mysle ze moznaby kupic 300d+sigma 28-80 f3.5-5.6 macro jako drugi obiektyw... co wy na to??
    300D na dobry początek (a właściwie w moim przypadku na przetrzymanie) to ja mam od półtora roku. Uważam, że moze być.
    Co do obiektywu, to kup aparat z podstawowym 18-55, natomiast strzeż się takich różnych Sigm, a nawet Canonów 28-80, bo szkoda na ten chłam nawet paru stówek. Lepiej przepić.
    Kup ten aparat na początek z jednym obiektyqwem i rób zdjęcia. Moze sie okazać, że wcale nie potrzebujesz drugiego, a na przykład lampę lub statyw? Praktyka sama Ci podpowie, co jeszcze jest potrzebne.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szympans Zobacz posta
    aparat najlepiej kupowalbym z kitem prawdopodobnie uzywany.. do wydania mam ok 1800-2000zl.
    z gory dzieki za wszystkie idee
    Jeśli jeszcze nie masz lustra to proponuję Ci zajrzeć na forum Pentaxa lub kontakt z Markiem Wyszomirskim (pl.r.f.c.) lub Andee (z canon-board, też)

Dlaczego Pentak? Bo mają bardzo fajne, małe stałki (długość kilka cm), mają fajne zoom kity (16-45/4) i mają uszczelniony, stabilizowany, K10D.
    Rawy pisane w DNG.

Wiem, że piszesz o używkach. Jeśli chcesz mam 350D i kita 18-55/USM. Mogę ci tanio sprzedać. "Szkło" dostaniesz w gratisie. Niedługo zmieniam puszkę i kit na pewno nie będzie do niej pasował. Aparat, jako backup, leży spokojnie w szufladzie. Na liczniku ma chyba 92 zdjęcia...jakby co to napisz na PM

Ale i tak polecam Pentaka!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów